Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι λαοί της πρώην ΕΣΣΔ δεν ξεχνούν – Τίμησαν την Οκτωβριανή Επανάσταση

Oι λαοί της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και οι κομμουνιστές ανά την υφήλιο τίμησαν χθες τα 100χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Επίκεντρο των εορτασμών στη Ρωσία, με το βλέμμα στο αύριο, ήταν η Μόσχα και οι εκδηλώσεις που φιλοξένησε το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αντίθετα με τις προσπάθειες των Αρχών της καπιταλιστικής Ρωσίας να «ξεχαστεί» ο Κόκκινος Οκτώβρης, οι λαοί θυμούνται τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού και τα σοβιετικά επιτεύγματα.

100 χρόνια μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων οι κομμουνιστές στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τίμησαν τη μεγάλη Επανάσταση και τις κατακτήσεις του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι παρά την αντικομμουνιστική εκστρατεία που εντείνεται εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, οι λαοί δεν ξεχνούν τη συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης. Κρατώντας φωτογραφίες των ηγετών της Επανάστασης, Λένιν και Στάλιν, διατράνωσαν ότι δεν περνά στο λαό η εκστρατεία λάσπης που ρίχνουν στο σοβιετικό οικοδόμημα.

Εκδηλώσεις διοργάνωσε στη Ρωσία το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), όπως και άλλα κομμουνιστικά κόμματα και οργανώσεις. Εκδηλώσεις ανά την υφήλιο διοργάνωσαν επίσης κομμουνιστικά κόμματα.

Επίκεντρο των χθεσινών εκδηλώσεων η Μόσχα με ξένες αντιπροσωπείες (που συμμετείχαν τις προηγούμενες μέρες στη 19η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και σε Διεθνές Φόρουμ Κομμουνιστικών, Αριστερών και Εργατικών Κομμάτων που ακολούθησε) να συμμετέχουν στην πορεία του ΚΚΡΟ Ο σοσιαλισμός η πραγματική εναλλακτική «Χωρίς την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 δεν θα υπήρχε η αντιφασιστική νίκη του Μάη του 1945», τόνισε ο Γ.Γ. του ΚΚΡΟ. «Η παλινόρθωση του καπιταλισμού δεν έφερε θανάσιμο κτύπημα στον κομμουνισμό, αφού η ανθρωπότητα δεν έχει άλλη πραγματική εναλλακτική από το σοσιαλισμό, μπροστά στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού».

Oι Αρχές απαγόρευσαν στους κομμουνιστές να μεταβούν στην Κόκκινη Πλατεία. Εκεί όπου έγινε επίσημη χθες στρατιωτική παρέλαση στην απουσία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά όχι για την Οκτωβριανή Επανάσταση. Με στόχο την εξάλειψη της 7ης του Νοέμβρη από τη λαϊκή συνείδηση ως μέρα της Επανάστασης οι ρωσικές Αρχές μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού έχουν αλλάξει τους επίσημους εορτασμούς. Τα τελευταία χρόνια οι επίσημες εκδηλώσεις για την 7η του Νοέμβρη που δεν είναι πλέον αργία, αφορούν την 72η επέτειο της ιστορικής στρατιωτικής παρέλασης του Κόκκινου Στρατού. Το 1941 ο εορτασμός της  Επανάστασης έγινε κανονικά, με τον Στάλιν να δέχεται την παρέλαση των Σοβιετικών στρατιωτών που πορεύτηκαν αμέσως από την Κόκκινη Πλατεία στο μέτωπο για να πολεμήσουν τις ορδές του χιτλεροφασισμού. Παρόλο που και αυτή η επέτειος έχει καθαρά σοβιετικό χαρακτήρα, οι Αρχές προτιμούν να το γιορτάζουν διαφορετικά για να «σβήσουν» τον Κόκκινο Οκτώβρη.

Επίσης τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια επιστροφή των σοβιετικών συμβόλων, χωρίς όμως το πραγματικό τους νόημα, με στόχο την καπηλεία των επιτευγμάτων της ΕΣΣΔ και κυρίως της αντιφασιστικής νίκης.

Στις εκδηλώσεις στη Μόσχα συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και την Δανάη Χέλμη, συνεργάτιδα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, εκ μέρους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας του Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και μέλη και φίλοι της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ που βρίσκονται στη Ρωσία στο πλαίσιο της εκδρομής που διοργάνωσε η οργάνωση προς τιμήν των 100χρονων της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Επίσης συμμετείχαν με τις σημαίες των κομμάτων τους εκπρόσωποι Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συμμετείχαν στις εργασίες και τις εκδηλώσεις της 19ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Λένινγκραντ.

Πληροφορίες από Χαραυγή και 902