Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι ηγεσίες σε ΠΙΣ και ΙΣ σε ρόλο “λαγού” για τη στήριξη της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης 

Οι ηγεσίες σε ΠΙΣ και ΙΣ δείχνουν για άλλη μία φορά το πρόσωπό τους. Είναι μπροστάρηδες στην υλοποίηση των αντιδραστικότερων σχεδιασμών για την υγεία. Συγκεκριμένα με απόφαση της διευρυμένης ολομέλειας του ΔΣ με τους Προέδρους των ΙΣ αποφάσισαν και προτάσσουν:

  • Συνεχίζουν το αντιδραστικό έργο για την εμβάθυνση στην λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες.

Πρακτικά επεκτείνουν τους άξονες που σταθερά βάδισε τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των προηγούμενων στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την υγεία. Η πρόταση για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ “ωρίμασε” με την πολιτική και τα μέτρα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, στη χρηματοδότηση, στους όρους παροχής των εργασιών τους, στις εργασιακές σχέσεις, στα κριτήρια της αξιολόγησης, στην άσκηση ιδιωτικού έργου των γιατρών κλπ. Μέτρα που αντιστοιχούν σε νοσοκομεία – επιχειρήσεις όπου η ταμπέλα των ΝΠΔΔ, δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να εφαρμοστούν.

Από αυτήν την άποψη ο διαφαινόμενος “καβγάς” κυρίως ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ στη βάση νοσοκομεία ΝΠΙΔ ή ΝΠΔΔ είναι αποπροσανατολιστικός. Οδηγεί στον εγκλωβισμό για την επιλογή του “περιτυλίγματος” που θα “σερβιριστεί” το ίδιο αντιλαϊκό περιεχόμενο. Δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό δίλημμα για νοσοκομεία και συνολικά σύστημα υγείας που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, καθολικά και δωρεάν σε αντιπαράθεση με το σημερινό που αντιμετωπίζει τη λαϊκή υγεία ως “κόστος” για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους και ταυτόχρονα ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματιών στην υγεία, των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των “δημόσιων” νοσοκομείων που ενισχύουν την ανταποδοτική και επιχειρηματική τους λειτουργία. Συνεχίζουν και επεκτείνουν το αντιδραστικό έργο της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με γνώμονα την διασφάλιση εσόδων (απογευματινά ιατρεία, ολοήμερη λειτουργία κλπ). Στόχο έχουν να λειτουργούν τα νοσοκομεία και οι «δημόσιες μονάδες υγείας» με σκοπό όχι τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών υγείας» αλλά την «ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού», τις «περικοπές δημόσιων δαπανών για την υγεία» ως “αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες”. Όλα αυτά για να διασφαλιστεί ο πακτωλός των επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών για τους επιχειρηματικούς ομίλους…

  • Συνεχίζουν το αντιδραστικό έργο της διάλυσης εργασιακών σχέσεων γιατρών που εμπέδωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προτάσεις τους αντιστοιχούν με την επιχειρηματική λειτουργία των “δημόσιων” νοσοκομείων με εργαζόμενους που θα “κοστίζουν” φτηνά, με γιατρούς που ο μισθός τους, η εργασία τους και η εξέλιξή τους θα εξαρτώνται ανάλογα με τα έσοδα που διασφαλίζουν στο νοσοκομείο από τους πελάτες – ασθενείς, από την εφαρμογή των διαφόρων θεραπευτικών και διαγνωστικών “πρωτοκόλλων” που έχουν ως το κριτήριο πόσο πιο φτηνά θα στοιχίζει η θεραπεία – αποκατάσταση του ασθενή.

Γι’ αυτό θεωρούν ως εμπόδιο και αναχρονισμό τη μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, γι’ αυτό ανοίγουν διάπλατα τις σημερινές “μισάνοικτες” πόρτες για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Γόνιμο λίπασμα για τις αντιδραστικές εξαγγελίες η πολιτική που εφάρμοσαν προηγούμενες κυβερνήσεις με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων στα νοσοκομεία, την τραγική υποστελέχωση που ιδιαίτερα για το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό φτάνει σε ακραία και επικίνδυνα όρια. Η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικευμένων γιατρών είναι Διευθυντές 60 και 65 ετών που σημαίνει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα γίνει εκρηκτικό την επόμενη 5ετία. Είναι κατανοητό ότι αν ένα νοσοκομείο θέλουν να επιτελεί έργο παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας δωρεάν σε όλους τους ασθενείς, τότε θα έπρεπε να σχεδιάζεται η έγκαιρη στελέχωση με νέους επιστήμονες που θα εξελίσσονται και θα εκπαιδεύονται δίπλα σε επιστήμονες με πολύτιμη πείρα δεκαετιών στα δημόσια νοσοκομεία. Κεντρική επιλογή των επιτελείων της ΕΕ που εκφράζεται και στην στρατηγική της για την υγεία και που σταθερά υλοποιούνται απ’ όλες τις κυβερνήσεις με την παροχή ενός υποβαθμισμένου, αναντίστοιχου με τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες, “βασικού πακέτου” παροχών υγείας από «δημόσια» νοσοκομεία και μονάδες ΠΦΥ που οδηγεί στο άγριο χαράτσωμα των ασθενών.

Η ηγεσία του ΠΙΣ έχει εμπειρία στην τέχνη του “λαγού. Θυμίζουμε ότι αυτόν τον ρόλο υπηρέτησαν και όταν μπροστά στην επέλαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό με το νόμο Κατρούγκαλου, υπερθεμάτιζαν ζητώντας “αποκλειστικά κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης προσαρμοσμένο στο μοντέλο της ιδιωτικής ασφάλισης”, διεκδικώντας τη μετατροπή όλου ή μέρους του ΤΣΑΥ σε επαγγελματικό ταμείο.

Έχουν αξιοποιηθεί και στο παρελθόν και θα αξιοποιηθούν ξανά από την κυβέρνηση της ΝΔ για να υλοποιούνται αντιδραστικές αλλαγές, για να βαθαίνει η επίθεση στα δικαιώματα ασθενών και εργαζομένων – επιστημόνων υγείας και γιατρών. Για να στηρίζουν την κυβέρνηση που θα μπορεί να επικαλείται την σύμφωνη γνώμη των ηγεσιών για να ισχυρίζεται ότι με την επίθεση συμφωνούν και οι γιατροί.

Ξεσηκωμός τώρα!

Στην επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη να απαντήσουμε όλοι μαζί ασθενείς, γιατροί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι. Να αντισταθούμε, να εμποδίσουμε να μη περάσουν αυτά τα μέτρα. Να διεκδικήσουμε: Την άμεση και πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και άλλων εργαζομένων όλων των κλάδων με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Την κατάργηση των επικουρικών και όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών για όλα όσα απαιτούνται για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας τους.

ΔΗΠΑΚ Γιατρών

Οκτώβριος 2019