Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μικρών παιδιών και το διεθνές δίκαιο

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

 -Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει κυρώσει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού.

Η υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ από τον περασμένο χρόνο υιοθέτησε την ιδέα να χωρίζονται τα παιδιά από τις οικογένειές τους όταν εισέρχονται στην χώρα σαν μια μέθοδο αποτροπής των μεταναστών να κινούνται προς στα σύνορα των ΗΠΑ από το Μεξικό με σκοπό να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, η διοίκηση του Trump ανακοίνωσε μια πολιτική «μηδενικής ανοχής» για την παράνομη διέλευση των συνόρων, λέγοντας ότι θα αυξήσει σημαντικά την ποινική δίωξη των μεταναστών. Έστειλε μάλιστα και στρατιωτικές μονάδες για την φύλαξη των συνόρων.

ΟΗΕ: αυθαίρετη και παράνομη προσβολή της οικογενειακής ζωής και σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού.

H πρακτική της διοίκησης του Τραμπ του διαχωρισμού των παιδιών από τις οικογένειες των μεταναστών που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζει τα δικαιώματά τους και το διεθνές δίκαιο” δηλώνει το Γραφείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη στις 5 Ιουνίου 2018 , προτρέποντας την άμεση διακοπή αυτής της πρακτικής.

Αυτή η πρακτική “συνιστά αυθαίρετη και παράνομη προσβολή της οικογενειακής ζωής, και είναι μια σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού» δηλώνει στους δημοσιογράφους η Ravina Shamdasani, εκπρόσωπος του γραφείου του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εδρεύει στη Γενεύη.

«Οι ΗΠΑ πρέπει αμέσως να σταματήσουν αυτή την πρακτική διαχωρισμού των οικογενειών και να πάψουν να διώκουν ποινικά μιά παράβαση που είναι διοικητικό αδίκημα — αυτό της παράνομης εισόδου ή διαμονής στις ΗΠΑ»τονίζει η Shamdasani.

ett-stort-antal-manniskor-gar

ΟΗΕ: προέχει η φροντίδα και η προστασία των παιδιών και όχι ο έλεγχος της μετανάστευσης. “Τα παιδιά ποτέ δεν πρέπει να κρατούνται επειδή τα ίδια ή οι γονείς τους έχουν την ιδιότητα του μετανάστη”

Για τα Ηνωμένα Έθνη, είναι θέμα μεγάλης ανησυχίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δίνουν προτεραιότητα στον έλεγχο της μετανάστευσης αντί να δώσουν αποτελεσματική φροντίδα και προστασία των παιδιών των μεταναστών» κατά την Shamdasani.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει κυρώσει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού, τόνισε, αλλά η πρακτική διαχωρισμού και την κράτηση των παιδιών παραβιάζει τις υποχρεώσεις της σε άλλες διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει υπογράψει”.

«Τα παιδιά ποτέ δεν πρέπει να κρατούνται επειδή οι ίδιοι ή οι γονείς τους έχουν την ιδιότητα του μετανάστη. Η κράτηση δεν είναι ποτέ προς το συμφέρον του παιδιού και αποτελεί πάντα μια παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού, συνέχισε, καλώντας τις Αμερικάνικες Αρχές να υιοθετήσουν εναλλακτικές λύσεις”.

Nikki Haley: οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστατούν σε όλο τον κόσμο με τις δράσεις τους, όπως με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια στις παγκόσμιες συγκρούσεις από οποιοδήποτε άλλο έθνος» (!)

Η Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Nikki Haley, έδειξε σαφώς την αμερικανική ενόχληση για την κατηγορία σε δήλωση που κυκλοφόρησε λίγες ώρες αργότερα.

«Για άλλη μια φορά, τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν την υποκρισία τους, ζητώντας δικαιώματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αγνοούν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από διάφορα μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» δήλωσε η Haley. «Ενώ το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή, χωρίς γνώση, επιτέθηκε λεκτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστατούν σε όλο τον κόσμο με τις δράσεις τους, όπως με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια στις παγκόσμιες συγκρούσεις από οποιοδήποτε άλλο έθνος».

Χωρίς να απαντά στην ουσία των κατηγοριών η Haley συνέχισε: «Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε κάποιος άλλος θα υπαγορεύσει πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπίζεται τα σύνορά της»

c20c5dd5-cf55-4db4-a900-100083ebe733

Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί φταίνε

Η διοίκηση του Τραμπ έχει χαρακτηρίσει αυτή την πολιτική σαν αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, όμως πολλοί από τους κρατούμενους μετανάστες — συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών που έχουν διαλυθεί — προσέρχονται και ζητούν άσυλο στις επίσημες συνοριακές διαβάσεις, που δεν είναι κάποια παράνομη είσοδος.

Στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να συμφωνεί ότι η διάλυση των οικογενειών είναι λάθος, αλλά κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για την εφαρμογή του μέτρου, λέγοντας ότι η κακή νομοθεσία τους το προκάλεσε. Στην πραγματικότητα, κανένας νόμος δεν απαιτεί να χωρίζονται τα παιδιά από τις οικογένειες, η πρακτική αυτή άλλωστε τέθηκε σε εφαρμογή από την διοίκηση του Τραμπ μόλις λίγους μήνες πριν.

Χίλια παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς τους μέσα σε πέντε εβδομάδες

Η Ένωση Αστικών Ελευθεριών της Αμερικής, A.C.L.U., υπολογίζει τον αριθμό των παιδιών ακόμη και νηπίων που χωρίστηκαν από την οικογένειά τους σε 1000 μόνο τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και προτίθεται να καταθέσει αγωγή για την διακοπή αυτής της πολιτικής.

Για να παραφράσω την Νίκι Χάλει . Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν με τις δράσεις τους σε όλες τις συγκρούσεις σπέρνοντας θάνατο και καταστροφή στους λαούς καταπατώντας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία