Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι Κουβανοί αγαπούν (και) το βιβλίο

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Με τίτλο “Μερικές αναλαμπές της Έκθεσης Βιβλίου στην Αβάνα” αναφέρεται η Granma στην 28η έκθεση βιβλίου που έγινε στην Αβάνα από 7-17 Φεβρουαρίου με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η ετήσια έκθεση που φιλοξένησε δεκάδες καινούργιες εκδόσεις βιβλίων, συνέδρια, βραβεύσεις και περίπτερα είχε τιμώμενη χώρα την Αλγερία. Στις 10 μέρες της έκθεσης πουλήθηκαν 409.395 βιβλία, 5000 περισσότερα από πέρυσι.

12 τίτλοι των νέων βιβλίων ήταν αφιερωμένοι στην επέτειο των 500 χρόνων από την ίδρυση της Αβάνας που συμπληρώνονται φέτος.

Ο Azzedine Mihouni, υπουργός Πολιτισμού της Αλγερίας, παρουσίασε την νουβέλα του που είναι και το συγγραφικό του ντεμπούτο με τίτλο El juramento de Atocha.

Η  Αλγερία, τιμώμενη χώρα εκπροσωπήθηκε με αντιπροσωπεία 30 συγγραφέων, και στο περίπτερο της παρουσιάστηκαν περισσότερα από 200 έργα για την κληρονομιά και την ιστορία της, καθώς και παιδική λογοτεχνία και μυθιστορήματα μεταφρασμένα στα ισπανικά.

– Η λογοτεχνική γιορτή σε αριθμούς: 1.300 λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές παρουσιάσεις. περισσότερες από 80 διαλέξεις, περίπου 50 συζητήσεις, 45 βραβεία και αφιερώματα. περισσότερες από 100 αναγνώσεις ποίησης και 150 παρουσιάσεις νέων βιβλίων, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και εκθέματα τέχνης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής κλεισίματος της έκθεσης, στις 17 Φεβρουαρίου, ο Juan Rodríguez Cabrera, πρόεδρος του ινστιτούτου βιβλίων της Κούβας, ανέφερε ότι “περισσότεροι από 4.000 τίτλοι και τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα διατέθηκαν στους αναγνώστες. Το κοινό  αγόρασε 409.395 βιβλία, 5.000 περισσότερα από αυτά που πωλήθηκαν κατά την έκθεση του περασμένου έτους”.

Ένα απόσπασμα από το έργο του σπουδαίου  Jorge Luis Borges χρησιμεύει για να επιβραβεύσει τους Κουβανούς αναγνώστες συμπληρώνει το άρθρο:

“Αφήστε τους άλλους να καυχηθούν για τις σελίδες που έχουν γράψει, είμαι περήφανος για εκείνες που έχουν διαβαστεί.”

“Παρά την επίδραση των καινοτόμων και ποικίλων ψηφιακών τεχνολογιών τα βιβλία είναι ακόμα επιθυμητά. Τα 409.395 αντίτυπα που πωλήθηκαν στην Αβάνα  στις 7-17 Φεβρουαρίου μπορούν να μας επιτρέψουν ένα χαμόγελο” τελειώνει το άρθρο.

Η έκθεση συνεχίζει το ταξίδι της και θα φιλοξενηθεί σε άλλες 15 άλλες πόλεις της χώρας, για να κορυφωθεί στις 14 Απριλίου στην ανατολική άκρη της Κούβας στην πόλη του Σαντιάγκο ντε Κούβα.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία