Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι μετεωρολόγοι διαψεύδουν τον Χαρδαλιά – Κριτική και από τον βουλευτή της ΝΔ Γ. Καλλιάνο

Οι μετεωρολόγοι διαψεύδουν τον Νίκο Χαρδαλιά και υποστηρίζουν ότι οι προβλέψεις για την φονική κακοκαιρία που έπληξαν την Εύβοια ήταν επαρκείς και ότι η κυβέρνηση είχε χρόνο για να αποτρέψει τα χειρότερα.

Τόσο ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς όσο και ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος αντικρούουν τα όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος  έριξε τις ευθύνες στους μετεωρολόγους υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξαν σωστές προβλέψεις για την Εύβοια.

«Το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης και θεωρείται ατυχής η έκφραση που διατυπώθηκε ότι “…δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη”…», τονίζει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Κολυδάς, προσθέτοντας: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι η δήλωση αυτή, εκτός από ατυχής, είναι και άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη αλλά και την πολιτεία». Όπως εξηγεί, «τα 72 χιλιοστά που έδειχνε ένα από τα προγνωστικά μοντέλα για την Κεντρική Εύβοια αρκούσε για να βγει πορτοκαλί προειδοποίηση στο έκτακτο δελτίο της επικαιροποίησης, μιας και τα όριά του βρίσκονταν μεταξύ των 40 και 75 χιλιοστών». Σε μακροσκελή ανάρτηση του ο Θοδωρής Κολυδάς παραθέτει όλα τα σχετικά στοιχεία απαντώντας στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στον ANT1, τόνισε ότι «είχαμε ειδοποιήσει για έντονα φαινόμενα στην Εύβοια».

Ευθ΄λυνες στον Ν. Χαρδαλιά ρίχνει και ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος ο οποίος έγραψε στο facebook:

«Επειδή με ρωτάτε πολλοί, οφείλω να απαντήσω. Ουδέποτε ερωτήθηκα για να δώσω πρόγνωση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την #Εύβοια.

Προσωπικά έβλεπα ισχυρή κακοκαιρία στην περιοχή (χάρτες αστάθειας) και έστειλα εκ των υστέρων τα αποδεικτικά στοιχεία στον Πρωθυπουργό.

Δεν ξέρω ποιος εδωσε την πρόγνωση για 63mm στον κ.Χαρδαλιά!

ΥΓ : Κανένας σοβαρός Μετεωρολόγος δεν θα έδινε πρόγνωση για τόσο συγκεκριμένα χιλιοστά στην Εύβοια κατά τη διάρκεια του επόμενου 24ωρου. Και μάλιστα 63, ούτε 60, ούτε 65!

Κανένα προγνωστικό μοντέλο δεν έχει τη δυνατότητα να σου πει ακριβώς πόσα χιλιοστά θα βρέξει σε μια κακοκαιρία που έρχεται, και αν σου πει δεν το λαμβάνεις υπόψιν σου γιατί ποτέ δεν πρόκειται να πέσει μέσα 100%. Το μόνο που ξέρουν οι Μετεωρολόγοι είναι αν τα φαινόμενα θα είναι έντονα στην ευρύτερη περιοχή και αν ο όγκος του νερού μεγάλος.

Οπότε μη ρωτάτε εμένα, ρωτήστε τον κ. Χαρδαλιά από που προέκυψε αυτή η πρόγνωση των 63mm για την Εύβοια (τελικά τα βροχόμετρα έγραψαν 350mm!!!). Ποιος ήταν δηλαδή ο αρμόδιος Μετεωρολόγος που έδωσε αυτή τη λανθασμένη εκτίμηση στον Υπουργό;;;».

Στην ΕΜΥ ρίχνει την ευθύνη ο Ν. Χαρδαλιάς για ό,τι συνέβη και προκαλεί τη νοημοσύνη μας