Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γάζας μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως οι φονικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και πως η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο με την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

Η Μισέλ Μπατσελέτ είπε πως το γραφείο της επαλήθευσε τους θανάτους 270 Παλαιστινίων στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιλαμβανομένων 68 παιδιών, στη διάρκεια της βίας αυτόν τον μήνα. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στη Γάζα, την οποία σφυροκόπησε ανελέητα το Ισραήλ επί 11 ημέρες, μέχρι τη συμφωνία (με το πιστόλι στον κρόταφο των παλαιστινίων) κατάπαυσης του πυρός.

Οι ρουκέτες της Χαμάς σκότωσαν δέκα Ισραηλινούς και κατοίκους.

Η Μπατσελέτ απευθυνόταν σε μια ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται με αίτημα μουσουλμανικών κρατών τα οποία ζήτησαν τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ προκειμένου να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων και να καταλογίσει ευθύνες.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης ψηφίσματος, που παρουσιάστηκε από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα.

Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, δεν ζήτησε να λάβει τον λόγο στις συζητήσεις, όπου έχει καθεστώς παρατηρητή, μοιάζοντας να σνομπάρει την ένατη σύνοδο που πραγματοποιείται για τη Γάζα από το 2006.

“Δυστυχώς, αυτή που διατείνεται πως είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθεί να προστατεύει την κατοχική δύναμη από τη λογοδοσία στη διεθνή κοινότητα, και κυριολεκτικά παρέχει όπλα και πυρομαχικά για τα ευρέως αναφερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα απαρτχάιντ εναντίον του παλαιστινιακού λαού”, δήλωσε ο πρεσβευτής του Πακιστάν στον OIC, Χαλίλ Χασμί, μιλώντας εκ μέρους του διεθνούς ισλαμικού οργανισμού.

Η Μπατσελέτ είπε πως “χωρίς διάκριση” πλήγματα από ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς συνιστούν “σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

Είπε πως οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα, περιλαμβανομένων βομβαρδισμών, πυραυλικών πληγμάτων και επιθέσεων από τη θάλασσα, προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές πολιτικών υποδομών και απώλειες μεταξύ των αμάχων.

“Παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι πολλά από τα κτίρια αυτά στέγαζαν ένοπλες οργανώσεις ή χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν έχουμε δει αποδεικτικά στοιχεία για κάτι τέτοιο“, είπε η Μπατσελέτ.

“Αν αποδειχθεί πως ήταν χωρίς διάκριση και δυσανάλογες, αυτές οι επιθέσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου”, πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής