Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι καλοκαιρινές διακοπές ως μια ευκαιρία αισθητικής παιδείας από το Μικρό Εθνικό

Μετά τις ασκήσεις και τα προβλήματα τι; Πώς αξιοποιείται εποικοδομητικά ο πολύτιμος, ελεύθερος χρόνος των παιδιών στη διάρκεια του καλοκαιριού; Πώς οι στατικές σελίδες της μαθητικής ζωής μπορούν να μεταμορφωθούν σε εμπειρίες βιωματικές για ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ουσία της γνώσης; Μπορεί η τέχνη να παίξει τον ρόλο της σε αυτό το στοίχημα των γονέων;

Ανταποκρινόμενο στην αγωνία της σύγχρονης οικογένειας για ποιοτική δημιουργική απασχόληση των μικρών του φίλων, το Εθνικό Θέατρο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά με μία νέα πρωτοβουλία.

Με συνέπεια στην αποστολή του για ολοκληρωμένη αισθητική παιδεία, το Μικρό Θερινό Εθνικό διαμόρφωσε την νέα του ημερήσια κατασκήνωση στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παππά (Πειραιώς 52, 183 46, Μοσχάτο) με δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς (λεωφορείο & συνοδός), για να κάνει τη μάθηση, παιχνίδι. Έτσι, αυτό το καλοκαίρι τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να «κατασκηνώσουν» στην οδό Πειραιώς και να «βουτήξουν» σε ένα σύμπαν φαντασίας, δημιουργίας και γνώσης. Ένα σύμπαν σχεδιασμένο με μεράκι από τους ανθρώπους του Εθνικού Θεάτρου.

Το «Σχολείον» της Ειρήνης Παππά, η νέα, υπερσύγχρονη στέγη της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανακαινίστηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και αποτελεί έναν χώρο πρότυπο για την Ελλάδα. Τα ιστορικά κτίρια του συγκροτήματος, αλλά και η μεγάλη, κατάφυτη αυλή που τα περιβάλλει θα φιλοξενούν τις δράσεις της κατασκήνωσης.

Η κατασκήνωση θα λειτουργήσει με περιορισμένο αριθμό παιδιών, ηλικίας 6-12 ετών, χωρισμένα σε ηλικιακές ομάδες (Πρώτη περίοδος: 25-29/6. Δεύτερη περίοδος: 2-6/7. Ώρες Λειτουργίας: ‘Αφιξη 08:30-09:30/ Αναχώρηση 14:45-15:30).

Οι δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών καθημερινά, εντάσσονται στις εξής ενότητες:

Μικροί δημιουργοί – τα παιδιά εξοικειώνονται με τις τέχνες, κατασκευάζουν, δημιουργούν και πειραματίζονται: κατασκευή μάσκας, κούκλας, γνωριμία με μεγάλους ζωγράφους κ.α.

Η εργαλειοθήκη του θεάτρου: βασικές θεατρικές τεχνικές και εξοικείωση με τα θεατρικά εργαλεία μέσα από το παιχνίδι, τη διάδραση, τον αυτοσχεδιασμό και τα παιχνίδια ρόλων.

Θεατρικές εξερευνήσει: τα παιδιά «προσανατολίζονται» στα διαφορετικά είδη θεάτρου, και σε διάφορες δραστηριότητες που πλαισιώνουν και υπηρετούν τη θεατρική τέχνη (μιούζικαλ, παραδοσιακά παιχνίδια και παιχνίδια δρόμου, θέατρο σκιών, δημιουργική γραφή).

Μεταξύ των ενοτήτων μεσολαβούν διαλείμματα για ελεύθερο παιχνίδι, ξεκούραση και ελαφρύ γεύμα (από το σπίτι, δυνατότητα διατήρησης σε ψυγείο). Οι διδάσκοντες είναι μόνιμοι συνεργάτες στα εργαστήρια του Μικρού Εθνικού, καλλιτέχνες και ψυχοπαιδαγωγοί.

Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα

Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παππά, παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς των συμμετεχόντων, καθημερινά, με τη χρήση μισθωμένου λεωφορείου.

Σημείο Συνάντησης – Αφετηρία: Το δρομολόγιο του λεωφορείου ξεκινά από το Εθνικό Θέατρο (Κτίριο Τσίλλερ, Είσοδος Κουμουνδούρου 20) στο κέντρο της Αθήνας (πλησίον του σταθμού Μετρό & ΗΣΑΠ Ομόνοια).

Δρομολόγιο Λεωφορείου – Ώρες Υποδοχής/ Συνάντησης:

08:30 – 09:00 (‘Αφιξη στο Κτίριο Τσίλλερ – Υποδοχή από Συνοδό)

09:00 (Αναχώρηση προς τον χώρο της κατασκήνωσης συνοδεία υπευθύνου)

09:30 ‘Αφιξη & Έναρξη Προγράμματος

14:45 Αναχώρηση του λεωφορείου προς το Κτίριο Τσίλλερ

15:00 – 15:30 Παραλαβή των παιδιών από το Κτίριο Τσίλλερ

Για όσους δεν επιθυμούν τη μεταφορά των παιδιών τους με το λεωφορείο, οι ώρες άφιξης και αναχώρησης από τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης είναι: ‘Αφιξη 08:30 – 09:30. Αναχώρηση 14:45 – 15:30.

Υπεύθυνη Μικρού Εθνικού: Βγενοπούλου Σοφία. Εμψυχωτές Μικρού Θερινού Εθνικού: Γαβαλά Κατερίνα, Μαρσίδου Έλενα, Χούντα Έλενα, Μάνου ‘Αρτεμις, Κουμπαρούλη Ειρήνη.

Κόστος ανά περίοδο: 120 ευρώ. Έκπτωση 10% σε αδέρφια ή για εγγραφή και στις δύο περιόδους. Έναρξη εγγραφών 23/4/2018, με καταβολή του 50% του ποσού. Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 2105288169 και 2105288107 ή [email protected] και [email protected] | www.n-t.gr

Σημειώνεται πως καθημερινά και καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος θα είναι παρούσα στον χώρο νοσηλεύτρια. Επιπλέον, ο χώρος παρέχει πρόσβαση σε τουαλέτες, κουζίνα με ψυγείο για φύλαξη ελαφριού σνακ, πέντε αίθουσες προβών και εργαστηρίων, και εξωτερικούς χώρους υπό σκιά για ελεύθερο παιχνίδι.

Μετάβαση στο περιεχόμενο