Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να μας κάνουν μαθήματα» απαντά η Αβάνα στην πρόκληση Τραμπ

Σκλη­ρή ήταν η απά­ντη­ση της επα­να­στα­τι­κής κυβέρ­νη­σης της Κού­βας η οποία χαρα­κτή­ρι­σε «πισω­γύ­ρι­σμα» στις σχέ­σεις Κού­βας-ΗΠΑ τις απο­φά­σεις Τραμπ και κατήγ­γει­λε τον Aμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο ότι παίρ­νει απο­φά­σεις με σκο­πό να εξυ­πη­ρε­τή­σει τα πολι­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα μιας μειο­νό­τη­τας εξτρε­μι­στών της Φλόριντα.

Η κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση δήλω­σε ότι ο οικο­νο­μι­κός απο­κλει­σμός δεν θα πετύ­χει τον σκο­πό του, μιας και ο κου­βα­νι­κός λαός έχει απο­δεί­ξει πως αντι­στέ­κε­ται σε τέτοιου είδους επι­θε­τι­κές τακτι­κές εδώ και πολ­λές δεκα­ε­τί­ες.

Στην ανα­κοί­νω­ση της, η κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση υπο­γραμ­μί­ζει ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να μας κάνουν μαθή­μα­τα» και εξα­πο­λύ­ει πυρά για την βάναυ­ση κατα­πά­τη­ση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των από τις ΗΠΑ, τόσο στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας όσο και διε­θνώς. «Οποια­δή­πο­τε στρα­τη­γι­κή που στο­χεύ­ει στην αλλα­γή του πολι­τι­κού, οικο­νο­μι­κού και κοι­νω­νι­κού συστή­μα­τος της Κού­βας, είτε επι­χει­ρεί­ται μέσω πιέ­σε­ων και επι­βο­λών είτε μέσω άλλων μεθό­δων, είναι κατα­δι­κα­σμέ­νη να απο­τύ­χει» σημειώ­νει η ανα­κοί­νω­ση της κου­βα­νι­κής κυβέρνησης.

Πρόκληση Τραμπ ενάντια στην Κούβα: Ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τον αποκλεισμό

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ, σε μια φιέ­στα που στή­θη­κε στο Μαϊ­ά­μι, στη φωλιά της κου­βα­νι­κής μαφί­ας, ανα­κοί­νω­σε την ακύ­ρω­ση της συμ­φω­νί­ας που είχε κατα­λή­ξει η πρώ­ην κυβέρ­νη­ση του προ­έ­δρου Ομπά­μα με την κυβέρ­νη­ση της Κού­βας για την απο­κα­τά­στα­ση σχέ­σε­ων Ουά­σινγ­κτον και Αβά­νας, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας τη «φρι­κτή» και «λαν­θα­σμέ­νη».

Όπως δήλω­σε, η ακύ­ρω­ση της συμ­φω­νί­ας είναι άμε­σης ισχύ­ος. Ο Τραμπ δήλω­σε ότι οι ΗΠΑ είναι πρό­θυ­μες να δια­πραγ­μα­τευ­τούν μια νέα «λογι­κή» συμ­φω­νία με την Κού­βα, την οποία κάλε­σε να παρα­δώ­σει άτο­μα τα οποία κατα­ζη­τού­νται στη χώρα του.

Εν μέσω κατη­γο­ριών κατά της Κού­βας για «αυταρ­χι­κό και ανε­λεύ­θε­ρο καθε­στώ­τος» και με τα προ­σχή­μα­τα της «κατα­πά­τη­σης των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των», ανα­κοί­νω­σε ότι θα εντεί­νει τον απο­κλει­σμό «ώστε να μην πηγαί­νουν τα αμε­ρι­κα­νι­κά δολά­ρια στο αυταρ­χι­κό καθε­στώς και τον στρα­τό που κατα­πιέ­ζει το λαό». Εξήγ­γει­λε ότι θα ενι­σχυ­θεί το καθε­στώς κυρώ­σε­ων ενά­ντια σε αμε­ρι­κα­νι­κές εται­ρεί­ες που συνερ­γά­ζο­νται με κου­βα­νι­κές επι­χει­ρή­σεις που οι ΗΠΑ θεω­ρούν ότι βρί­σκο­νται υπό τον έλεγ­χο του στρα­τού της Κούβας.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι θα συνε­χί­σει την πολι­τι­κή «βρεγ­μέ­να πόδια — στε­γνά πόδια» που αφο­ρά στους Κου­βα­νούς που προ­σεγ­γί­ζουν τις ακτές της Φλό­ρι­ντα (και έχουν πατή­σει στε­ριά ή όχι) με όποιο επι­κίν­δυ­νο τρό­πο για τη ζωή τους και ζητούν άσυ­λο. Απεί­λη­σε πολ­λές φορές την Κού­βα με τα προ­σχή­μα­τα περί «ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των» και «των ελεύ­θε­ρων εκλο­γών». Επί­σης ανα­κοί­νω­σε ότι δεν θα κλεί­σει την πρε­σβεία στην Αβά­να αλλά θα την χρη­σι­μο­ποι­ή­σει ως μοχλό για την «αλλα­γή προς την ελευ­θε­ρία».

Χωρίς ο ίδιος να το εξαγ­γεί­λει στη διάρ­κεια της φιέ­στας — σύμ­φω­να με τις διαρ­ρο­ές των ΜΜΕ — στο προ­ε­δρι­κό διά­ταγ­μα για την αυστη­ρο­ποί­η­ση των σχέ­σε­ων με την Κού­βα δεν προ­βλέ­πε­ται να στα­μα­τή­σουν οι εμπο­ρι­κές πτή­σεις, τα εμβά­σμα­τα των Κου­βα­νο­α­με­ρι­κα­νών, όπως και τα ταξί­δια με κρουα­ζιε­ρό­πλοιο. Αλλά φαί­νε­ται ότι θα γίνουν πιο αυστη­ροί οι όροι για τα ταξί­δια στην Κού­βα. Θα αλλά­ξουν οι 12 δια­φο­ρε­τι­κές κατη­γο­ρί­ες ταξι­διών (οικο­γε­νεια­κά ταξί­δια, πολι­τι­στι­κές επι­σκέ­ψεις κ.λπ.). Το 2016 ταξί­δε­ψαν στο νησί 284.937 Αμε­ρι­κά­νοι, ενώ από την αρχή της χρο­νιάς ο αριθ­μός τους έχει φτά­σει τους 284.565.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο