Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι ασθένειες και η φτώχεια -ό,τι ήταν δεδομένο επί ΕΣΣΔ – στους πέντε κύριους φόβους των Ρώσων

Το ερευνητικό κέντρο Levada-Centr διαπιστώνει, με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε, ότι οι Ρώσοι φοβούνται όλο και πιο πολύ για φαινόμενα αυθαιρεσίας που εκδηλώνονται από τις αρχές. Μεταξύ των κύριων φόβων που απασχολούν τους Ρώσους είναι οι ασθένειες που μπορεί να προσβάλουν τους οικείους τους και τα παιδιά τους, όπως και η απειλή ενός παγκοσμίου πολέμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ερευνητικού κέντρου, στους πέντε κύριους φόβους περιλαμβάνονται οι ασθένειες και η φτώχεια.

Η απαρίθμηση των φόβων που διακατέχουν τους Ρώσους δεν άλλαξε ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε τον Ιούλιο το Levada-Centr, ο φόβος που απορρέει από την αυθαιρεσία των αρχών ανέβηκε από την έβδομη στην τρίτη θέση, ενώ ο φόβος για διώξεις βρέθηκε στην 8η από την 14η θέση.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Levada-Centr Ντενίς Βολκόφ επισημαίνει ότι η αύξηση του φόβου που σχετίζεται με την αυθαιρεσία των αρχών συνιστά σε μεγάλο βαθμό αντίδραση του κόσμου που σχετίζεται με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τα αυξανόμενα αιτήματα που θέτει ο κόσμος στην κυβέρνηση εξαιτίας της μείωσης των πραγματικών του εισοδημάτων.

Ο πολιτειολόγος Κονσταντίν Καλάτσεφ θεωρεί, όπως δηλώνει στην εφημερίδα RBK, ότι οι ανησυχίες των Ρώσων οφείλονται στη σκληρότητα με την οποία αντιμετώπισε η ρωσική αστυνομία τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο του καλοκαιριού στη Μόσχα.

Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε τον Μάρτιο το Ίδρυμα «Κοινή Γνώμη» (FOM), με αντικείμενο τους κύριους φόβους που διακατέχουν τους Ρώσους, είχε δείξει ότι οι πέντε κύριοι φόβοι των Ρώσων είναι ο φόβος για τα παιδιά και τα εγγόνια, ο φόβος για την υγεία των οικείων προσώπων και ο φόβος για έλλειψη χρημάτων.

To Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (WICIOM), στην δημοσκόπηση που πραγματοποίησε τον Ιούλιο του 2017, διαπίστωσε ότι οι Ρώσοι φοβούνται περισσότερο τις διεθνείς διενέξεις και την αύξηση στις τιμές των προϊόντων.

ΟΙ ερευνητές του WICIOM επεσήμαναν επίσης ότι γενικά οι φόβοι των Ρώσων πολιτών αυξήθηκαν και ως προς τις περισσότερες παραμέτρους «υπερβαίνουν τα στοιχεία ανάλογων περιόδων του 2016».

Γεύονται πλέον και οι Ρώσοι τα …καλά του καπιταλισμού: την ανεργία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, την ανασφάλεια για αγαθά (όπως η Υγεία) που είχαν εξασφαλισμένα, σε μια χώρα που συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που ανά πάσα στιγμή μπορούν να βάλουν σε περιπέτειες και τον ρώσικο λαό αλλά και τους άλλους λαούς της Γης.