Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι Κουβανοί γιατροί της μπριγάδας Henry Reeve δεν κέρδισαν το Νόμπελ– Ο Αγώνας συνεχίζεται

Δεν ήταν έκπληξη, εξάλλου η μάχη που δώσαμε ήταν σε πολιτικό επίπεδο, με τις 100άδες χιλιάδες υπογραφές αλληλεγγύης και δρώμενα στήριξης στον διεθνιστικό αγώνα του νησιού της επανάστασης, με πάνω από 200.000 από Ελλάδα.
Θυμίζουμε πως το βραβείο (που μπορεί να διαμοιράζεται σε τρία max άτομα) απονέμεται (από το 1895) «σε αναγνώριση των πολιτισμικών και επιστημονικών επιτευγμάτων» (;;) σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες -αργότερα προστέθηκαν κι άλλες πχ.  (1968) για την οικονομία (από την Τράπεζας Σουηδίας κλπ). Το Ειρήνης απονέμεται στο Όσλο τα υπόλοιπα στη Στοκχόλμη.
Αρχικά ήταν συμβολικό …όχι ακριβώς κότινος αγριελιάς –χρυσό μετάλλιο, με δίπλωμα και κάτι ψιλά, το 2012 καθορίστηκε σε 8 εκατ.κορώνες (~930.000€) τόσο –πέντε πάνω, πέντε κάτω παραμένει μέχρι σήμερα..

Στα 120τόσα χρόνια, η Επιτροπή αντιμετώπισε επικρίσεις και έντονη αμφισβήτηση για γκέλες που έβγαζαν μάτι: αρχίζοντας (1901 –η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται…) από τον κατ’ εξοχήν πολεμοκάπηλο Θίοντορ Ρούζβελτ, εμπνευστή της πολιτικής «μακρύ ραβδί» (Big Stick policy, Theodore Roosevelt),  που θεωρούσε τη διπλωματία συνυφασμένη με την απειλή χρήσης στρατιωτικών μέσων, μέχρι πρόσφατα (2009) για την απονομή βραβείου Ειρήνης στον Μπαράκ Ομπάμα, χωμένον μέχρι τα μπούνια σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Το 1919, το βραβείο απονεμήθηκε στο διάδοχο του Ρούζβελτ και της πολιτικής του Τόμας Γούντρο Ουίλσον, και –το ειρήνης πάντα, του 1973, μοιράστηκε από κοινού στον Βιετναμέζο επαναστάτη Λε Ντουκ Θο που ως διαπραγματευτής εξανάγκασε τους αμερικανούς να τα μαζέψουν από την πολύπαθη χώρα και στο γνωστό καθήκι, τον αμερικανό υπΕξ Χένρι Κίσινγκερ «για τις προσπάθειές του υπογραφή εκεχειρίας» (χαρακτηρίσθηκε «Βραβείο Νόμπελ Πολέμου» από την New York Times).
Για την ιστορία ο μεν Λε Ντουκ Θο αρνήθηκε το βραβείο,  ενώ στον Κίσινγκερ του το έστειλαν incognito, γιατί εξαφανίστηκε με τις μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε εξέλιξη.
Κάτι παρόμοιο το 1994 (τον Γιασέρ Αραφάτ + Σιμόν Πέρες & Γιτζάκ Ράμπιν), που –σημείο γραφής, προκάλεσε παραίτηση μέλους της επιτροπής … σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όχι για τον Ράμπιν αλλά για τη βράβευση του «τρομοκράτη  Αραφάτ»!, ενώ ειρήνης πήρε κι ο Βαλέσα!

The Nobel for Cuban Doctors team

Υπάρχει επιτροπή αλληλεγγύης ακόμα και στις ΗΠΑ -στο στόμα του λύκου, με αποστολή της

  • Να προωθήσει την υπόθεση Νόμπελ Ειρήνης του 2021 στην μπριγάδα Henry Reeve ενημερώνοντας τον αμερικάνικο λαό για το πώς μια μικρή, φτωχή χώρα απέδειξε σ’ όλο τον κόσμο τι θα πει παγκόσμια αλληλεγγύη με την «Κούβα (να) είναι η μόνη χώρα που έχει δείξει γνήσιο διεθνισμό κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης του κορωνοϊού».
  • Να αποκαλύψει το ζήλο των ΗΠΑ να δυσφημίσουν το διεθνές πρόγραμμα του νησιού για την υγειονομική περίθαλψη, χαρακτηρίζοντάς το μορφή διακίνησης ανθρώπων, πιέζοντας εκβιαστικά κυβερνήσεις να μην αποδεχτούν τη βοήθεια της Κούβας και προχωρώντας σε σκληρές και κακόβουλες δολιοφθορά.

Ελπίζουμε -σημειώνουν, ότι θα βοηθήσουμε ώστε το παράδειγμα της Κούβας να εμπνεύσει κόσμο σε διαφορετικές χώρες ώστε να προωθήσουν πολιτικές και ενέργειες αλληλεγγύης όχι μόνο στην καταπολέμηση των πανδημιών, αλλά και στην οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου, ειρηνικού και οικολογικού κόσμου.

Οι Κουβανοί γιατροί δεν κέρδισαν το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά τους οφείλουμεσε ότι μας αφορά, γράφει το team ΗΠΑ Nobel Prize for Cuban Doctors να εμποδίσουμε τις ΗΠΑ να ξοδεύουν εκατομμύρια από τα $$ των φόρων μας κάθε χρόνο για την ανατροπή της κουβανικής κυβέρνησης.
Πρέπει να αποδομήσουμε με κάθε τρόπο αυτές τις αισχρές προσπάθειες αλλαγής καθεστώτος εδώ και τώρα!

Αυτά αναφέρει εισαγωγικά η (στο στόμα του λύκου) αμερικάνικη επιτροπή και συνεχίζει:
Η μπριγάδα Henry Reeve της Κούβας δεν κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης φέτος, αυτό πήγε στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσσα και Ντμίτρι Αντρέγιεβιτς Μουράτοφ (Maria Ressa + Dmitry Andreyevich Muratov) «για τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη».
Και ενώ η Επιτροπή δεν έκρινε σκόπιμο να βραβεύσει τους Κουβανούς γιατρούς, νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό, εμείς δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να βλέπουμε με άπειρο σεβασμό τη δουλειά που έχουν κάνει σε όλο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες, καταπολεμώντας τον Covid-19, τη χολέρα, τον ιό Έμπολα και άλλες ασθένειες, καθώς και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε χώρες που προσπαθούν να συνέλθουν από φυσικές καταστροφές. Η γενναιότητα και η δέσμευσή τους για την ανθρωπότητα αξίζει αναγνώριση παίρνοντας υπόψη και τους 38.161 που προσυπόγραψαν μετά από δική μας πρόσκληση και κινητοποίηση για Βραβείο Ειρήνης των Λαών, που παρουσιάσαμε  παρουσίαση στον Κουβανό Πρέσβη στην Ουάσιγκτον D.C. (σσ. η πρωτεύουσα των ΗΠΑ District [of]Columbia, Washington D.C.)

Por Cuba No BloqueoΜάχη ενάντια στο εμπάργκο

(η ομάδα ΗΠΑ « Νόμπελ για τους Κουβανούς γιατρούς»)
Κλείνοντας η εκστρατεία για την αναγνώριση της μπριγάδας Henry Reeve της Κούβας, ο αγώνας δε σταματάει -σας προσκαλούμε να πάρετε μέρος μαζί μας σε μια νέα: ενάντια στις εχθρικές ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Κούβας για αλλαγή καθεστώτος –του πολιτικού γίγνεσθαι στο νησί.

Κάθε χρόνο, το αμερικάνικο κράτος ξοδεύει τα λεφτά μας για να βρει και εφαρμόσει νέους τρόπους υπονόμευσης της κουβανικής κυβέρνησης.
Με την πανδημία στο φόρτε, η διαχείριση Τραμπ συνέχισε να λέει το ψέμα ότι αυτοί οι γιατροί ήταν σκλάβοι, σε καταναγκαστική εργασία από τις αρχές της Κούβας. Τα χρήματά μας δαπανήθηκαν για να προωθήσουν μια ακόμη λοιδορία πιέζοντας για απομάκρυνση τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς και –ασφυκτικά, χώρες της Λατινικής Αμερικής (η περιοχή που επλήγη περισσότερο από την πανδημία) να διώξουν τους γιατρούς.
Αυτό έγινε για να μειωθεί η αίγλη της Κούβας στον κόσμο, χτυπώντας παράλληλα μια πηγή εισοδήματος που στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του νησιού και να ικανοποιηθεί -εκεί και εδώ το αντιδραστικό δεξιό λόμπι.
Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια για να ανατρέψουν το εκεί καθεστώς και αυτό πρέπει να τελειώσει εδώ τώρα.USA - Cuba Βραβείο Ειρήνης των Λαών

Απαιτείστε από Κογκρέσο, Στέιτ Ντιπάρτμεντ & USAID: σταματήστε να χρηματοδοτείτε την ανατροπή του καθεστώτος στην Κούβα!

Σύμφωνα με τον βραβευμένο Tracey Eaton, ιδρυτή του Cuba Money Project, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η USAID έχουν ξοδέψει από το 1990, 300 εκατομ.$ + 1 δις.$  έχουν διατεθεί από το 1984, στο Radio & TV Martí – είναι αυτοί που πετούν με το προπαγανδιστικό αεροπλάνο, μεταδίδοντας την εχθρική προπαγάνδα στην Κούβα, που δεν ακούγεται στο νησί επειδή η κουβανική κυβέρνηση το μπλοκάρει – έτσι έχει σχεδιαστεί πρακτικά για να γεμίζει τις τσέπες των Κουβανών Αμερικανών στο Μαϊάμι
(σσ)
Το Radio Televisión Martí είναι αμερικανικός κρατικός ραδιοφωνικός – τηλεοπτικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός με διεθνή εμβέλεια που εδρεύει στο Μαϊάμι της Φλόριντα και χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των μέσω του U.S. Agency for Global Media (BBG).

Όνειρο θερινής νύχτας οι προσπάθειες ανατροπής από τις ΗΠΑ του καθεστώτος  στην Κούβα, αλλά κάνουν τη ζωή στο νησί πιο δύσκολη, παραβιάζοντας την κυριαρχία του και διαιωνίζοντας μια βιομηχανία με έδρα στη Φλόριντα που εμποδίζει τις ΗΠΑ να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Κούβα.

Αυτό δεν αποτελεί παρά φαύλο κύκλο με τα χρήματα πηγαίνουν εκεί, στη συνέχεια να χρηματοδοτούν καμπάνιες κατά της Κούβας –με συμμετοχή κάποιων εδώ πολιτικών, στη συνέχεια αναζήτηση για παραπάνω βρώμικα λεφτά κατά του πολιτικού συστήματος στο νησί και φτου κι απ την αρχή.  Πρόκειται για ένα λόμπι ΜΚΟ – ΜΜΕ και και κερδοσκοπικές εταιρείες που προωθούν αφηγήματα για την Κούβα που αποσκοπούν σε περισσότερη χρηματοδότηση. Με τόσα πολλά χρήματα που διακυβεύονται, δεν είναι περίεργο που αυτή η «βιομηχανία» πυροδοτεί συνεχώς την επίθεση  ΗΠΑ κατά της Κούβας.

Κάντε κλικ εδώ ώστε τα χρήματά μας να μην παρεμβαίνουν ανατρεπτικά στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας!

Θυμάστε τις διαδηλώσεις στις 11 Ιουλίου στην Κούβα; Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι συνδέονταν με ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν από την USAID και δημιούργησε bots για την προώθηση ενός hashtag και μιας ομάδας στο Facebook, οι ιδρυτές της οποίας εδρεύουν στη Φλόριντα.
Ο δημοσιογράφος Alan Mcleod ανέφερε ότι η ίδια ομάδα προωθεί τώρα διαδηλώσεις στην Κούβα στις 11 Οκτωβρίου και 20 Νοεμβρίου. Ελπίζουμε αυτές οι διαμαρτυρίες -αν συμβούν, να καταλήξουν χωρίς έκτροπα, αλλά ανησυχούμε ότι θα δώσουν τροφή στο εδώ αντιδραστικό λόμπι, που κάνει και θα κάνει ότι μπορεί για να δυσκολέψει την άρση των κυρώσεων του Τραμπ και τον τερματισμό του αποκλεισμού.


Σε μάχιμη αλληλεγγύη,

(υπογραφή)
Medea Benjamin [email protected]
και η ομάδα του Νόμπελ για τους Κουβανούς γιατρούς