Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Οι θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αρκτική και …η μάχη κατά της τρομοκρατίας

Μία ακόμη είδηση στους συνήθεις δραματικούς τόνους, χωρίς περιεχόμενο με τη «σφραγίδα εμπιστοσύνης» -λέμε τώρα του ΟΗΕ:

«Στο έλεος της κλιματικής αλλαγής και η Αρκτική με θερμοκρασίες ρεκόρ»
«Η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου πλήττει τον πλανήτη»

Τα διεθνή αστικά κανάλια ΜΜΕ και μεγάλα ειδησεογραφικά –φυσικά και τα Μ.Κ.Δ. το ανέβασαν όλοι copy-paste: από το Aljazeera και το npr.org μέχρι το cbc, το dailynews, η globalherald και η Deutsche Welle … ίδια κι απαράλλαχτα

Aljazeera

Η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου πλήττει και τη Σιβηρία όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού ο οποίος ανέφερε ότι κατά την διάρκεια παρατεταμένου καύσωνα πέρυσι στην περιοχή καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ 38 βαθμών Κελσίου.

«Αυτό το νέο ρεκόρ στην Αρκτική είναι μια από τις παρατηρήσεις που αναφέρονται στα αρχεία για τις ακραίες μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, μια υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αλλαγές που υφίσταται το κλίμα μας», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της υπηρεσίας αυτής των Ηνωμένων Εθνών Πετέρι Ταάλας, επισημαίνοντας ότι την ίδια χρονιά η Ανταρκτική κατέγραψε επίσης ρεκόρ 18,3 βαθμών Κελσίου.

Η πόλη Βερχογιάνσκ της Σιβηρίας, όπου το θερμόμετρο έδειξε τη θερμοκρασία αυτή ρεκόρ των 38 βαθμών Κελσίου στις 20 Ιουνίου του 2020, βρίσκεται 115 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, μια περιοχή στην οποία η θερμοκρασία ανεβαίνει περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου. Οι θερμοκρασίες εκεί καταγράφονται από το 1885.

Αυτή η περιοχή της ανατολικής Σιβηρίας έχει πολύ ξηρό ηπειρωτικό κλίμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα πολύ ψυχρούς χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια.

«Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει την άνοδο των θερμοκρασιών σε μια περιοχή που είναι σημαντική για τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά το κλίμα» και επομένως είναι σημαντικό να την παρατηρούμε διαρκώς, υπογράμμισε παράλληλα ο Ράνταλ Κέρβενι, ο εισηγητής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τις ακραίες κλιματικές και μετεωρολογικές συνθήκες.

«Είναι πιθανό, όντως, ότι θα προκύψουν πιο ακραίες συνθήκες στην Αρκτική στο μέλλον», επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Οι ερευνητές του οργανισμού αυτού προσπαθούν να “επαληθεύσουν θερμοκρασία 54,4 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε το 2020 και 2021 στο πιο ζεστό μέρος της Γης, την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, και επίσης να επιβεβαιώσουν ένα νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ ζέστης 48,8 βαθμών Κελσίου το οποίο καταγράφηκε στην Σικελία φέτος το καλοκαίρι”, συνέχισε ο Ταάλας.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Αρκτική είναι μια από τις περιοχές στις οποίες η θερμοκρασία αυξάνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δημιούργησε μια νέα κατηγορία, αυτήν της πιο υψηλής θερμοκρασίας για όλα τα μέρη που βρίσκονται στον ή βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που έχει επιφορτιστεί με την επιβεβαίωση των ρεκόρ αυτών θερμοκρασίας εξετάζει την εγκυρότητα των οργάνων που χρησιμοποιήθηκαν στη μέτρηση, όπως και την συνοχή με τις καιρικές συνθήκες τη στιγμή της μέτρησης.

Μάλιστα …

Κλιματική αλλαγή και… τρομοκρατία!

Στις 13 Δεκέμβρη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατέβηκε ένα σχέδιο απόφασης που συνέδεε την κλιματική υπερθέρμανση με την ασφάλεια και την τρομοκρατία στον κόσμο -όχι «περιβαλλοντικά» αλλά «ως στρατηγική πρόληψης συγκρούσεων»! να εντάξει δηλ «τις απειλές ασφάλειας που συνδέονται με το κλίμα ως κεντρικό στοιχείο στις παγκόσμιες στρατηγικές πρόληψης των συγκρούσεων», στα πλαίσια μάλιστα «διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του ΣΑ»

Η Κίνα απείχε, η Ινδία, μη μόνιμο μέλος, ψήφιζε κατά, το σχέδιο –φυσικά, είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας (113 μελών | 193) των Ηνωμένων Εθνών, η Μόσχα χρησιμοποιούσε το βέτο της και … «όλα καλά». Οι υπέρμαχοι του κειμένου, «αναγνωρίζοντας» τις επιφυλάξεις της Μόσχας το γύρισαν μετά στο «τσάμικο» υπογραμμίζοντας τον «συμβολικό», κυρίως, χαρακτήρα του.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρέσβης Βασίλι Νεμπέντζια, χωρίς να αρνείται την κλιματική πλευρά, χαρακτήρισε απαράδεκτο το σχέδιο, τονίζοντας ότι «η άμεση σύνδεση μεταξύ τρομοκρατίας και κλιματικής αλλαγής δεν είναι διόλου αυτονόητη», υποστηρίζοντας ότι έτσι θα «δημιουργηθεί σύγχυση και επικαλύψεις» με άλλα φόρουμ που ασχολούνται με την κλιματική υπερθέρμανση. «Πρέπει να εξετάσουμε κάθε χώρα και κάθε περιφέρεια ξεχωριστά. Οι γενικές και αυτόματες ενέργειες για την αντιμετώπιση των αιτιών της σύγκρουσης εκτρέπουν το Συμβούλιο Ασφαλείας από τη διευθέτηση των προβλημάτων αυτών» εξήγησε, ενώ η Τζεραλντίν Μπάιρν Νέιζον, πρέσβειρα της Ιρλανδίας, που συνέγραψε το σχέδιο απόφασης, μίλησε για διαδικασίες «κατεπείγοντος» λέγοντας «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας»…

Και τώρα τι;
Μπορεί αυτός που προκαλεί το πρόβλημα να το λύσει;

Καταρχήν υπάρχει αμφισβήτηση από την επιστημονική κοινότητα, για πολλά από τα “στατιστικά”, αλλά το κυριότερο, αφορά την παρελκυστική παραπλανητική πολιτική των παγκόσμιων μεγαθήριωνεπιχειρηματικών ομίλων και της πολιτικής καπιταλιστικής διαχείρισης σε κράτη, ηπείρους και λόμπυ (με τον ΟΗΕ να είναι ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο τους)

Δείτε & Αντιπαράθεση με φόντο τη στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής

“Στατιστικά”

Το Φλεβάρη του 2020 (France-Presse) θερμοκρασία ρεκόρ ~21οC, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 20 βαθμών, ανακοίνωσε ο Βραζιλιάνος ερευνητής Κάρλος Σέφερ (Carlos Schaefer AFP) -9 Φεβ στο νησί Σέιμουρ, γνωστό και με το όνομα Μαραμπίο. Ωστόσο πρόσθεσε ότι τα δεδομένα αυτά «δεν αποδεικνύουν κάτι σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή». «Απλώς είναι μια ένδειξη ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει στην περιοχή».
Το νησί Σέιμουρ, όπου βρίσκεται μια επιστημονική βάση της Αργεντινής, είναι ένα από τα νησιά που βρίσκεται στα ανοικτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής.

ℹ️  Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκε θερμοκρασία 18,3οC στην επιστημονική βάση Εσπεράνσα (προηγούμενο ρεκόρ των 17,5οC στις 24 Μαρτίου 2015).

ℹ️  Ο Ιανουάριος του 2020 ήταν πιο ζεστός Ιανουάριος που έχει καταγραφεί στον πλανήτη, με θερμοκρασία λίγο υψηλότερη από αυτή του Ιανουαρίου του 2016, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος και την αμερικανική υπηρεσία NOAA αλλά και πάλι δεν έχει να κάνει με κλιματική αλλαγή.

H ΝΟΑΑ έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης ήταν αυξημένη κατά 1,14οC σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του 20ού αιώνα σημειώνοντας απλώς πως είναι η πιο αυξημένη από το 1880 οπότε διατηρούνται αρχεία.

ℹ️  Επίσης ο Ιούνιος του 2020 ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, μαζί με τον Ιούνιο του 2019, ανακοίνωσε σύμφωνα με την Copernicus για την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας ότι «επιμένουν ανησυχητικές ανωμαλίες μαζί με τις πυρκαγιές στη Σιβηρία».

Ωστόσο η προσοχή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επικεντρώνεται στην «ασυνήθιστη ζέστη» που επικρατεί στη Σιβηρία. Η μέση θερμοκρασία έφθασε εκεί μέχρι και 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα του Ιουνίου.

ℹ️  Στις 20 Ιουνίου, σημειώθηκε μάλιστα στην ανατολική Σιβηρία για μια ώρα θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου, ένα ρεκόρ στο εσωτερικό του αρκτικού κύκλου, σύμφωνα με την Copernicus

Την ίδια ημέρα, στην ίδια περιοχή, ο σταθμός της ρωσικής πόλης Βερχογιάνσκ είχε καταγράψει θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου, ένα πιθανό ρεκόρ ζέστης για την Αρκτική το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία επαλήθευσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.

Η Copernicus υπογραμμίζει πως αυτές οι «ασυνήθιστες» θερμοκρασίες συνδέονται με διάφορους παράγοντες που αλληλεπιδρούν, κυρίως τους ανέμους και την ιδιαίτερα ασθενή χιονοκάλυψη.

Πέραν του Ιουνίου, η υπηρεσία επισημαίνει μια περίοδο διαδοχικών μηνών, από τον Δεκέμβριο, με ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές της Σιβηρίας.

«Το ανησυχητικό είναι πως η Αρκτική ζεσταίνεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος», σχολίασε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής αυτής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

«Το γεγονός ότι η δυτική Σιβηρία είχε υψηλότερες από τις φυσιολογικές θερμοκρασίες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τον χειμώνα και την άνοιξη είναι ασυνήθιστο και οι εξαιρετικά αυξημένες θερμοκρασίες στην αρκτική Σιβηρία τον Ιούνιο είναι εξίσου ανησυχητικές», πρόσθεσε.
Η Copernicus διαπίστωσε επίσης αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών και της σφοδρότητάς τους στο βορειοανατολικό άκρο της Σιβηρίας και σε μικρότερο βαθμό στην Αλάσκα και στο Γιούκον του Καναδά.

ℹ️  «Το αξιοσημείωτο μ’ αυτές τις πυρκαγιές στη Σιβηρία είναι η ομοιότητά τους με την ίδια περίοδο της περυσινής χρονιάς, όσον αφορά την περιοχή που επλήγη και την έκτασή τους», επισήμανε ο ειδικός Μαρκ Πάρινγκτον.

Σύμφωνα με την Copernicus, αυτές οι πυρκαγιές έχουν ήδη προκαλέσει την εκπομπή 59 μεγατόνων CO2 στην ατμόσφαιρα, έναντι 53 μεγατόνων τον Ιούνιο του 2019. Το έτος 2019 ήταν ήδη «πολύ ασυνήιθιστο», υπογράμμισε ο Μαρκ Πάρινγκτον, εκφράζοντας φόβους για «έντονη» δραστηριότητα τις ερχόμενες εβδομάδες εξαιτίας των θερμοκρασιών και της χαμηλότερης του συνήθους υγρασίας του εδάφους.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί πάνω από 1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, οι ξηρασίες ή οι πλημμύρες.

ℹ️  Το 2019 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά στον κόσμο μετά το 2016 και οι ειδικοί αναμένουν ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα κάνει νέο ρεκόρ την επόμενη πενταετή περίοδο (2020-2025) –μέχρι σήμερα δεν είδαμε πάντως κάτι «εξωπραγματικό».

Και πολλά τέτοια προηγούμενα -πρώην κι επόμενα, ανώνυμα κι επώνυμα και γενικώς!

Η λύση βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, στον συλλογικό, οργανωμένο αγώνα, με κατεύθυνση τον πραγματικό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο και το σύστημά του, με στρατηγικές και πρακτική δράση σε μια νέα συνολικά κοινωνική οργάνωση, η οποία έχει διδαχθεί από το παρελθόν και τα λάθη της, το σοσιαλισμό, με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της κοινωνικοποιημένης παραγωγής και υπηρεσιών, με τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια αυτών που παράγουν τον πλούτο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο