Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τον χρυσό της Βενεζουέλας για να τον δώσουν στον Guaido

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Οι ασφυκτικές πιέσεις εναντίον της Βενεζουέλας παίρνουν ολοκληρωμένη μορφή σε όλα τα μέτωπα. Δεν φτάνει που ο δοτός «πρόεδρος» θέλει να ιδιωτικοποιήσει, στην ουσία να δώσει τις κρατικές εταιρίες πετρελαίου στις Αμερικάνικες επιχειρήσεις, αλλά και στο μέτωπο των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στα αποθέματα χρυσού παίζεται ένα άσχημο παιχνίδι.

Στα μέσα Δεκεμβρίου ο Calixto Ortega, Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, επικεφαλής αντιπροσωπείας πήγε στο Λονδίνο για να ζητήσει για μιά ακόμη φορά την νόμιμη ανάληψη του χρυσού της χώρας αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η απάντηση ήταν για μιά ακόμη φορά αρνητική.

Το περιοδικό Bloomberg που απηχεί τις απόψεις της χρηματοπιστωτικής εξουσίας της Γουόλ Στριτ αποκαλύπτει το οργανωμένο σχέδιο που ξεκίνησε μήνες πριν.

-Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αρνηθεί το αίτημα ανάληψης του χρυσού της Βενεζουέλας, προέκυψε μετά από πιέσεις ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των υπουργού εξωτερικών Πομπέο και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας John Bolton προς τους ομολόγους τους στο Ηνωμένο Βασιλείο για να αποκόψει το καθεστώς του Μαδούρο από τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες την περασμένη Τετάρτη στην αναγνώριση του Juan Guaido, ως τον νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να αναγνωρίσει τον Guaido εκτός και αν ο Μαδούρο προκηρύξει μέσα σε οχτώ ημέρες προεδρικές εκλογές.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο για την κυβέρνηση του Μαδούρο προκύπτει ότι:

-Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπαθούν να κατευθύνουν τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στο εξωτερικό στον Guaido για να τον βοηθήσουν να ενισχύσει τις πιθανότητές του για αποτελεσματική ανάληψη του ελέγχου της κυβέρνησης, συνεχίζει το δημοσίευμα

Το 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια του χρυσού είναι ένα κομμάτι των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συναλλαγματικά διαθέσιμα που κατέχονται από την Κεντρική Τράπεζα Βενεζουέλας στο εξωτερικό. Τα ίχνη από τα υπόλοιπα είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Η Τουρκία, όμως, έχει προκύψει πρόσφατα σαν προορισμός φρέσκου εξορυγμένου χρυσού της Βενεζουέλας.

-Οι ΗΠΑ καθοδηγεί μια διεθνή προσπάθεια για επηρεασμό της Τουρκίας, που υποστηρίζει τον Μαδούρο, όπως και της Ρωσίας και της Κίνας ώστε να σταματήσουν να είναι αποδέκτες χρυσού.

Η τράπεζα της Αγγλίας αρνήθηκε να σχολιάσει την στάση της επικαλούμενη εχεμύθια έναντι των πελατών της, ο Πομπέο αρνήθηκε να απαντήσει όταν του τέθηκε το ερώτημα, όπως και ο εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Ασφάλειας.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ όμως κυκλοφόρησε δήλωση όπου ξεκάθαρα αποκαλύπτει τις προθέσεις και τον σχεδιασμό.

«Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα οικονομικά και διπλωματικά εργαλεία προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι, οι εμπορικές συναλλαγές συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τις κρατικές επιχειρήσεις και τα διεθνή αποθέματα, να σχετίζονται με την αναγνώριση του Juan Guaido σαν προσωρινού Προέδρου της χώρας».

Ο εκπρόσωπος τύπου της Βενεζουέλας αρνήθηκε να σχολιάσει την δήλωση.

Ο χρυσός της Βενεζουέλας φαίνεται να είναι ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα του Ιμπεριαλισμού για να γονατίσει την Βενεζουέλα.

Έτσι εύγλωτα για την Αμερικάνικη λογική την πολιτική της την διατυπώνει ο καθηγητής οικονομικών του Χάρβαρντ Ricardo Hausmann:

« Ο πρώτος κανόνας της επιχείρησης που έχει στηθεί είναι να σταματήσουμε την κυβέρνηση Μαδούρο να ρευστοποιήσει τα διεθνή αποθέματα της χώρας με σκοπό να τα κλέψει»!

Το ότι θα καταλήξουν στον δήθεν πρόεδρο, τσιράκι των ΗΠΑ, μάλλον δεν τους ενοχλεί, αντίθετα είναι ο διακαής στόχος τους. Ο χρυσός όμως ανήκει στον λαό της Βενεζουέλας που με την δική του σκληρή δουλειά έχει αποκτηθεί. Δεν ανήκει σε κανέναν από αυτούς που θέλει να τον χρησιμοποιήσει  για δικό του όφελος.

Για μια ακόμη φορά  η υπόθεση της υπεράσπισης του πλούτου και της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας, η αντιμετώπηση της επίθεσης του Ιμπεριαλισμού περνά μέσα απο τα χέρια των εργαζομένων και του λαού της που απαιτεί έργα και όχι λόγια από τον Μαδούρο.

 

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία