Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΟΗΕ: Επιμένουν οι ΗΠΑ στο εξοντωτικό εμπάργκο κατά της Κούβας

Οι ΗΠΑ θα εναντιωθούν στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης υπέρ της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εναντιωθεί ξανά στην υιοθέτηση—η οποία καταγράφεται κάθε χρόνο—μιας απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η οποία καταδικάζει το εμπάργκο που επιβάλλει στην Κούβα, αντίθετα με πέρυσι, όταν η Ουάσινγκτον είχε απόσχει από την ψηφοφορία, για πρώτη φορά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι ηγήθηκε μιας ομάδας 10 μελών της Γερουσίας που προέτρεψε χθες Τρίτη την αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία να απόσχει από την ψηφοφορία.

Όμως η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Νίκι Χέιλι, θα επιλέξει να ψηφίσει «όχι» όταν θα τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία σήμερα Τετάρτη στη ΓΣ, τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.

«Παραδοσιακά ψηφίζουμε εναντίον αυτής της απόφασης. Την περασμένη χρονιά, οι ΗΠΑ απείχαν», ενώ πλησίαζε το τέλος της θητείας του δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, υπενθύμισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας αναφερόμενη σε μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται για 26 χρόνια στη ΓΣ του ΟΗΕ και τις περισσότερες φορές αναδεικνύει τη διεθνή απομόνωση της Ουάσινγκτον στο ζήτημα.

Η πρεσβεύτρια Χέιλι «θα αντιστρέψει την αποχή της περασμένης χρονιάς και θα ψηφίσει εναντίον της απόφασης φέτος», συνέχισε η Νάουερτ.

Η απόφαση που αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά έχει πολιτικό βάρος. Πέρυσι υιοθετήθηκε με 191 ψήφους στην Γενική Συνέλευση των 193 μελών, καθώς το Ισραήλ, μιμούμενο τις ΗΠΑ, απείχε.

Συντριπτικό αίτημα κατά του αποκλεισμού – Την 1η του Νοέμβρη στη Γ.Σ. του ΟΗΕ το ψήφισμα της Κούβας κατά των ΗΠΑ