Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι Μπαλαφάρες  με τις μπαλαφαριές τους!

Σχολιάζει Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ //

«Κάτι πιο αλέγρο, πιο χαριτωμένο, πιο χαζοχαρούμενο, αλλά εξίσου επικίνδυνο» -όπως σημείωσε και ο ίδιος- είχε η στήλη «Στην Ανάπαυλα» του Σταμάτη Φασουλή στα ΝΕΑ της 24.2.2017.

Με τον ελκυστικό τίτλο: «Ο ψαράς και ο Μπαλαφάρας» αναφέρθηκε σε «αποφθέγματα, απορίες αλλά και μικρά διαμαντάκια του λόγου και του παραλόγου», με παραδείγματα τις –από τηλεοράσεως- ρήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ –και πρώην αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού και Εξωτερικών- Νίκου Ξυδάκη και του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα.

Το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου αναφέρεται στο στο Νίκο Ξυδάκη, ο οποίος, όταν δίνει συνέντευξη στα τηλεοπτικά στούντιο, «κοιτάει πάντα αλλού, όπως κάνουμε για να μη δούμε τη σύριγγα που μας αφαιμάσσει κι έχουμε καμιά λιποθυμία και γίνουμε ρεζίλι στο κοριτσάκι τη νοσοκόμα κοτζαμάν άντρες». Και, προσθέτει, «σε κάποια στιγμή ενόρασης, άνοιξε το στόμα του και καταδέχτηκε να μιλήσει κάνοντας κάτι σαν επιστημονική ανακάλυψη: “Το επάγγελμα του ψαρά είναι πιο επικίνδυνο από αυτό του αστυνομικού”. Οι κάμερες, που ήταν αναγκαστικά παρούσες, συγκλονίστηκαν» (!)

Μικρή –αλλά εξόχως καυστική- η αναφορά στον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής: «Το θέμα μας, γράφει ο Στ. Φασουλής, είναι ο κύριος Μπαλάφας. Αν μπορεί ποτέ κανείς να φανταστεί ότι δύναται να υπάρξει ο Μπαλάφας ως θέμα. Ο εν λόγω λοιπόν, όταν τον ρώτησαν τη γνώμη του για τον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, για όσους δεν είναι οπαδοί της κυβέρνησης για να είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν), απάντησε με μια άλλη ερώτηση.

– Τι είναι ο ΕΦΚΑ;

Κύριε Μπαλάφα μου, δεν αντέχω. Κρατιέμαι, κρατιέμαι, δεν μπορώ. Θα την κάνω την προσθήκη, και μ’ ένα “ρα” στο τέλος το Μπαλάφας θα γίνει Μπαλαφάρας.

Θέλεις ν’ αγιάσεις. Δεν σ’ αφήνουνε».

Ο Κρετίνος είχε προσδώσει στο Γιάννη Μπαλάφα την προσωνυμία ο «Γιάννης Επικίνδυνος», μετά τις δηλώσεις του στη Νέα Ιωνία (23.1.2017) ότι «Αποτελούμε κίνδυνο για το “σύστημα”, σε όλες του τις εκφάνσεις, και γι’ αυτό μας πολεμάνε» σε αντίθεση με το ΚΚΕ, που «είναι ακίνδυνο με την πολιτική που ακολουθεί». (Βλέπε και ανάρτηση στο www.atexnos.gr   στις 28.1.2017).

Το προσωνύμιο του Μπαλαφάρα οδήγησε στο μεγάλο λεξικό του Μπαμπινιώτη. Εκεί υπάρχει μόνο η λέξη της αργκό «η Μπαλάφα» (χωρίς γενική πληθυντικού) με την ερμηνεία «ανοησία, σαχλαμάρα».

Όμως στο «Λεξικό της Πιάτσας» (Εκδόσεις Ε. ΝΟΜΙΚΟΣ, ΑΘΗΝΑ 1962) του Βρασίδα Καπετανάκη, υπάρχει καλύτερη ερμηνεία για τη «Μπαλάφα». = «Η κουτή κουβέντα, τα λόγια τ’ άνοστα, του αέρα, η σαχλή διήγησις. “ – Ήρθε και μας είπε μια μπαλάφα, και μας γέμισε τρίχες!…” = εφλυάρησε κατά τρόπον ανάλατον και σαχλόν…».

Και αμέσως μετά στο παραπάνω λεξικό υπάρχει η λέξη «Ο Μπαλαφάρας». = «1) Ο κρύος και χονδροειδής κωμικός του θεάτρου. Μεταφορικώς: Ο δράστης πάσης χοντροκοπιάς. 2) Ο ασκόπως και ματαιοδόξως , θορυβών παταγωδώς περί του ατόμυ του. Παράγωγο: Μπαλαφαριά-ές = Αι υπό του άνω διαπραττόμεναι ανοησίαι».

Πάντως η για πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς ανέδειξε αρκετούς μπαλαφάρες για να πνίξουν τον κόσμο με τις ακατάσχετες μπαλαφαριές τους…