• [Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί/με μάτι αριστερό το βλέπω./Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί,/οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι (Κ. Βάρναλης)]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις και η στάση των εκπαιδευτικών

katalipsi2

Γράφει η Ελένη Κακναβάτου //

Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις!
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.[…]    

Μπ. Μπρεχτ, από το Εγκώμιο στη μάθηση

Οι μαθητές βγήκαν στο δρόμο! Προηγήθηκαν συνελεύσεις και συντονισμός μεταξύ σχολείων. Ορισμένοι διευθυντές και εκπαιδευτικοί,  ακούγοντας για κινητοποιήσεις, άρχισαν να ταράζονται,  γιατί «τα παιδιά θα χάσουν τα μαθήματα». Ποια μαθήματα; Αυτά που δεν γίνονται λόγω έλλειψης προσωπικού; Κοντεύει να τελειώσει το 1ο τρίμηνο για τα Γυμνάσια και το μισό  τετράμηνο για τα Λύκεια και τα προβλήματα από τη φετινή εκπαιδευτική αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης είναι τόσο οξυμένα που δεν πάει άλλο. Δεν έλειψαν και οι κραυγές του τύπου «Ξέρουμε ποιοι σας ξεσηκώνουν και ποιες νεολαίες σας βάζουν μπροστά για αυτά τα πράγματα». Όμως, ξέρουν καλά πως η ίδια η ζωή και οι ανάγκες της υποκινούν τους μαθητές  να κινητοποιηθούν, γιατί έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Κάποιοι δάσκαλοι βέβαια, τώρα που θα έρθει κι η αξιολόγηση και θα συνδεθεί με το μισθολόγιο δεν αντιδρούν, είτε  γιατί φοβούνται είτε γιατί θέλουν να γίνουν αρεστοί στη διοίκηση, απειλώντας τους μαθητές τους  που βγαίνουν και διεκδικούν  το δικαίωμα τους στη μόρφωση.  Τέλος  οι διευθυντές άρχισαν  τον άκρως αντιπαιδαγωγικό ρόλο τους  να απειλούν μαθητές ότι δε θα πάνε εκδρομή  πενθήμερη ή τριήμερη, αν κάνουν κινητοποιήσεις. Είναι ντροπή για έναν δάσκαλο να προσπαθεί να χειραγωγήσει τους μαθητές του με τέτοιες απειλές. Είναι ντροπή να μαθαίνει τους μαθητές του να σκύβουν το κεφάλι και να μη διεκδικούν, γιατί θα χάσουν την εκδρομή. Κι ο πατέρας τους  και ο δάσκαλος που απεργεί χάνει το μεροκάματο. Ο αγώνας θέλει μικρές και μεγάλες θυσίες. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο μάθημα για τη ζωή!

katalipsi3

Είναι αξιοπρεπέστατη η στάση των μαθητών να διεκδικούν καλύτερη μόρφωση για όλους,  ένα ανθρώπινο σχολείο, να μην πληρώνουν οι γονείς για τη μόρφωση, να έχουν μεθαύριο δουλειά, να διεκδικούν δηλαδή  αυτά ενώ ξέρουν ότι θα πάρουν απουσίες, θα έχουν επιπτώσεις, ίσως και τιμωρίες ή θα χάσουν την πολυπόθητη εκδρομή. Ευτυχώς και για τη γενιά των γονιών τους, που πολλοί από αυτούς  έχουν σκύψει το κεφάλι και δέχονται αδιαμαρτύρητα  τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα για τους ίδιους και τα παιδιά τους, οι μαθητές  έδειξαν σήμερα ότι οι απειλές δεν πιάνουν. Ορισμένοι γονείς, δάσκαλοι και εργαζόμενοι είμαστε περήφανοι για αυτή τους τη στάση και θα είμαστε στο πλευρό τους για να μην είναι η νέα γενιά μια γενιά «χαμένη», όπως θέλουν ορισμένοι να γίνει.