Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι πραξικοπηματίες συνέλαβαν 4 κουβανούς της ιατρικής βοήθειας στην Βολιβία – Η Κούβα αποσύρει το προσωπικό της

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας.

Τον τελευταίο διάστημα οι υπεύθυνοι της Βολιβίας ισχυρίζονται πως οι Κουβανοί που συμμετέχουν στην αποστολή βοήθειας στηρίζουν τις διαμαρτυρίες στην Βολιβία.

Αυτό το ψέμα διαδίδεται και από κοινωνικά δίκτυα αμφίβολης προέλευσης καθώς και πλαστά δίκτυα που καλούν σε επιθέσεις εναντίον του ιατρικού προσωπικού μας.

Στις 13 Νοεμβρίου συνελήφθησαν από την Αστυνομία στο El Alto, 4 Κουβανοί μέλη του ιατρικού προσωπικού της Ιατρικής αποστολής, όταν επέστρεφαν στην κατοικία τους μετά από ανάληψη χρημάτων για την πληρωμή απαραίτητων λογαριασμών και του ενοικίου για τους 107 Κουβανούς που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή.

Η σύλληψη έγινε με την ψεύτικη αιτιολογία πως τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν τις διαμαρτυρίες.

Εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Υπουργείου Εσωτερικών της Βολιβίας που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Ιατρικής Ταξιαρχίας στο El Alto και στο La Paz διαπίστωσαν από τις αποδείξεις πως είναι το ίδιο ποσό που εκταμιεύεται κάθε μήνα.

Οι 4 συλληφθέντες είναι.. ( παρατίθενται τα ονόματα τους και οι ιατρικές τους ιδιότητες).

Το υπουργείο έχει συχνή επαφή μαζί τους μέσω της πρεσβείας και των υπευθύνων της Ιατρικής Βοήθειας.

Και οι 4 έχουν τεκμηριωμένη θητεία σύμφωνα με την εκπαίδευση τους. Όπως και οι υπόλοιποι της αποστολής ασχολούνται αυστηρά και μόνον με την ανθρωπιστική τους εργασία. Αυτός ήταν ο σκοπός της αποστολής τους στην Βολιβία όπως ορίζουν οι συμφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων Κούβας και Βολιβίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας απορρίπτει τις ψεύτικες κατηγορίες για την βοήθεια ή χρηματοδότηση των διαμαρτυριών από τους συνεργάτες μας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αποφασίσαμε όλοι οι συνεργάτες μας στην αποστολή βοήθειας να επιστρέψουν στην Κούβα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των συνεργατών της ιατρικής αποστολής και την εγγύηση της σωματικής τους ασφάλειας σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμβάσεις του κράτους της Βολιβίας για την ασφάλεια και προστασία τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρχές της Βολιβίας να σταματήσουν τις ανεύθυνες προτροπές μίσους, ψέματος και βίας εναντίον των Κουβανών μελών της ιατρικής βοήθειας.

Αυτούς που αλληλέγγυα έχουν δώσει την βοήθεια τους στον αδελφό λαό της Βολιβίας. Τα εκατομμύρια των Βολιβιανών που έτυχαν της ανθρωπιστικής βοήθειας από εκατοντάδες Κουβανούς γιατρούς γνωρίζουν πως τα ψέμματα δεν μπορούν να αποκρύψουν την πολύτιμη βοήθεια και τα ευγενή κίνητρα του προσωπικού της Ιατρικής βοήθειας.

15-11-2019 / Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας


 

Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία. Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000.