Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΟΓΕ – Συνδικαλιστικές Οργανώσεις – Μαζικοί Φορείς: Καθημερινές πολύμορφες πρωτοβουλίες μπροστά στην 8η Μάρτη

Συγκέντρωση στην Αθήνα Κυριακή, 8 Μάρτη – 11 πμ. στο Σύνταγμα

Σε συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα, καλούν με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις και άλλες πολύμορφες πρωτοβουλίες οργανώνονται τις επόμενες μέρες σε πολλές πόλεις της χώρας.

Συνεχίστηκε το πλατύ άνοιγμα μέσα σε χώρους δουλειάς

Στην τελική ευθεία μπροστά στις 8 Μάρτη και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, σωματεία εργαζομένων, Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ προχωρούν καθημερινά σε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς.
Χτες 4-3 το πρωί, εξόρμηση στις εργαζόμενες στα εμπορικά καταστήματα στον πεζόδρομο της Ερμού έκαναν η ΟΓΕ και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Συνεχίζοντας τις κοινές τους πρωτοβουλίες, μοίρασαν ανακοινώσεις, κάλεσαν δεκάδες εργαζόμενες να γνωρίσουν τους συλλόγους της ΟΓΕ στις γειτονιές τους αλλά και να γραφτούν στο κλαδικό τους σωματείο. Στο επίκεντρο της συζήτησης με τις εμποροϋπαλλήλους βρέθηκαν τα προβλήματα που τις απασχολούν, τα «ευέλικτα» ωράρια, οι χαμηλοί μισθοί, η αντιασφαλιστική επίθεση, η έλλειψη στήριξης και προστασίας της μητρότητας.
Πολλές εργαζόμενες μίλησαν με αγανάκτηση για την επίθεση στην κυριακάτικη αργία, υπενθυμίζοντας πως από το Μάη μέχρι το φθινόπωρο θα βρεθούν για μια ακόμα φορά αντιμέτωπες με το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. «Κάτι πρέπει να γίνει» ήταν η φράση που βρέθηκε στα χείλη πολλών εργαζομένων, με το σωματείο και την ΟΓΕ να καλούν τις εργαζόμενες να συνδέσουν τη διαπίστωση αυτή με την ανάγκη να πάρουν μέρος στη δράση, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Μέσα από τις εξορμήσεις στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα η ΟΓΕ έχει γνωρίσει δεκάδες εμποροϋπαλλήλους, τις οποίες καλεί σε εκδήλωση την Κυριακή 22/3 στα γραφεία της, προκειμένου να δοθεί συνέχεια στη συζήτηση που έχει ανοίξει μαζί τους.

Μαζική εξόρμηση από την ΟΓΕ και τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων στην Ερμού

Εξορμήσεις σε καταστήματα και εγκαταστάσεις του ομίλου ΟΤΕ έγιναν επίσης χτες από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) μαζί με την ΟΓΕ. Οι ανακοινώσεις του Συνδικάτου και της ΟΓΕ για τη συγκέντρωση μοιράστηκαν σε εκατοντάδες εργαζόμενους στα κτίρια του ομίλου στο Γαλάτσι και στην Αχαρνών, και σε μια σειρά από καταστήματα. Σήμερα Πέμπτη οι εξορμήσεις συνεχίζονται στη «Vodafone» στου Ρέντη και στα καταστήματα του ΟΤΕ στο κέντρο της Αθήνας. Με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, το Συνδικάτο οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 15/3, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ, με θέμα τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις πολλαπλές μορφές απασχόλησης, τον τρόπο που τις αξιοποιεί η εργοδοσία στις επιχειρήσεις του κλάδου και την οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στην Κεντρική Μακεδονία, τα Σωματεία Οικοδόμων, Τύπου – Χάρτου, Εμποροϋπαλλήλων, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού – Τουρισμού, Μετάλλου, Τροφίμων, Ξύλου, Τηλεπικοινωνιών και ΟΤΑ Θεσσαλονίκης οργανώνουν συγκέντρωση το Σάββατο 7/3, στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Αύριο Παρασκευή προγραμματίζονται: Περιοδεία στις 11 π.μ., από το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού και τον Σύλλογο Γυναικών Αγίας Τριάδας, στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Στις 3.30 μ.μ., σύσκεψη της ΟΓΕ με εργαζόμενες του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Τη Δεύτερα 9/3, στις 3.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί περιοδεία του ΣΕΤΗΠ και εκλεγμένων της ΟΓΕ στην «INTRASOFT INTERNATIONAL».

Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις για τη Μέρα της Γυναίκας οργανώνονται επίσης από Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Συλλόγους Γυναικών σε μια σειρά πόλεων:

 • Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γυναικών καλούν σε συγκέντρωση αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
 • Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο, σωματεία της δύναμής του και η Ενωση Γυναικών καλούν σε συγκέντρωση αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.
 • Στην Καρδίτσα, το Σάββατο 7/3, στις 11.30 π.μ., θα γίνει κοινή παρέμβαση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και του Συλλόγου Γυναικών, στην κεντρική πλατεία. Την Κυριακή 8/3, στις 7 μ.μ., θα γίνει εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Κιέριον».
 • Στον Βόλο, το Σάββατο 7/3, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση – πικετοφορία στην πλατεία Αγίου Νικολάου.
 • Στα Τρίκαλα, θα γίνει κινητοποίηση το Σάββατο 7/3, στις 12.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
 • Στο Αγρίνιο, το Εργατικό Κέντρο και σωματεία καλούν σε συγκέντρωση – εκδήλωση την Κυριακή 8/3, στις 6 μ.μ., στον πεζόδρομο Χαριλάου Τρικούπη.
 • Στα Χανιά, ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ οργανώνει συγκέντρωση στον Κάτωλα το Σάββατο 7/3, στις 12 μ., και εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων την Κυριακή 8/3, στις 8 μ.μ.
 • Στη Φλώρινα, θα γίνει συγκέντρωση την Κυριακή 8/3, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
 • Στην Πτολεμαΐδα, την Κυριακή 8/3, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.
 • Στην Κοζάνη, θα γίνει συγκέντρωση την Κυριακή 8/3, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
 • Συσκέψεις στη Θεσσαλία

Στην Καρδίτσα, σύσκεψη με τους Αγροτικούς Συλλόγους Γραμματικού και Λεονταρίου πραγματοποιήθηκε στις 25/2 μετά από κάλεσμα της Ομάδας Γυναικών Ταμασίου της ΟΓΕ, με θέμα την κοινή δράση με βάση τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική οικογένεια και ειδικότερα η γυναίκα αγρότισσα. Μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών, η Στέλλα Μανταλόβα στάθηκε στην ανάγκη να ενημερωθούν οι γυναίκες των χωριών για το διεκδικητικό πλαίσιο του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, να ενταχθούν στους αγροτικούς συλλόγους αγρότισσες, να εμπλουτιστούν τα αιτήματα και η κοινή δράση με ζητήματα που απασχολούν την αγροτική οικογένεια και την αγρότισσα. Στη συνέχεια, ο Γιάννης Τσιούτρας, εκ μέρους των Αγροτικών Συλλόγων, ενημέρωσε για τις εξελίξεις και το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, τονίζοντας την αναγκαιότητα κοινής δράσης. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων για την έλλειψη παιδιάτρων, άλλων ειδικοτήτων και υλικοτεχνικής υποδομής. Επίσης να οργανωθεί παρέμβαση για το διαφαινόμενο κλείσιμο παιδικού σταθμού σε χωριό της περιοχής και να πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την 8η Μάρτη.

Στη Λάρισα, τις κοινές πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς και νεολαίας και σε λαϊκές γειτονιές, με αφορμή την 8η Μάρτη, συζήτησαν την Τρίτη εκπρόσωποι σωματείων και του Συλλόγου Σπουδαστών ΣΕΥΠ, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωσης Γυναικών (μέλος ΟΓΕ) και του Εργατικού Κέντρου. Η συζήτηση κατέληξε σε κοινό διεκδικητικό πλαίσιο και πρόγραμμα εξορμήσεων σε χώρους με πολλές εργαζόμενες γυναίκες, αλλά και σε σχολές όπου σπουδάζουν εκατοντάδες φοιτήτριες, για να φτάσει πλατιά το κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που οργανώνουν αύριο Παρασκευή.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις

 • Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της γυναίκας εκπαιδευτικού και κυρίως της αναπληρώτριας οργανώνουν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών μαζί με την ΟΓΕ, αύριο Παρασκευή στη 1.30 μ.μ. Κάλεσμα έχουν απευθύνει οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Ο Σωκράτης», «Ν. Πλουμπίδης», «Γ. Σεφέρης» και «Μ. Παπαμαύρος».
 • Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής συμμετέχει στη συγκέντρωση στις 8/3 στο Σύνταγμα, ενώ οργανώνει εκδήλωση αύριο Παρασκευή, στις 11.30 π.μ., στα γραφεία του (Συγγρού 80-88, 7ος όροφος), με ομιλία, τραγούδια από το συγκρότημα του Συλλόγου και προβολή ταινίας.
 • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει αύριο Παρασκευή συγκέντρωση – εκδήλωση στο συσκευαστήριο των ιχθυοκαλλιεργειών του «Νηρέα» στην περιοχή Αστακού.
 • Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ διοργανώνει αύριο Παρασκευή, στη 1 μ.μ., συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου με έκθεση φωτογραφίας.
 • Ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 7/3, στις 6 μ.μ., στην Καπναποθήκη της «Αυστροελληνικής», με θέμα «Λάστιχο ωράριο – Λάστιχο ζωή. Γυναίκα οργανώσου για την Ανατροπή». Θα μιλήσει η Ειρήνη Χατζή, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών και μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει προβολή βίντεο, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις από εκπροσώπους εργατικών σωματείων και θα παρουσιαστεί πρόγραμμα με τραγούδια αφιερωμένα στη γυναίκα.
 • Στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα θα βρεθεί η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ την Κυριακή 8/3, στη 1 μ.μ.
 • Εκδήλωση για την 8η Μάρτη διοργανώνει η Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (μέλος της ΟΓΕ), την Κυριακή 8/3, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Χριστού Ραχών.
 • Ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 8/3, στις 6.30 μ.μ., στο στέκι του ΠΑΚΠΠΑ (Παγκάλου και Κίμωνος).
 • Ο Σύλλογος Γυναικών Νομού Καβάλας διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 8/3, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Εσπερία».
 • Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων διοργανώνουν εκδήλωση το Σάββατο 7/3, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον».
 • Στην Κόρινθο, ο Σύλλογος Γυναικών και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλούν σε εκδήλωση την Κυριακή 8/3, στις 12 μ., στον συναυλιακό χώρο «Μαρία Δημητριάδη» (Αδειμάντου 12).