Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα ζώα συντροφιάς

Η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού.

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπάμε όλοι τα ζώα, οφείλουμε όμως να τα σεβόμαστε. Η κατάσταση με τα αδέσποτα έχει ξεφύγει για πολλούς λόγους. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα ζώα είναι θύματα της αδιαφορίας της πολιτείας και της ανευθυνότητας των ιδιοκτητών τους.

Σύμφωνα με το νόμο 4039 / 2012 οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η αρμοδιότητα αυτή που μεταφέρθηκε στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, αλλά δε φτάνει, πρέπει να υπάρχει και βούληση από τη Δημοτική Αρχή. Τα ζώα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ευαισθησία και όχι σαν απλή διεκπεραίωση!!

Στα δημοτικά συμβούλια ακούσαμε πολλά, δεχθήκαμε και προσωπικές επιθέσεις, εξαιτίας της κριτικής που ασκούμε για τον τρόπο διαχείρισης των αδέσποτων. Πού ήταν όλοι αυτοί οι όψιμα φιλόζωοι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι; Είχαν θέσεις αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Τι ψήφισαν;

Σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 τα ζώα στειρώνονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά ως αδέσποτα, καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση και στη συνέχεια επανεντάσσονται στο ΟΙΚΕΙΟ τους περιβάλλον. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά , καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ζώα. Τα καταφύγια δεν δημιουργούνται για να μαντρώνουμε τα σκυλιά για να μη μας ενοχλούν και να θεωρούμαστε πολιτισμένοι.

Όπως αντιλαμβάνεστε την κύρια ευθύνη πρέπει να έχει το κράτος με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του και ο Δήμος με τις δικές του υπηρεσίες. Οι εθελοντές προσφέρουν επικουρικά και σε συνεργασία με τις κρατικές και δημοτικές δομές.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι γνώμονας της πολιτικής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι από τη μία η δημόσια ασφάλεια και υγιεινή, αλλά και από την άλλη η ασφάλεια και αξιοπρεπής διαβίωση των ζώων.

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη και πρόταση για θανάτωση των αδέσποτων, όπως προκρίνεται ως «πολιτισμένη» λύση από ορισμένους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει :

1) Συνεργασία του Δήμου με τοπικά φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές που έχουν αποδεδειγμένα εμπειρία και αγάπη για τα ζώα.

2) Να ξεκινήσει ενημέρωση στα σχολεία, με βιωματικά προγράμματα, ώστε να αναπτυχθεί η φιλοζωική κουλτούρα της νέας γενιάς.

3 ) Ενημέρωση των ιδιοκτητών με τη βοήθεια κτηνιάτρων για ειδικές φυλές, που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες και για τις απαιτήσεις των ζώων.

4) Ενημερωτική καμπάνια σχετικά με τα αδέσποτα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και για την υπενθύμιση των υποχρεώσεων που έχουν οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων για τη διατήρηση της ευζωίας των κατοικίδιων, αλλά και τη διατήρηση της καθαριότητας της πόλης.

5 ) Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου και πρόσληψη μόνιμου κτηνίατρου.

6 ) Την ολοκληρωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης και παρακολούθησης όλων των ζώων, οικόσιτων και αδέσποτων.

7 ) Να υπάρξει πρόγραμμα και για τη στείρωση, περίθαλψη και σίτιση και για τις γάτες.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που υπερψήφισε την τροπολογία για την υπεράσπιση της προστασίας των ζώων στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση.

Πηγή: Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λαγκαδά.