Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι ανάγκες του ΝΑΤΟ καθορίζουν τους εξοπλισμούς και στην χώρα ”πρότυπο”!

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Αουρόρα 17 ήταν το όνομα της στρατιωτικής άσκησης που έγινε στην Σουηδία στις 11 με 29 του Σεπτέμβρη που μας πέρασε. 19.000 Σουηδοί στρατιώτες όλων των ειδικοτήτων και 1500 απο Γαλλία, Δανία, Εσθονία, Φιλλανδία Νορβηγία, Γερμανία και φυσικά από τις ΗΠΑ. Το φιλειρηνικό κίνημα διαδήλωσε μαζικά για συνθήκες Σουηδίας την αντιθεσή του ενάντια στην άσκηση και ενάντια στο ΝΑΤΟ διαβλέποντας την προσπάθεια πλησιάσματος της Σουηδίας στο να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ παρά τις διαψεύσεις των υπευθύνων. Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπίσεις δείχνουν την πλειψηφια των Σουηδών να μην θέλει την ένταξη.

souidia2

Προετοιμάζουν όμως την κοινή γνώμη διογκώνοντας έμμεσα την απειλή από την Ρωσία του Πούτιν όπως άλλωστε επί δεκαετίες έκαναν το ίδιο και για την Σ. Ενωση. Η άσκηση κόστισε γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ και είχε και 4 τραυματίες όταν τανκς συγκρούστηκε με τραίνο. Οι Αμερικάνοι τόλμησαν να φέρουν και βομβαρδιστικά Β40 που χρησιμοποιούσαν στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η πρώτη συνέπεια αυτής της άσκησης είναι ότι αποφάσισε η Σοσιαλδημοκρατική μαζί με τους Πράσινους κυβέρνηση της Σουηδίας μετά από διαβούλευση με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να αγοράσει το αμερικάνικο αντιπυραυλικό σύστημα Patriot αντί για κάποιο αντίστοιχο Γαλλικό. Το δοκίμασε λέει στην πρόσφατη άσκηση “Αουρορα” με τις Νατοϊκές δυνάμεις. Τι ανάγκη έχει από αυτό το σύστημα και από ποιόν απειλείται η “φιλειρηνική”, ” ουδέτερη” κατά τα άλλα αυτή χώρα είναι ένα μυστήριο! Μα συνορεύει μόνο με Σκανδιναβικές χώρες! Από που απειλείται δεν μας λέει! Ούτε γιατί πλησιάζει συνεχώς πιο κοντά στο ΝΑΤΟ! Για την ιστορία θα κοστίσει 1 με 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το σύστημα και θα αρχίσει να στήνεται από το 2020 μέχρι το 25. Θα αποτελείται από 4 συστάδες με 12 βάσεις ή κάθε μια! Αργότερα θα αγοράσει και 4 πυραύλους υποστήριξης! Έτσι προστίθεται μια ακόμη φιλική προς το ΝΑΤΟ χώρα στην περικύκλωση της Ρωσίας. Τον κίνδυνο να στήνονται κι απο την πλευρά της Ρωσίας αντίστοιχα συστήματα δεν το βλέπει μπροστά στις μπίζνες των δισεκατομμυρίωνκαι τις ορέξεις του ΝΑΤΟ !

 

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Δούλεψα σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 μένω στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ και δουλεύω στον δήμο της Χεργιεντάλεν σαν διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.