Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι πιο εντυπωσιακές γέφυρες

Από γυαλί και μέταλλο

gefura1

 

488 μέτρα μήκος έχει η αιωρούμενη γέφυρα Ζανγκιανζιέ στην κινεζική επαρχία Χεμπέι. Το νέο κινεζικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα έχει δάπεδο από γυαλί και βρίσκεται σε ύψος 200 μέτρων πάνω από τη κοιλάδα Χονγκιανγκού. Η νέα γέφυρα είναι 58 μέτρα μακρύτερη και δύο μέτρα στενότερη από την γέφυρα στο κινεζικό πάρκο Τιανμενσάν που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2016.

Με ισχυρή δόση αδρεναλίνης

gefura2

Η γέφυρα στο εθνικό πάρκο Τιανμενσάν είναι πλέον η δεύτερη σε μήκος αιωρούμενη γέφυρα στον κόσμο με 430 μέτρα. Διατηρεί ωστόσο την πρωτιά στο ύψος με 300 μέτρα. Παραμένει δηλαδή εφιάλτης για όσους έχουν πρόβλημα με το ύψος.

Πάνω από τον ποταμό Ζαμβέζη

gefyra3

Όποιος αναζητεί την απόλυτη πρόκληση στο μπάντζι τζάμπινγκ (bungee jumping) θα πρέπει να επισκεφθεί στην αφρικανική ήπειρο τη γέφυρα στους καταρράκτες της Βικτορίας (Victoria Falls Bridge). Μεταξύ των χωρών Ζιμπάμπουε και Ζάμπια οι θαρραλέοι μπορούν να κάνουν βουτιά στο κενό πάνω από τους κροκόδειλους που κολυμπούν στα νερά του ποταμού Ζαμβέζη.

Η γενέτειρα του bungee jumping

gefyra4 43 μέτρα ύψος μπορεί να ακούγονται λίγα σε σύγκριση με τις κινεζικές γέφυρες που βρίσκονται σε «ανεμοδαρμένα ύψη», ωστόσο η γέφυρα έχει παράδοση. Εδώ ο Α. Χάκετ ξεκίνησε την εμπορική εκμετάλλευση του μπάντζι αφότου δοκίμασε για πρώτη φορά το άλμα με το ελαστικό σκοινί το 1986.

Για τα γυρίσματα του 007

 

gefura5

Το φράγμα Contra στο ελβετικό καντόνι Τεσσίνο δεν είναι φυσικά γέφυρα. Βρίσκεται ωστόσο στις κορυφαίες προτιμήσεις εκείνων που κάνουν μπάντζι τζάμπινγκ. Καθοριστικό ρόλο στην διεθνή φήμη του φράγματος έπαιξαν οι πρώτες σκηνές της ταινίας Golden Eye από τη σειρά ταινιών James Bond 007 που γυρίστηκαν ακριβώς εδώ.

Γέφυρα γίγας στις αυστριακές Άλπεις

gefura6
Η «Γέφυρα της Ευρώπης» (Europabrücke) που συνδέει Ιταλία και Αυστρία μπορεί να μην είναι πια η υψηλότερη του κόσμου. Όμοιά της στην Αυστρία ωστόσο δεν υπάρχει. Η εντυπωσιακή γέφυρα που αποτελεί κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου στο Μπρένερ δίνει τη δυνατότητα στους ριψοκίνδυνους να πραγματοποιήσουν ένα άλμα με μπάντζι από ύψος 190 μέτρων απολαμβάνοντας την καταπληκτική θέα στις Άλπεις.

Λίγη τρέλα στην Νότια Αφρική

gefura7

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η γέφυρα Μπλούκρανς στη Νότια Αφρική διέθετε το υψηλότερο σημείο για άλματα μπάντζι. Παρά το γεγονός ότι η πρωτιά πέρασε πια στη κινεζική γέφυρα στο Ζανγκιανζιέ, το ύψος 216 μέτρων παραμένει εντυπωσιακό και προσελκύει κάθε χρόνο ανθρώπους που αγαπούν και επιζητούν την περιπέτεια και τον κίνδυνο. Λίγη τρέλα χρειάζεται πάντως για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Πηγή: Deutsche Welle