Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΟΗΕ: 184 κατά, 2 υπέρ του εμπάργκο των ΗΠΑ στο νησί της επανάστασης

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα “Ανάγκη τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά της Κούβας

Με μια ψηφοφορία τόσο ξεκάθαρη όσο και σε άλλες ιστορικές περιπτώσεις, το ψήφισμα της Κούβας κατά του αποκλεισμού εγκρίθηκε, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με 184 ψήφους υπέρ, 2 κατά (ΗΠΑ+Ισραήλ) και 3 αποχές (Κολομβία, Ουκρανία και Βραζιλία).

Μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ της Κούβας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, δημοσίευσε στο Twitter: 184 υπέρ, 2 κατά και 3 αποχές.
Έτσι αντιδρά ο κόσμος στο αίτημα της Κούβας. Ήδη 28 χρόνια παγκόσμιας απόρριψης του #Bloqueo.
Τα αρπακτικά δεν έχουν επιχειρήματα. Τα μέλη της αλληλεγγύης ενισχύουν την υποστήριξή τους. #EliminaElBloqueo #RemoveTheBlock.
Σε ένα δεύτερο μήνυμα, πρόσθεσε: «Επιστρέψαμε και θα επιστρέψουμε στη Γενική Συνέλευση του @UN_es, ενώ το #Bloqueo υπάρχει. Επειδή σεβόμαστε τη διεθνή κοινότητα, όσο η αυτοκρατορία την αγνοεί και δεν τη σέβεται. #EliminaElBloqueo ».

Το μέλος του ΠΓ του Κόμματος και υπΕξ της Κούβας, Bruno Rodríguez Parrilla δημοσίευσε:
«184 χώρες κατά του αποκλεισμού! Για άλλη μια φορά, από τα Ηνωμένα Έθνη #ElMundoDiceNo στην επιθετικότητα και τις ανεπιτυχείς πολιτικές των ΗΠΑ κατά της Κούβας
Bandera de Cuba (σημαία της Κούβας).
Μια ακόμη μεγάλη νίκη για τον κουβανικό λαό, για τη δικαιοσύνη και για την αλήθεια.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, ο ΥπΕξ της Κούβας κατήγγειλε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν μέρος της πανδημίας, σύμμαχοι στον ασυνήθιστο αυτό πόλεμο με την Επανάσταση, εντείνοντας τον αποκλεισμό και προκαλώντας στη χώρα απώλειες περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα μόνο έτος.
Ισχύουν επίσης τα περισσότερα από 240 μέτρα που προήγαγε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, – πολεμικά μέτρα, καταδιώκοντας υπηρεσίες υγείας μας σε πολλές χώρες, εμποδίζοντας τη ροή εμβασμάτων σε κουβανικές οικογένειες και καταφέροντας βαριά πλήγματα στον τομέα της αυτοαπασχόλησης, καθώς και στα προγράμματα οικογενειακής επανένωσης.
Η εκστρατεία του Δημοκρατικού Κόμματος υποσχέθηκε να αντιστρέψει τις ενέργειες του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με ταξίδια, εμβάσματα και βίζες –αλλά τίποτε μέχρι στιγμής.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει την άρση του αποκλεισμού, των εμποδίων στα ταξίδια και την ομαλοποίηση, δήλωσε ο υπουργός.

Η ανθρώπινη βλάβη είναι ανυπολόγιστη, δήλωσε ο Rodríguez Parrilla, ο οποίος τόνισε ότι η ζωή καμιάς κουβανικής οικογένειας δεν ξεφεύγει από τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής.
Στην Υγεία, επηρεάζει την πρόσβαση –πρακτικά αδυναμία, σε τεχνολογίες, θεραπείες και φάρμακα από αμερικανικές εταιρείες.

Η Κούβα στηρίχτηκε στο δικό της προσωπικό υγείας και κινητοποίησε το επιστημονικό της δυναμικό, ακόμη και με τον αποκλεισμό και παρά τον αποκλεισμό. Έτσι, επεσήμανε, μπορέσαμε να δημιουργήσουμε γρήγορα την υλική βάση για τη ίαση αυτών που έχουν μολυνθεί, εγγυώμενοι δωρεάν πρόσβαση σε δοκιμές PCR για την ανίχνευση του ιού, στα εργαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα και συνεχή φροντίδα για τους ασθενείς.62 años de bloqueo económico de EE UU contra Cuba

Αυτή η προσπάθεια του νησιού επέτρεψε να διατηρηθεί μια πολύ χαμηλή θνησιμότητα της νόσου –από τις χαμηλότερες στον κόσμο και να αναπτυχθούν πέντε υποψήφιοι τύποι εμβολίων.
Ωστόσο, ο αποκλεισμός των Ηνωμένων Πολιτειών εμποδίζει τη βιομηχανική κλιμάκωση των εμβολίων COVID-19.
Στερεί επίσης από την εθνική βιομηχανία τις εισροές για την παραγωγή τροφίμων και προκαλεί ταλαιπωρία και άγχος ως αποτέλεσμα ελλείψεων, κάτι ορατό στη μεγάλη μάζα του λαού εν μέσω πανδημίας.

Πρόκειται για μια μαζική, κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κουβανικού λαού και συνιστά πράξη γενοκτονίας.
Ο υπΕξ κατήγγειλε για άλλη μια φορά, προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν οικονομικό πόλεμο από τα έξω, εναντίον μιας μικρής χώρας που αποστερείται –μεταξύ άλλων από ουσιαστικά έσοδα όπως αυτά που προέρχονται από τον τουρισμό.

Και δεν είναι νόμιμο ούτε ηθικό για την κυβέρνηση μιας υπερδύναμης να προσπαθεί να υποτάξει ένα μικρό έθνος προκειμένου να επιβάλει μια κυβέρνηση της αρεσκείας της
«Δεν επιτρέπεται, είναι απαράδεκτο, δε θα σας κάνουμε τη χάρη», είπε.
Δήλωσε επίσης ότι «είναι απαράδεκτο να χειραγωγούν τον κόσμο με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για πολιτικούς σκοπούς»…
Εννέα ημέρες πριν από την ανάληψη της εξουσίας της τρέχουσας κυβέρνησης, η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ συμπεριέλαβε την Κούβα στον κατάλογο των κρατικών που στηρίζουν την τρομοκρατία: Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είμαστε κράτος – τρομοκράτης.«Η θέση μας για την τρομοκρατία είναι απόλυτη καταδίκη για οποιαδήποτε από τις πρακτικές και τις εκδηλώσεις της».

Ο διπλωμάτης ευχαρίστησε ακόμη μια φορά για τη διεθνιστική αλληλεγγύη των φίλων της Κούβας από διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη.
«Παίρνουμε θάρρος έχοντας την υποστήριξη χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που απαιτούν μαχητικά το τέλος του αποκλεισμού του νησιού από τις ΗΠΑ».

«Εκ μέρους της χώρας μου, του αξιοπρεπούς και γενναιόδωρου λαού της, υποβάλλω προς εξέταση το σχέδιο ψηφίσματος, για την ανάγκη τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Κούβας».

Δείτε επίσης El bloqueo también es un virus, elimínalo –Το εμπάργκο είναι ιός, κατάργησέ τον
18 carteles que explican por qué #ElMundoDiceNo al bloqueo de EE. UU. contra Cuba (όλα όσα θα θέλετε να ξέρετε για το εμπάργκο)62 años de bloqueo económico de EE UU contra Cuba Llaman a movilizaciones internacionales contra el bloqueo

Σχετικά

  • Bruno Rodríguez: «Πρέπει να τερματιστεί ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοοικονομικός αποκλεισμός που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά της Κούβας» (+ Βίντεο)
  • Η ομιλία παραλείψεων του εκπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ (+ Βίντεο)
  •  Ζωντανά: Η Κούβα παρουσιάζει ένα ψήφισμα κατά του αποκλεισμού των ΗΠΑ στον ΟΗΕ (+ Βίντεο)
  • Η Κούβα ενημερώνει την έκθεση κατά του αποκλεισμού που θα παρουσιαστεί στα Ηνωμένα Έθνη (+ PDF και βίντεο)

Πηγή