Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι πιο εντυπωσιακές γέφυρες

Από γυαλί και μέταλλο

gefura1

 

488 μέτρα μήκος έχει η αιω­ρού­με­νη γέφυ­ρα Ζαν­γκιαν­ζιέ στην κινε­ζι­κή επαρ­χία Χεμπέι. Το νέο κινε­ζι­κό αρχι­τε­κτο­νι­κό επί­τευγ­μα έχει δάπε­δο από γυα­λί και βρί­σκε­ται σε ύψος 200 μέτρων πάνω από τη κοι­λά­δα Χον­γκιαν­γκού. Η νέα γέφυ­ρα είναι 58 μέτρα μακρύ­τε­ρη και δύο μέτρα στε­νό­τε­ρη από την γέφυ­ρα στο κινε­ζι­κό πάρ­κο Τιαν­μεν­σάν που εγκαι­νιά­στη­κε το καλο­καί­ρι του 2016.

Με ισχυρή δόση αδρεναλίνης

gefura2

Η γέφυ­ρα στο εθνι­κό πάρ­κο Τιαν­μεν­σάν είναι πλέ­ον η δεύ­τε­ρη σε μήκος αιω­ρού­με­νη γέφυ­ρα στον κόσμο με 430 μέτρα. Δια­τη­ρεί ωστό­σο την πρω­τιά στο ύψος με 300 μέτρα. Παρα­μέ­νει δηλα­δή εφιάλ­της για όσους έχουν πρό­βλη­μα με το ύψος.

Πάνω από τον ποταμό Ζαμβέζη

gefyra3

Όποιος ανα­ζη­τεί την από­λυ­τη πρό­κλη­ση στο μπάν­τζι τζά­μπινγκ (bungee jumping) θα πρέ­πει να επι­σκε­φθεί στην αφρι­κα­νι­κή ήπει­ρο τη γέφυ­ρα στους καταρ­ρά­κτες της Βικτο­ρί­ας (Victoria Falls Bridge). Μετα­ξύ των χωρών Ζιμπά­μπουε και Ζάμπια οι θαρ­ρα­λέ­οι μπο­ρούν να κάνουν βου­τιά στο κενό πάνω από τους κρο­κό­δει­λους που κολυ­μπούν στα νερά του ποτα­μού Ζαμβέζη.

Η γενέτειρα του bungee jumping

gefyra4 43 μέτρα ύψος μπο­ρεί να ακού­γο­νται λίγα σε σύγκρι­ση με τις κινε­ζι­κές γέφυ­ρες που βρί­σκο­νται σε «ανε­μο­δαρ­μέ­να ύψη», ωστό­σο η γέφυ­ρα έχει παρά­δο­ση. Εδώ ο Α. Χάκετ ξεκί­νη­σε την εμπο­ρι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση του μπάν­τζι αφό­του δοκί­μα­σε για πρώ­τη φορά το άλμα με το ελα­στι­κό σκοι­νί το 1986.

Για τα γυρίσματα του 007

 

gefura5

Το φράγ­μα Contra στο ελβε­τι­κό καντό­νι Τεσ­σί­νο δεν είναι φυσι­κά γέφυ­ρα. Βρί­σκε­ται ωστό­σο στις κορυ­φαί­ες προ­τι­μή­σεις εκεί­νων που κάνουν μπάν­τζι τζά­μπινγκ. Καθο­ρι­στι­κό ρόλο στην διε­θνή φήμη του φράγ­μα­τος έπαι­ξαν οι πρώ­τες σκη­νές της ται­νί­ας Golden Eye από τη σει­ρά ται­νιών James Bond 007 που γυρί­στη­καν ακρι­βώς εδώ.

Γέφυρα γίγας στις αυστριακές Άλπεις

gefura6
Η «Γέφυ­ρα της Ευρώ­πης» (Europabrücke) που συν­δέ­ει Ιτα­λία και Αυστρία μπο­ρεί να μην είναι πια η υψη­λό­τε­ρη του κόσμου. Όμοιά της στην Αυστρία ωστό­σο δεν υπάρ­χει. Η εντυ­πω­σια­κή γέφυ­ρα που απο­τε­λεί κομ­μά­τι του αυτο­κι­νη­το­δρό­μου στο Μπρέ­νερ δίνει τη δυνα­τό­τη­τα στους ριψο­κίν­δυ­νους να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν ένα άλμα με μπάν­τζι από ύψος 190 μέτρων απο­λαμ­βά­νο­ντας την κατα­πλη­κτι­κή θέα στις Άλπεις.

Λίγη τρέλα στην Νότια Αφρική

gefura7

Για μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα η γέφυ­ρα Μπλού­κρανς στη Νότια Αφρι­κή διέ­θε­τε το υψη­λό­τε­ρο σημείο για άλμα­τα μπάν­τζι. Παρά το γεγο­νός ότι η πρω­τιά πέρα­σε πια στη κινε­ζι­κή γέφυ­ρα στο Ζαν­γκιαν­ζιέ, το ύψος 216 μέτρων παρα­μέ­νει εντυ­πω­σια­κό και προ­σελ­κύ­ει κάθε χρό­νο ανθρώ­πους που αγα­πούν και επι­ζη­τούν την περι­πέ­τεια και τον κίν­δυ­νο. Λίγη τρέ­λα χρειά­ζε­ται πάντως για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο