Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΟΓΕ: Στην τελική ευθεία για το 13ο Συνέδριο

«Με πυξίδα τις ανάγκες μας, δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας»: Με το σύνθημα αυτό η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας βαδίζει στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση του 13ου Συνεδρίου της.
Οι εργασίες του θα διεξαχθούν στις 22, 23 και 24 Οκτώβρη στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (γήπεδο Tae Kwon Do).

Θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 22 Οκτώβρη με την εισήγηση, τους χαιρετισμούς των προσκεκλημένων και καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει.
Θα συνεχιστούν την επόμενη μέρα με τις ομιλίες των συνέδρων και
Θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 24 Οκτώβρη με την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Μπροστά στο Συνέδριο η ΟΓΕ απευθύνεται με την ανακοίνωσή της στις μισθωτές και αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες, στις άνεργες, στις αγρότισσες, στις συνταξιούχους, στις πρόσφυγες και μετανάστριες, στις φοιτήτριες και μαθήτριες, στις νέες μητέρες.
Τις καλεί να γνωρίσουν τους Συλλόγους και τις Ομάδες της σε όλη τη χώρα και να συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στη δράση, στον αγώνα, στη διεκδίκηση.

«Η ανασφάλεια και αγανάκτηση για τις συνθήκες εργασίας και ζωής των γυναικών μπορεί να βρει διέξοδο στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης με “πυξίδα” τις σύγχρονες ανάγκες μας στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας, στον ελεύθερο χρόνο», τονίζει η Ομοσπονδία.
«Δεν ανεχόμαστε κάθε μας ανάγκη να μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων και να απορρίπτεται γιατί λογαριάζεται ως “κόστος”! Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ελάχιστα. Διεκδικούμε όλα όσα θα εξασφαλίσουν την ισοτιμία μας
», υπογραμμίζει.

«Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα ενάντια στη βία των εκμεταλλευτών μας», είναι το κάλεσμα που απευθύνει στις γυναίκες και συνεχίζει: «Με τη δική σου οργάνωση και συμμετοχή στο γυναικείο σύλλογο της ΟΓΕ στη γειτονιά σου, στο εργατικό, λαϊκό κίνημα μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιπαλέψουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Να αντεπιτεθούμε με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες μας!».

ΟΓΕ 13ο Συνέδριο Με πυξίδα τις ανάγκες μας δυναμώνουμε τον αγώνα
Η ΟΓΕ απευθύνεται σε εσένα:
Τη μισθωτή και αυτοαπασχολούμενη εργαζόμενη, την άνεργη, την αγρότισσα, τη φοιτήτρια, τη συνταξιούχο, την πρόσφυγα και μετανάστρια, τη νέα μητέρα

Η ανασφάλεια και αγανάκτηση για τις συνθήκες εργασίας και ζωής των γυναικών μπορεί να βρει διέξοδο στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης
Με «πυξίδα» τις σύγχρονες ανάγκες μας στην εργασία, τη μόρφωση, την κοινωνική προστασία της μητρότητας, τον ελεύθερο χρόνο.ΟΓΕ 13ο Συνέδριο Το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας δεν χωράει σε μια κοινωνία που έχει για θεό το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων

Σύγχρονη ανάγκη είναι να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα καλύπτει την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την προαγωγή της υγείας.

Όμως, διαχρονικά οι κυβερνήσεις λογαριάζουν ως κόστος τις ανάγκες προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας, ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας. Παίρνουν μέτρα για να στηρίξουν τα οφέλη των επιχειρηματικών κολοσσών της Υγείας, αναγκάζοντας τις γυναίκες να χρυσοπληρώνουν τις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις για τον προγεννητικό έλεγχο, τον τοκετό και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Είναι ανάγκη να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με βάση το αντικείμενο ειδίκευσης. Να έχουμε σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες δουλειάς, με αυξήσεις σε μισθούς, με μέτρα προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού.

Όμως, διαχρονικά οι κυβερνήσεις, πιστές στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κριτήριο το όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, καταδικάζουν τις εργαζόμενες, ιδιαίτερα τις νέες, σε μια ζωή-λάστιχο. Στο όνομα της «συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» και των «ίσων ευκαιριών» μας καταδικάζουν στην «ευέλικτη» δουλειά, τα ακανόνιστα ωράρια, τη σκλαβιά της τηλεργασίας, στη δουλειά τις Κυριακές, σε μισθούς και συντάξεις ψίχουλα.

Σήμερα, τον 21ο αιώνα, που υπάρχει τέτοια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας:

 • Πρόοδος είναι να έχουμε επιστημονική, κοινωνική και οικονομική στήριξη ως γονείς, με δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και οικογενειακού προγραμματισμού.
 • Όμως, όλες οι κυβερνήσεις φορτώνουν τα βάρη της ανατροφής των παιδιών στη γονική μέριμνα. Αυτό ήταν το κριτήριο για τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, που οδηγούν σε μεγαλύτερες συγκρούσεις τους διαζευγμένους γονείς.
 • Σύγχρονη ανάγκη είναι τα παιδιά μας, οι ηλικιωμένοι γονείς, οι χρόνια πάσχοντες να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες στήριξης και προστασίας. Η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα για τα παιδιά μας.
 • Όμως, όλα αυτά με την πολιτική των κυβερνήσεων πέφτουν στις πλάτες των γυναικών και των οικογενειών μας και μετατρέπονται σε εμπόρευμα και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης.

ΟΓΕ 13ο Συνέδριο Σήμερα η κυβέρνηση αντί με επιστημονικά κριτήρια και κρατική ευθύνη να απαντήσει ...

Οι μαθήτριες έχουν ανάγκη από ένα σχολείο που θα τους παρέχει ολόπλευρη μόρφωση, δημόσιο και δωρεάν, με σύγχρονες υποδομές και με το κατάλληλο εκπαιδευτικό, βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό, που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασία.

Δεν δεχόμαστε
Ν
α δίνουν το 0,04% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιπυρική προστασία και να αιμορραγούμε εμείς και οι οικογένειές μας για να διαθέτουν 6,6 δισ. ευρώ το χρόνο στις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες και στους μακελάρηδες των λαών, που σπέρνουν τον πόλεμο, τη φτώχεια και την προσφυγιά, όπως στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη.

Δεν συμβιβαζόμαστε
Να μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια απέραντη ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, ορμητήριο των φονιάδων των λαών. Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να συμμετέχουν σε στρατιωτικές αποστολές έξω από τα σύνορα της χώρας.

Δεν ανεχόμαστε
Κάθε μας ανάγκη να μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων και να απορρίπτεται, γιατί λογαριάζεται ως «κόστος»!

Όμως, οι κυβερνήσεις προχωράνε αποφασιστικά στη μεγαλύτερη σύνδεση των σχολείων με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και με αυτά τα κριτήρια καθορίζουν τι και πως θα μαθαίνουν τα παιδιά μας.

Πρόοδος είναι οι φοιτήτριες να σπουδάζουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν και να θέτουν τη γνώση τους και την εργασία τους στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών.

Όμως, οι νέες στο Πανεπιστήμιο Α.Ε. αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πολιτικής που τις καταδικάζει να μην μπορούν να βρουν εργασία στο αντικείμενο των σπουδών τους και να μαζεύουν «δια βίου» πιστωτικές μονάδες, μπας και ξεφύγουν από τον εφιάλτη της ανεργίας. Να εξειδικεύονται σε ό,τι είναι αναγκαίο για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς για να είναι φθηνές κι «ευέλικτες» επιστήμονες.

Σύγχρονη ανάγκη είναι να υπάρχουν μέτρα και υποδομές για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Όμως, οι κυβερνήσεις διαχρονικά μάς αφήνουν χωρίς προστασία απέναντι σε φωτιές, σε πλημμύρες, σε σεισμούς. Επικαλούνται την κλιματική αλλαγή για να κρύψουν ότι τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη δεν είναι τίποτε άλλο παρά η θυσία των λαϊκών δικαιωμάτων και του φυσικού πλούτου στο βωμό των κερδών των μεγαλοεπενδυτών

 • Δε συμβιβαζόμαστε με τα ελάχιστα.
 • Διεκδικούμε ΟΛΑ όσα θα εξασφαλίσουν την ισοτιμία μας.
 • Η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας είναι προϋπόθεση για να είμαστε χειραφετημένες οικονομικά, κοινωνικά, ψυχικά και συναισθηματικά.
 • Η ισοτιμία και η χειραφέτηση της γυναίκας δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με αλλαγές στη συμπεριφορά, στις αντιλήψεις, τη νομοθεσία ή με παιδαγωγικό τρόπο, όπως λένε οι φεμινίστριες. Ο φεμινισμός αποκρύπτει την πραγματική αιτία των διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες, δηλαδή την κοινωνία που έχει στο DNA της την εκμετάλλευση και την καταπίεση.
 • Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα ενάντια στη βία των εκμεταλλευτών μας
 • Ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας, από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και καταπίεσης.
 • Ο δρόμος της κάλπικης ατομικής επιτυχίας δεν αποτελεί διέξοδο.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν είσαι μόνη σου!
Η ΟΓΕ με τους συλλόγους και ομάδες της, στέκεται δίπλα σου.
Με τη δική σου οργάνωση και συμμετοχή
στο γυναικείο σύλλογο της ΟΓΕ στη γειτονιά σου, στο εργατικό, λαϊκό κίνημα, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιπαλέψουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας.
Να αντεπιτεθούμε με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες μας!

______________________

Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) Βερανζέρου 1 -106 77 Αθήνα Τηλ. & fax: 210 5629460
Federation of Women of Greece (OGE) 1, Veranzerou str. 106 77 Athens, Greece
E-mail: [email protected] | Site: www.oge.gr

PDF Logo

ΟΓΕ 13ο Συνέδριο

Δείτε επίσης

Πηγή περισσότερα