Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι «αφανείς ήρωες» να γίνουν πρωταγωνιστές!

Καμπάνια της ΚΝΕ για τους νέους εργαζόμενους και ανέργους

Με σύνθημα «Οι “αφανείς ήρωες” να γίνουν πρωταγωνιστές!» η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εγκαινιάζει πλατιά παρέμβαση – καμπάνια για τους νέους εργαζόμενους και ανέργους μέχρι το Σεπτέμβρη, επικεντρώνοντας στους εργαζόμενους από τους κλάδους του Επισιτισμού, των Τηλεπικοινωνιών και του Εμπορίου, στους ανέργους, στους νέους των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, στους πρακτικάριους σπουδαστές και φοιτητές.

ℹ️  Ηδη οργανώνονται εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ η ΚΝΕ έχει ετοιμάσει τα υλικά της καμπάνιας και τα έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της www.kne.gr

Στην ανακοίνωσή της η ΚΝΕ επισημαίνει:

«Οι “αφανείς ήρωες” να γίνουν πρωταγωνιστές! Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους!
Οι “ήρωες” με τις μάσκες, που σώζουν ζωές, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, τεχνικά και αναλώσιμα μέσα…
Οι “ήρωες” με τα τεράστια αποθέματα δύναμης, που κράτησαν σε λειτουργία τα σούπερ μάρκετ, τις αποθήκες και τα logistics, παρά τους κινδύνους, λόγω της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση και τις απειλές της εργοδοσίας…
Οι “ήρωες” με τα μηχανάκια, που δεν λογαριάζουν ήλιο και βροχή, τις περισσότερες φορές ανασφάλιστοι!
Οι “ήρωες” με τις ποδιές, που δουλεύουν σε επισιτιστικά ή “take away”, τις περισσότερες φορές με μισή ασφάλιση και μισθούς πείνας…
Οι “ήρωες” με τα laptop, που αναγκάστηκαν να βάλουν τα αφεντικά μέσα στο σπίτι τους!
Οι “ήρωες” με αναστολή, που είναι “στο περίμενε”, ζουν στην αγωνία και την ανασφάλεια…
Οι “αφανείς ήρωες” μας κράτησαν όρθιους!

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά – και μέσα στην πανδημία – ότι οι εργαζόμενοι είναι οι απαραίτητοι, οι χρήσιμοι, οι “πρωταγωνιστές” και όχι οι βιομήχανοι, οι κλινικάρχες, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές. Χωρίς τους εργαζόμενους, το λαό, “γρανάζι” δεν γυρνά…

Η “επόμενη μέρα” είναι εδώ

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει την “επιστροφή στην κανονικότητα”, διαμορφώνοντας ένα νέο εργασιακό τοπίο, ακόμα πιο εχθρικό για τους εργαζόμενους, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τη γνωστή συνταγή: Από τη μία, στήριξη της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών και, από την άλλη, επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη δημόσια υγεία, τη ζωή του λαού και της νεολαίας.

 1. Είναι η “κανονικότητα” που συνεχίζει να αφήνει το δημόσιο σύστημα Υγείας με 30.000 κενά σε προσωπικό, κλειστές κλίνες και ελάχιστες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τις ανάγκες της χώρας, με ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και εργαστήρια, ράντζα στους διαδρόμους, η “κανονικότητα” που αναγκάζει τους ασθενείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
 2. Η “κανονικότητα” που σημαίνει συμβάσεις μηδενικών ωρών, ευέλικτης και εκ περιτροπής εργασίας, κακοπληρωμένη και προσωρινή δουλειά, με ενοικιαζόμενους και εργολαβικούς εργαζόμενους, δουλειά την Κυριακή, απολύσεις, απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με αποτέλεσμα τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες να αυξάνονται σε νέους ανθρώπους.

Γι’ αυτήν την “επανεκκίνηση της οικονομίας” μιλάει η κυβέρνηση, φέρνοντας αντιδραστικά νομοσχέδια, που στηρίζουν με επιδοτήσεις τους μεγάλους ομίλους και στέλνουν το λογαριασμό στους εργαζόμενους!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, συναινώντας ουσιαστικά σ’ αυτήν την πολιτική, συναγωνίζεται με την κυβέρνηση στο ποιος θα δώσει περισσότερο κρατικό χρήμα στις μεγάλες επιχειρήσεις, που σημαίνει νέα βάρη και ανασφάλεια για τους εργαζόμενους.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου εξυπηρέτησης των λίγων και εξαπάτησης των πολλών. Κοινός παρονομαστής τους είναι η φοροασυλία του κεφαλαίου και η διατήρηση όλων των μνημονιακών νόμων, που ενισχύουν την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, την επίθεση στο εισόδημα, τη φοροληστεία του λαού.

Καπιταλισμός σημαίνει κρίσεις, πόλεμοι, βαρβαρότητα!

Ο κορονοϊός επέδρασε ως καταλύτης και επιτάχυνε το ξέσπασμα μιας νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης ξανά, μετά από ένα διάλειμμα 2 χρόνων ασταθούς οικονομικής ανάπτυξης. Αλλωστε, τα σημάδια ήταν ορατά και πριν από τον κορονοϊό, όπως επιβεβαίωναν και οι αναλύσεις των οικονομικών επιτελείων των ίδιων των καπιταλιστών.

Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!

 1. Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα!
 2. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία!
 3. Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας!
 4. Κανένας νέος να μην αποδεχτεί την ανασφάλεια, τις ουρές του ΟΑΕΔ, το “έτσι είναι τα πράγματα, τι να κάνουμε”.
 5. Δυναμώνουμε την οργάνωση και τον αγώνα μέσα από τα Σωματεία μας!

Από θεατές της βαρβαρότητας έχουμε τη δύναμη να γίνουμε πρωταγωνιστές της ανατροπής της!

Μένουμε δυνατοί!
Περνάμε στην αντεπίθεση!

To σύνθημα του ΚΚΕΜένουμε δυνατοί – Διεκδικούμε μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων“, η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και η “οργανωμένη απειθαρχία” που καταγράφτηκε απέναντι σε κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία την περίοδο της καραντίνας, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη και ταυτόχρονα προειδοποίηση ότι οι εργαζόμενοι, οι νέοι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην ισοπέδωση της ζωής και των δικαιωμάτων τους!

Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός, η κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα!

Η πραγματικότητα που ζούμε δεν συμβαδίζει με την κοινωνική εξέλιξη, με τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να καλυφθούν οι πολύπλευρες ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Σήμερα υπάρχει υψηλού επιπέδου επιστημονικό και εργατικό δυναμικό που μπορεί να εξασφαλίσει τη σύγχρονη εφαρμογή της επιστήμης και της τεχνολογίας για την κάλυψη των αναγκών του λαού. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να προχωρήσει η γρήγορη ανακάλυψη του εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, αν η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως ενωνόταν για την επίτευξη αυτού του σκοπού και δεν διαχωριζόταν ανάμεσα στα μονοπώλια του Φαρμάκου που βλέπουν το εμβόλιο ως ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας.

Σήμερα, τα επιτεύγματα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της ψηφιακής οικονομίας, της ρομποτικής μπορούν να αξιοποιηθούν για τη μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας και την εξασφάλιση περισσότερου και πιο ποιοτικού ελεύθερου χρόνου. Η τηλεργασία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη διευκόλυνση, την καλύτερη και πιο άμεση συνεργασία ανά την υφήλιο και όχι για την εντατικοποίηση της εργασίας.

Σήμερα, μπορεί να εξασφαλιστούν υψηλό βιοτικό επίπεδο για το λαό, στήριξη των νέων ζευγαριών και οικογενειών, πραγματική προστασία της μητρότητας, σύγχρονη κατοικία, υψηλού επιπέδου Υγεία και Παιδεία, δωρεάν για το λαό, προστασία του περιβάλλοντος, δωρεάν πρόσβαση στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στις διακοπές και την αναψυχή.

Ολες αυτές οι δυνατότητες, όμως, αξιοποιούνται από τους καπιταλιστές ως πεδία κερδοφορίας και εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα οι νέοι να ζούμε χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες μας. Η εξουσία της εργατικής τάξης, ο σοσιαλισμός, απελευθερώνει τον εργαζόμενο λαό από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, μπορεί να διώξει ανεπιστρεπτί τους όρους που μας οδηγούν από κρίση σε κρίση, να ζούμε συνεχώς στην αγωνία και την ανασφάλεια. Στο σοσιαλισμό ο λαός και η νεολαία θα μπορέσουμε να “αναπνεύσουμε”…

Δυναμώνουμε την ΚΝΕ σε όλους τους χώρους δουλειάς

Δυναμώνουμε τον αγώνα που είναι φτιαγμένος με:

 • ΓΝΩΣΗ ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει.
 • ΘΕΛΗΣΗ γιατί οι αξίες και τα ιδανικά για τη ζωή μας είναι πιο ψηλά από τα τείχη αυτού του συστήματος, είναι πιο όμορφα από αυτά που ζούμε.
 • ΟΡΓΑΝΩΣΗ για να πολλαπλασιάσουμε τη δύναμή μας, γιατί το πρόβλημα του ενός είναι πρόβλημα όλων μας, για να βγει ο λαός νικητής!
 • ΑΝΤΟΧΗ στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη αλληλεγγύη, κοινή δράση. Κάνουμε πράξη το σύνθημα “κανένας μόνος του”.
 • ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στη δύναμή μας. Οι εργαζόμενοι με ενότητα, οργάνωση και αποφασιστικότητα μπορούμε να αλλάξουμε τη ρότα των πραγμάτων με ισχυρό ΚΚΕ και ΚΝΕ σε όλους τους χώρους δουλειάς και γειτονιές.

Με το ΚΚΕ για την ανατροπή!
Οργανώσου στην ΚΝΕ!
Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!