Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι εμποροϋπάλληλοι Φθιώτιδας για την Βlack Friday

«H εμπειρία μας από τις προηγούμενες χρονιές δείχνει ότι και φέτος ενόψει των προσφορών της “Βlack Friday” οι εργαζόμενοι στα εμπορικά θα κληθούμε να δουλέψουμε εντατικά και για πολλές ώρες», αναφέρει μεταξύ άλλων το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας σε ανακοίνωση του.

Συγκεκριμένα τονίζει πως «τις επόμενες μέρες θα δούμε κόσμο να μπαίνει μαζικά στα εμπορικά καταστήματα. Έχουμε δει στο εξωτερικό ακόμα και να σκοτώνονται υπάλληλοι και πελάτες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ένα φθηνό προϊόν. Η καθημερινή πραγματικότητα γίνεται όλο και πιο σκληρή. Κάθε μέρα που περνάει, η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων και του λαού για την κάλυψη ακόμη και των βασικών αναγκών γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις κάθε χρόνο αυξάνουν την κερδοφορία τους αναπτύσσονται όλο και περισσότερο. Ο τζίρος τους αυξάνεται, ανοίγουν νέα καταστήματα, εκσυγχρονίζονται. Οι ιδιοκτήτες μεγαλομέτοχοι ζούνε στη χλιδή».

Επισημαίνει πως «αντίθετα η καθημερινότητα για εμάς τους εργαζόμενους στο εμπόριο γίνεται όλο και πιο σκληρή» και αναφέρει ότι «οι προσφορές της “Black Friday” έρχονται να προστεθούν στις λευκές νύχτες, τα εορταστικά ωράρια και τις Κυριακές. Η υπέρ-κερδοφορία των πολυεθνικών, των μεγάλων αλυσίδων απαιτεί για την “Black Friday” υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Δηλαδή στην ουσία μία εβδομάδα 12-ωρα, κόψιμο ρεπό για λίγα παραπάνω ευρώ στο τέλος του μήνα, στην καλύτερη περίπτωση».

«Παλεύουμε για μία ζωή καλύτερη, με δικαιώματα, με μισθούς πού να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Παλεύουμε για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας», σημειώνει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι «δεν πρέπει να παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας αλλά να παλέψουμε οργανωμένα συλλογικά για την κατοχύρωσή τους και τη διεύρυνσή τους. Συνάδελφοι, αν και έχει γίνει αρκετό πετσόκομμα τα τελευταία χρόνια υπάρχει ακόμη εργατική νομοθεσία, κανείς δεν πρέπει να δεχτεί να δουλέψει τσάμπα, μαύρα και εξαντλητικά. Υπάρχουν επιχειρήσεις που θα κάνουν πολύ μεγάλους τζίρους αυτές τις μέρες, και αν μη τι άλλο πρέπει και οι εργαζόμενοι να πάρουν τουλάχιστον αυτά που προβλέπει ο νόμος σε ένσημα και μισθό, αλλά και να υπάρχουνε οι αντίστοιχες ώρες ξεκούρασης και τα ρεπό όπως προβλέπονται».

Καλεί τους εργαζόμενους να μην ανεχθούν «στη λογική του να “ζεσταθεί η αγορά”, “να κινηθεί η αγορά” να καούμε εμείς. Μία αγορά γεμάτη ανεργία, υποαπασχόληση, απληρωσιά, πενιχρούς μισθούς, τσακισμένα δικαιώματα, πετσοκομμένες συντάξεις και ό,τι άλλο μας έχουν φορτώσει ειδικά τα τελευταία χρόνια. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το “νέο Ασφαλιστικό” που επεξεργάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ και αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Σχεδιάζεται στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, η Κοινωνική Ασφάλιση, οι συντάξεις να μετατραπούν σε αποκλειστική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου, με μείωση των εργοδοτικών εισφορών και της συμμετοχής του κράτους. Στόχος τους είναι να παραδώσουν την κοινωνική ασφάλιση σαν ένα ακόμα “φιλέτο” στους μεγαλοεπιχειρηματίες και να θεωρήσουμε εμείς οι εργαζόμενοι ατομική μας υπόθεση ή επένδυση το δικαίωμά μας στην υγεία, πρόνοια, μητρότητα, σύνταξη. Δεν θα τους αφήσουμε».

Παράλληλα το Σωματείο ενημερώνει ότι «το σωματείο μας θα είναι σε ετοιμότητα και δράση και αυτές τις μέρες και σας καλούμε να απευθυνθείτε στο σωματείο ώστε να παρέμβουμε έγκαιρα για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας. Μόνο οργανωμένα, συλλογικά με το σωματείο μας μπορούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας, να βελτιώσουμε τη ζωή μας αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να αλλάξει η κατάσταση στη ζωή μας σε όφελός μας. Γιατί δικαιούμαστε ένα καλύτερο παρόν και ένα καλύτερο μέλλον, αφού εμείς κινούμε τα πάντα, εμείς δημιουργούμε, με τις δικές μας πλάτες χτίζουν παλάτια οι μεγαλέμποροι. Οργάνωση – αγώνας – αντεπίθεση, κοινή πάλη με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για φτηνά προϊόντα όλο το χρόνο και δουλειά με δικαιώματα».

Καταλήγοντας καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο συνταξιούχων – εργαζομένων στις 30 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Πάρκου και «από κοινού υπερασπιζόμαστε την κοινωνική ασφάλιση που έχουμε ανάγκη σήμερα».