Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι πόλεμοι των ΗΠΑ μετά την 11/9 2001 σκότωσαν πάνω από 500.000 ανθρώπους και κόστισαν σχεδόν 6 τρισεκατομμύρια δολλάρια.

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει περίπου 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πολέμους που συνέβαλλαν άμεσα στον θάνατο περίπου 500.000 άνθρωποι μετά από τις επιθέσεις 9/11 του 2001. Το Ινστιτούτο Διεθνών και Δημοσίων υποθέσεων του Πανεπιστήμιου Brown του Watson δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του «Κόστος του πολέμου» λαμβάνοντας υπόψη τις δαπάνες του Πενταγώνου, τον λογαριασμό για τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό, καθώς και πολεμικές δαπάνες που σχετίζονται με δαπάνες του Υπουργείοου Εξωτερικών, υποχρεωτικές δαπάνες για την περίθαλψη των βετεράνων πολέμου, το χρέος από τα δάνεια που λαμβάνονται για να πληρωθούν οι πόλέμοι, και τις δαπάνες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας από το Υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας.

«Συμπερασματικά το υψηλό κόστος του πολέμου και των σχετικών έμμεσων δαπανών ενέχουν απειλή για την εθνική ασφάλεια επειδή είναι δαπάνες μη βιώσιμες. Η κοινωνία της Αμερικής θα εξυπηρετηθεί καλύτερα με αυξημένη διαφάνεια και με την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον τερματισμό των πολέμων και την ενασχόληση με άλλες προτεραιότητες επείγουσας εθνικής ασφάλειας» καταλήγει η έκθεση.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν έναν παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της 9/11 που σκότωσαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους και ήταν, κατά τις δηλώσεις τους, οργανωμένη από την Αλ-Κάιντα. Εβδομάδες αργότερα,οι ΗΠΑ εισέβαλλαν στο Αφγανιστάν, που την εποχή εκείνη ελεγχόταν από τους Ταλιμπάν, συμμάχους της Αλ-Κάιντα . Τον Μάρτιο του 2003, η Ουάσιγκτον ανέτρεψε τον Πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν με νεα εισβολή, κατηγορώντας τον για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και υπόθαλψη, κατά τον ορισμό των ΗΠΑ, τρομοκρατικών οργανώσεων και βάζοντας την χώρα στην καταστροφή και στο χάος.

Παρά τις αρχικές γρήγορες νίκες εκεί, ο στρατός των ΗΠΑ μαστίζεται από τις εν εξελίξει εξεγέρσεις σε αυτές τις δύο χώρες και εκτός αυτού επεκτάθηκε σε «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, του Πακιστάν, της Σομαλίας και της Υεμένης.

Το 2014, οι ΗΠΑ συγκρότησαν διεθνή συνασπισμό με πρόσχημα την αντιμετώπιση του ISIS, που ξεπήδησε μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και εξαπλώθηκε και στη γειτονική Συρία και ακόμη πιο πέρα.

” Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο στρατός των ΗΠΑ διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρρήσεις σε 76 χώρες, ή περίπου στο 39% των Εθνών του κόσμου, σε απέραντες εκτάσεις σε όλη την υδρόγειο» Επιπλέον, αυτές οι επιχειρήσεις «συνοδεύτηκαν από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό».

teror1

Συνολικά, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι «μεταξύ 480.000 και 507.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους μετα-9/11 πολέμους στο Ιράκ, Αφγανιστάν και και στο Πακιστάν»

Δεν περιλαμβάνει τους περισσότερους από 350.000 θανάτους από τον πόλεμο στη Συρία, που μαίνεται από το 2011 μετά την πρόκληση εμφυλίου πολέμου από δυνάμεις που πάλι οργανώθηκαν από τις ΗΠΑ.

Την ίδια χρονιά, η ηγεσία των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρενέβη στη Λιβύη και στήριξε τους αντάρτες εναντίον του Καντάφι, αφήνοντας το έθνος σε μια συνεχή κατάσταση εμφυλίου πολέμου.

Το συνολικό ανθρώπινο κόστος για τις ΗΠΑ σε όλη τη δράση της στην Πακιστάν, το Ιράκ και Αφγανιστάν ήταν 6.951 στρατιώτες του τακτικού στρατού, 21 πολιτικό προσωπικό και 7.820 στρατιώτες εργολάβοι-μισθοφόροι.

«Ενώ συχνά γνωρίζουμε πόσοι στρατιώτες των ΗΠΑ σκοτώνονται, οι περισσότεροι άλλοι αριθμοί έχουν έναν βαθμό αβεβαιότητας.  Δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε  τον συνολικό αριθμό θανάτων σε αυτούς τους πολέμους. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν πεθάνει δεκάδες χιλιάδων αμάχων στην κατάληψη της Μοσούλης αλλά και άλλων πόλεων από τον ISIS, αλλά τα σώματά τους δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί» σημειώνει η έκθεση.

«Επιπλέον, αυτή η έκθεση δεν περιλαμβάνει τους «έμμεσους θανάτους» για παράδειγμα λόγω της απώλειας της πρόσβασης στην τροφή, νερό, υγειονομικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρικής ενέργειας ή άλλων έργων υποδομής» προσθέτει.

teror

Τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος Donald Trump εκτίμησε ότι «έχουμε περάσει τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια στη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας « αυτό είναι λάθος!». Εβδομάδες αργότερα, φέρεται να είπε στους στρατιωτικούς του συμβούλους να προετοιμάσουν ένα σχέδιο για να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία, όσο ο πόλεμος ενάντια στον ISIS έφτασε στις τελικές του φάσεις. Όμως ανώτεροι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον έχουν έκτοτε εκτιμήσει πως έχει αντίθετα επεκταθεί η Αμερικανική αποστολή —που θεωρείται παράνομη από τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της — ώστε να συμπεριλάβει την αντιμετώπιση του Ιράν και των σύμμαχων τους!

Συμφέρει τις ΗΠΑ να βλέπουν παντού τρομοκράτες, ακόμη και ολόκληρους λαούς και κράτη, να εφεύρουν και να δημιουργούν τρομοκράτες και με αφορμή αυτή την κατάσταση να εισβάλλουν σε όποια χώρα θέλουν, να μακελεύουν τους λαούς, να χρησιμοποιούν τους τάχα ανεξάρτητους διεθνείς Οργανισμούς ακόμη και να τους γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Τα κίνητρα του κέρδους τους επιτρέπει να καταστρέφουν χώρες ολόκληρες για να τους πάρουν τον όποιο πλούτο διαθέτουν ή να τις χρησιμοποιούν σαν υποτακτικούς τους.

Επειδή η ανάρτηση γίνεται τις μέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα συνθήματα των αγωνιστών ενάντια στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ δονούν την ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη η εγκληματική ευθύνη της Ελληνικής κυβέρνησης που στέλνει στρατιώτες σε αυτούς τους πολέμους και συμμετέχει στις επικίνδυνες λυκοσυμμαχίες.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία