Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι πρώτοι Σουηδοί ήταν μαύροι με μπλε μάτια

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Την Τετάρτη προβλήθηκε το πρώτο μέρος του επιστημονικού ντοκιμαντέρ για την εποίκιση της Σουηδίας που σημειωτέον ήταν καλυμμένη από πάγους σχεδόν μέχρι 11.000 πριν. Το ντοκιμαντέρ στηρίζεται σε επιστημονικές ανακοινώσεις που έγιναν το 2014 αλλά δεν πήραν μεγάλη έκταση στα ΜΜΕ.

Το πρώτο μέρος αναφέρθηκε στο γεγονός, που στηρίζεται σε μελέτες γεννητικού υλικού ( μοντέρνο dna) που ερευνήθηκε από τον καθηγητή γεννητικής του Πανεπιστημίου της Ουψάλα Mattias Jakobsson, ότι οι πρώτοι έποικοι ήταν σκουρόχρωμοι με μπλε μάτια.

Ήρθαν με σχεδίες φτιαγμένες από δέρμα γύρω στα 11.000 χρόνια πριν και ήταν κυνηγοί. Θα έπαιρνε άλλες 5000 χρόνια για το επόμενο κύμα εποίκων που είχε μαζί του σπόρους και εξημερωμένα κατοικίδια.

Στην αρχή ερχόταν οι πρώτοι έποικοι μόνο τα καλοκαίρια για να κυνηγήσουν ταράνδους αλλά μετά το σταδιακό λιώσιμο των πάγων άρχισαν να κατοικούν μόνιμα, μας περιγράφει το ντοκιμαντέρ. Έμαθαν γρήγορα να κυνηγούν και στην θάλασσα φώκιες και δελφίνια καθώς και να ψαρεύουν. Κινήθηκαν και προς τις ακτές της Νορβηγίας όσο υποχωρούσαν οι πάγοι.

Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει ακόμη βγεί από το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες που πιστεύει ότι οι Σουηδοί κατάγονται από κάποια Σκανδιναβική φυλή που μοιάζει στους Βίκινγκς και τους Άριους βασιλιάδες τους. Οι οπαδοί τους όμως στα κοινωνικά μέσα μιλούν για απάτη και για ξένο δάκτυλο, χωρίς να κατονομάζουν ποιος μπορεί να είναι.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία