Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Για 30η χρονιά καταδικάζει το εμπάργκο κατά της Κούβας με συντριπτική πλειοψηφία

Για τριακοστή συνεχή χρονιά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδικάζει τον αποκλεισμό των ΗΠΑ κατά της Κούβας με ψήφους 185 έναντι 2.

Πιο συγκεκριμένα, στην ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα, 185 κράτη ψήφισαν υπέρ του Κουβανικού ψηφίσματος που ζητά την κατάργηση του εμπάργκο. Κατά ψήφισαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ η Βραζιλία και η Ουκρανία απείχαν.

Οι ομιλητές της ειδικής συνεδρίασης της ΓΣ καταδίκασαν απερίφραστα τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό της Κούβας, όπως επίσης και την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να διατηρήσουν την Κούβα στην «λίστα των κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες σημείωσε: «Αφήστε την Κούβα να ζήσει ειρηνικά. Η Κούβα θα ήταν καλύτερα χωρίς τον αποκλεισμό. Κάθε οικογένεια στην Κούβα να ήταν καλύτερα χωρίς το εμπάργκο. Οι ίδιες οι ΗΠΑ θα ήταν καλύτερα χωρίς αυτό».

Αθήνα: Διαμαρτυρία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου στην αμερικανική πρεσβεία

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στον άδικο αποκλεισμό της Κούβας οργάνωσε σήμερα, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, με αφορμή και τη νέα συζήτηση του θέματος στον ΟΗΕ.

Μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την παράβλεψη δεκάδων αποφάσεων που έχουν ληφθεί στον Οργανισμό υπέρ του άμεσου τερματισμού του αποκλεισμού, τις οποίες ΗΠΑ και σύμμαχοί τους «κουρελιάζουν» προκλητικά.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καρανδρέας κατήγγειλε ότι στόχος του παρατεταμένου οικονομικού στραγγαλισμού της Κούβας είναι να εξαφανιστεί ένα μικρό κράτος που έχει διαλέξει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, ανεξαρτησίας, εθνικής κυριαρχίας. Δικός μας στόχος, πρόσθεσε, είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον κουβανικό λαό στη γιγάντια προσπάθεια που κάνει για την υπεράσπιση της πατρίδας του.

Στην παράσταση συμμετείχε και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα