Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αποφασισμένοι να συνεχίσουν οργανωμένα και συντονισμένα ανττιπαλεύοντας τις πολιτικές της εκμετάλλευσης

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Αθήνα 05-07-2018

Δελτίο Τύπου

Πλατιά σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις και τα προβλήματα σε Υγεία & Πρόνοια, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Ιούλη έπειτα από πρόσκληση του Σωματείου μας, στην οποία συμμετείχαν με απόφαση Διοικητικών Συμβουλίων εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων σε Ευαγγελισμό, ΚΑΤ, ΛΑΙΚΟ, ΕΛΠΙΣ, Θριάσιο, Αττικό, Αμαλία Φλέμινγκ, Παίδων Πεντέλης, Αγλαΐα Κυριακού, ΨΝΑ Δαφνί, Συγγρός, Ογκολογικό Κηφισιάς, Αγία Όλγα και Ασκληπείο, καθώς και από την ΕΙΝΑΠ. Επίσης συμμετείχαν μέλη Δ.Σ. και επιτροπές αγώνα από τα νοσοκομεία Αγία Σοφία, Έλενα, Άγιος Σάββας, Αλεξάνδρα, Αρεταίειο, Οφθαλμιατρείο και από τον ΟΚΑΝΑ καθώς επίσης και οι σωματειακές επιτροπές των ειδικευόμενων γιατρών και των εργαζόμενων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις του σωματείου του Ευαγγελισμού.

Πρόκειται για δεύτερη φορά μέσα σ’ ένα δίμηνο ( η προηγούμενη σύσκεψη ήταν στις 10/5) που δεκάδες σωματεία νοσοκομείων συζητούν και συντονίζουν τη δράση τους.

Έγινε πάλι εκτενής συζήτηση για τις βαριές συνέπειες, τόσο στους υγειονομικούς όσο και στους ασθενείς και στις λαϊκές οικογένειες, από την πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά αλλά και της Ε.Ε., που αφορούσε τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση, τους πετσοκομμένους μισθούς, την εντατικοποίηση της δουλειάς και την ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, τη μη ένταξη στα ΒΑΕ. Έντονα απασχόλησαν η επαπειλούμενη κατάργηση ακόμα και του πενιχρού ανθυγιεινού επιδόματος και βεβαίως η επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας μέσω των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, της αντιδραστικής αξιολόγησης, της σύνδεσης των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και των κλινικών μελετών με το μισθολογικό και λειτουργικό κόστος των νοσοκομείων και των εργαζομένων (βλ. κέντρο τεκμηρίωσης και κοστολόγησης).

Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε με έμφαση ότι για να είναι οι αγώνες αποτελεσματικοί πρέπει πρώτα απ΄όλα να στρέφονται ενάντια στην πραγματική αιτία των προβλημάτων, που είναι η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της υγείας – πρόνοιας προς όφελος των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Να βασίζονται οι αγώνες στην ενεργητική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων με καλή προετοιμασία, μέτρα οργάνωσης της πάλης και πρωτόβουλη δράση των Σωματείων.

Αναδείχθηκε ότι πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή των Σωματείων στην πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, με βασικό αίτημα: «καμμιά συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς». Εκφράστηκε, επιπλέον, η βούληση για πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Επαναδιατυπώθηκαν οι διαχρονικές διεκδικήσεις μας:

1. ΟΧΙ στην ομηρία και τον εμπαιγμό χιλιάδων συναδέλφων συμβασιούχων – ΜΟΝΙΜΗ & ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς & πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματα!
2. ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες.
3. Ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθολογικά – εργασιακά δικαιώματα. Για να πληρωθούν ΤΩΡΑ όλα τα δεδουλευμένα χωρίς καμιά εξαίρεση.
4. Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση όλων των δημόσιων δομών υγείας – πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
5. ΟΧΙ στην αντιδραστική «αξιολόγηση» που δεν έχει καμιά σχέση με βελτίωση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων.
6. Τέρμα πια στην αβάσταχτη εντατικοποίηση και τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς. Να ενταχθούν επιτέλους στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε βαριές, ανθυγιεινές κι επικίνδυνες συνθήκες. Να μην περικοπεί – καταργηθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Να ληφθούν ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, συμφωνήσαμε να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων και να πάρουν απόφαση με το εξής αγωνιστικό πρόγραμμα:

  • Στάση εργασίας τη Δευτέρα 16 Ιούλη 11:30 με λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι με αιτήματα αιχμής: α)να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος με ελαστικές σχέσεις εργασίας – μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, β)την αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και γ)μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Την ίδια μέρα θα διαδηλώσουμε από κοινού με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και την ΟΕΝΓΕ που κινητοποιούνται για τα ίδια αιτήματα.
  • Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που προκηρύχθηκαν από την ΑΔΕΔΥ και άλλες ομοσπονδίες του Δημοσίου για την περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και σε σχέση με την άρνηση του Υπ. Οικονομίας να συναντήσει αντιπροσωπείες συνδικαλιστών και να κοινοποιήσει το πόρισμα της επιτροπής για τα ΒΑΕ.
  • Ορίζουμε από τώρα νέα σύσκεψη ακόμα περισσότερων Σωματείων στις αρχές Σεπτέμβρη.
  • Προετοιμάζουμε μεγάλη κινητοποίηση αρχές του Φθινοπώρου που θα προσπαθήσουμε να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και θα χαρακτηριστεί ως ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
  • Συμμετοχή στη συναυλία που προγραμματίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΑ στα τέλη Σεπτέμβρη ενάντια στην υποβάθμιση των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ – ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ & ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ