Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οικονομικά παιχνίδια με τα funds του Coronavirus

✔️   Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (U.S. Federal Reserve) μειώνει τα επιτόκια κατά μισή εκατοστιαία μονάδα εξ αιτίας του Coronavirus

(Bloomberg) –
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε έκτακτη μείωση επιτοκίων κατά 0,5% την Τρίτη σε προσπάθεια «να προστατεύσει παραπέρα οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κοροναϊού».
«Ο κοροναϊός δημιουργεί διαρκώς αυξανόμενους κινδύνους στην οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε η Fed και «υπό το πρίσμα αυτών των κινδύνων και για την επίτευξη των μέγιστων στόχων για την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (Federal Open Market Committee) αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει στη μείωση του 0,5% στα ομοσπονδιακά κεφάλαια (federal funds)»

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε επίσης ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στις οικονομικές προοπτικές και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της ενεργώντας κατάλληλα για να στηρίξει την οικονομία».
Ομόφωνη ήταν η ψηφοφορία για την έκτακτη περικοπή σε ποσοστό από 1% έως 1,25%. Η Fed δήλωσε επίσης στη δήλωση ότι τα «βασικά στοιχεία της οικονομίας των Η.Π.Α. παραμένουν ισχυρά».

Η Fed ενήργησε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Powell και των επικεφαλής «σοφών» της Ομάδας “Group of Seven nations” ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα πολιτικά εργαλεία «για να επιτύχουν ισχυρή και αειφόρο ανάπτυξη και να προστατεύσουν τους κινδύνους».
Αυτό επαναλαμβανόταν σε δήλωση Powell από την Παρασκευή.

info Ατέχνως

Τα παραπάνω σαν νούμερα καθόλου -φυσικά, δεν ενδιαφέρουν τη λαϊκή οικογένεια της χώρας μας: τα αναφέραμε -εν συντομία, για να φανεί ανάγλυφα μια πλευρά (με την ευκαιρία της επιδημίας του νέου κορονοϊού), των παρασκηνιακών παιχνιδιών στην προσπάθεια αναδιανομής της πίτας καθώς και το ρόλο των παγκόσμιων χρηματικών και χρηματιστηριακών κολοσσών -δεδομένου και του ειδικού βάρους της Κίνας στη διεθνή σκακιέρα.

Οι καθημερινές πλέον «ειδήσεις» για τα 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ απωλειών της τουριστικής βιομηχανίας της Ιταλίας (σύμφωνα με το ινστιτούτο Demoskopikκa) τη ζημιά των 60-200 εκατομ.$ της καναδέζικης Imax Corps, πως η Hyundai Motor διέκοψε την παραγωγή της στη Νότια Κορέα, η Airbus σταμάτησε τη γραμμή παραγωγής αεροσκαφών A320 στο Τιαντζίν, κοντά στο Πεκίνο η (γαλλική) Safran διέκοψε την παραγωγή της στην Κίνα (20 μονάδες με 2.500 εργαζομένους) ενώ η Caterpillar -θύμα του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, προσπαθεί να επωφεληθεί όπως-όπως και η 3Μ, που κατασκευάζει χειρουργικές μάσκες τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση, όλ’ αυτά δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Στα ψιλά γράμματα πως χιλιάδες μικρές και εκατοντάδες μεγάλες εταιρείες έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους πχ. η Cathay Pacific (εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ), ζήτησε στις 5 Φεβρουαρίου από τους 27.000 εργαζομένους της να πάρουν άδεια τριών εβδομάδων χωρίς αποδοχές «αίτημα» που ανανέωσε στη συνέχεια, ενώ προβάλλονται φαιδρά του είδους …«τα καζίνο στο Μακάο, που προτιμούν οι Κινέζοι παίκτες, έχουν πλέον κλείσει, όπως επίσης και τα ψυχαγωγικά πάρκα της Disney στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ» (!!) ότι «ο διακομιστής του βρετανικού στούντιο βιντεοπαιχνιδιών Ndemic Creations, έπεσε θύμα της δημοτικότητας του «Plague Inc.» (παιχνίδι στρατηγικής όπου οι παίκτες καλούνται να δημιουργήσουν έναν θανατηφόρο ιό για να εξαλείψουν τον άνθρωπο από τη Γη)…

Ποιος δε θυμάται -για να πάμε και στα δικά μας, την «επενδυτική» Lehman Brothers το 2007 και την οικονομική κρίση που ακολούθησε; («φούσκα», πτωχεύσεις «κατάρρευση» της Lehman, τα κράτη -οι ατικές κυβερνήσεις δηλ. διασώζουν με δις τις τράπεζες, με λεφτά του κοσμάκη, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία κλπ. αναζητούν οικονομική βοήθεια …  και μετά η ύφεση του 2009, το σημείο καμπής του 2012 -«Whatever it takes» του Μάριο Ντράγκι… κι η ζωή τραβάει την ανηφόρα, χωρίς σημαίες και ταμπούρλα -εκτός ΚΚΕ, ΠΑΜΕ και Σια, που επέμειναν στην πάντα αληθινή “ξύλινη” γλώσσα τους).
Και μετά; αναδιανομή της λείας, αναιμική ανάκαμψη (για το κεφάλαιο φυσικά, όχι για τους λαούς) με την πρωτόγνωρα υψηλή ανεργία, τη δραστική μείωση των κοινωνικών παροχών κλπ να παραμένουν «για πάντα».

Καρλ Μαρξ
Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Ο Καρλ Μαρξ στη «18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη», αναφέρει πως ο Χέγκελ κάνει κάπου την παρατήρηση ότι όλα τα μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα και πρόσωπα παρουσιάζονται σα να λέμε, δύο φορές -«ξέχασε όμως να προσθέσει: τη μια φορά σαν τραγωδία, την άλλη σαν φάρσα»