Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι νοσηλευτές της Δανίας συνεχίζουν την απεργία παρά την απαγόρευση με νόμο της Βουλής

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //
Μετά από 10 εβδομάδες απεργία που δυνάμωνε όλο και περισσότερο και αφού είχαν δύο φορές απορρίψει την πρόταση της διαιτησίας η Βουλή της Δανίας με νόμο τους υποχρεώνει να γυρίσουν στην δουλειά και να δεχθούν με το ζόρι την πρόταση της διαιτησίας.
Πολλοί απεργοί δεν δέχονται την συμφωνία και συνεχίζουν τον αγώνα, μεταδίδει το ραδιόφωνο της Δανίας.
Η συμφωνία που ψηφίστηκε στην Βουλή προβλέπει αύξηση 5% σε διάστημα τριών χρόνων (!) και την συνέχιση κάποιας έρευνας που υποβάθμιζε το επάγγελμα από το 1969 με σκοπό την αναβάθμιση του.
Ο αγώνας όμως συνεχίζεται με στάσεις εργασίας στην Κοπεγχάγη και σε άλλες πόλεις με καθολική απεργία απορρίπτοντας την αναγκαστική συμφωνία.
Οι νόμοι που ρυθμίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις μοιάζουν με αυτές της Σουηδίας γράφει η εφημερίδα του ΚΚ Σουηδίας Riktpunkt.
Αυτό σημαίνει πως όταν επιτευχθεί συμφωνία τα δύο μέρη δεσμεύονται για εργασιακή ειρήνη.
Όσοι απεργούν είναι παράνομοι και κινδυνεύουν με πρόστιμο ακόμη και με απόλυση.
Οι νοσοκόμοι όμως παρόλο που το γνωρίζουν αυτό και έχοντας την διοίκηση της Ομοσπονδίας εναντίον τους, αφού ήδη έχει υπογράψει την συμφωνία, συνεχίζουν τον αγώνα δείχνοντας αγωνιστικότητα και δεν υποτάσσονται.
-Είναι κοροϊδία, απορρίψαμε την πρόταση δύο φορές και νομοθετούν ένα νόμο που δεν μας δίνει ούτε δεκάρα παραπάνω, δηλώνει η Harun Demirtas συνδικαλίστρια που συμμετέχει στην απεργία.
Η έλλειψη αγωνιστικότητας των σοσιαλδημοκρατικών συνδικάτων της Σκανδιναβίας που στηρίζεται πάντα στην συνεργασία των τάξεων και την εργασιακή ειρήνη βρήκε στο πρόσωπο των νοσοκόμων μια αγωνιστική στάση που χαλάει το κλίμα των ήπιων διαπραγματεύσεων.
Οι αγώνες που ακόμη σήμερα είναι μόνο για οικονομικά ζητήματα χωρίς ταξική αναφορά όσο οι ανάγκες μεγαλώνουν όπως και η ανάλγητη στάση των εργοδοτών και του κράτους σίγουρα θα φέρουν νέους αγώνες και συγκρούσεις ακόμη και στην Σκανδιναβία.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;