Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Αρμενίων, μια κίνηση ενταγμένη στους ανταγωνισμούς και τα παζάρια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι οι σφαγές των Αρμενίων του 1915 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνιστούν γενοκτονία, μια δήλωση που ήδη έχει εξοργίσει την Τουρκία και ενδεχομένως να επιδεινώσει περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Μια δήλωση σε μια χρονική στιγμή που η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον που οι αντιθέσεις έχουν οξυνθεί. Μια κίνηση στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών παζαριών, ανταγωνισμών και του «καρότου και μαστίγιου» προς την Τουρκία, για την παραμονή της στο δυτικό στρατόπεδο, για τους ίδιους δηλαδή λόγους που 106 χρόνια τώρα όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και πολλών άλλων καπιταλιστικών κρατών αρνούνταν να την αναγνωρίσουν.

Στο σχετικό μήνυμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημειώνει μεταξύ άλλων πως «Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν στους θανάτους τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (σ.σ. η Γενοκτονία των Αρμενίων στα αρμένικα), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.»

Η Άγκυρα αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία» και υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε βούληση εξόντωσης των Αρμενίων, κάνοντας λόγο για σφαγές εκατέρωθεν, με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, ανεμένοντας τις δηλώσεις Μπάιντεν, είχε ανεβάσει ένα σκληρό tweet που ανέφερε: «Τα ψέματα δεν διαστρεβλώνουν μονο την ιστορία αλλά και αθώες ζωές. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους συναδέλφους μας που μαρτύρησαν από την αρμενική τρομοκρατία. Ας αναπαυθούν οι ψυχές τους ειρηνικά. Δεν θα υποκύψουμε σε ψέματα ή πιέσεις».

Περίπου 30 ακόμη χώρες έχουν αναγνωρίσει επισήμως τη σφαγή των Χριστιανών Αρμενίων από τους Οθωμανούς ως Γενοκτονία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που δέχθηκε μεγάλο κύμα προσφύγων πριν έναν αιώνα.

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη