Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι αρμόδιοι παραδέχονται: “Η χρόνια εγκατάλειψη φταίει για το μέγεθος των ζημιών του δικτύου της ΔΕΗ από την κακοκαιρία”

(η είδηση)
🆘  «Έως και 75% μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια οι ετήσιες επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα την έλλειψη συντήρησης και την παλαίωση του εξοπλισμού που – μεταξύ άλλων – επηρέασαν το μέγεθος των ζημιών που υπέστη το δίκτυο από την πρόσφατη κακοκαιρία.
🆘  Το επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόζεται προβλέπει τη σταδιακή αύξηση των επενδύσεων -ωστόσο οι επενδύσεις στο δίκτυο διανομής δεν αναμένεται να φθάσουν στα προ κρίσης επίπεδα πριν το 2025
»

Αυτά προκύπτουν -όχι από καμιά ανακοίνωση προς το λαό που υπέστη τα πάνδεινα από την τελευταία κακοκαιρία αλλά «από στοιχεία που έχουν έλθει σε γνώση των επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 49% των μετοχών του Διαχειριστή του Δικτύου», στο πλαίσιο του διαγωνισμού περαιτέρω ξεπουλήματος που έχει προκηρύξει η ΔΕΗ.
ℹ️  Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε την Παρασκευή και στην πρώτη φάση της διαδικασίας εμφανίστηκαν 11 σχήματα (στρατηγικοί επενδυτές, διαχειριστές υποδομών δικτύων και χρηματοοικονομικοί επενδυτές).

1

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ από 543 εκατ. ευρώ το 2009 ακολούθησαν συνεχή πτωτική πορεία.
Το 2013 – 2014 υποχώρησαν κάτω από τα 300 εκατ. Ευρώ (-44%), το 2015–2016 ήταν μόνο 181 εκατ. και το 2017 έπεσαν στο ναδίρ κάτω από το μισό (137 εκατ. € = μείωση 55%),  κάτω ακόμη και από το όριο που θέτει-για τα μάτια του κόσμου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τις σχετικές της αποφάσεις.

🆘  Ο ΔΕΔΔΗΕ μόλις πέρυσι εξασφάλισε κάποια “επάρκεια” κρίσιμων υλικών που ήταν σε έλλειψη όλα τα προηγούμενα χρόνια με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους ξύλινους στύλους.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία το Δεκέμβριο του 2019 ο ΔΕΔΔΗΕ διέθετε μόνο 25.000 στύλους ενώ οι ετήσιες ανάγκες (για επεκτάσεις και αντικατάσταση κατεστραμμένων) κυμαίνονται στις 50.000–60.000!
Παρά τις τεράστιες ανάγκες συνεχίζεται η τάση διαρκούς μείωσης προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, που είχε σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των εργαζομένων στα 53 έτη.
Το προσωπικό στο τέλος του 2020, ήταν 5.700 άτομα έναντι 6.000 στο τέλος του 2019 (αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 400 και έγιναν μόνο 100 προσλήψεις).

Έντεκα σχήματα !!

Συνολικά 11 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από «στρατηγικούς επενδυτές, διαχειριστές υποδομών δικτύων και χρηματοοικονομικούς επενδυτές» για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ υποβλήθηκαν ήδη, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ.
Τίποτε δεν έχει να περιμένει η λαϊκή οικογένεια από κάτι τέτοια παιχνίδια, στα πλαίσια ανταγωνισμών και μοιράσματος της πίττας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων του χώρου