Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι Σαρακηνοί, η Σαρακίνα Σώτη κι ο ευαίσθητος Δημητράς

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Τον Μάρκο Πόλο, φαντάζομαι, τον γνωρίζετε όλοι. Τους Σαρακηνούς, επίσης. Ενδεχομένως και την Σαρακήνα Γρεβενών ή το φαράγγι της Σαρακίνας στο Λασίθι.

Γνωρίζετε, ασφαλώς και τη Σώτη. Η οποία, ως χριστιανή Σαρακίνα, προτίθεται να ηγηθεί νέας σταυροφορίας. Δεν γνώριζε όμως, πως η φράση: «φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι», δεν είναι του Μάρκο Πόλο. Επίσης, φαίνεται να μην κατανοεί πως όταν μεταφέρεις μηχανιστικά κάτι (είτε του Μάρκο Πόλο, είτε του… Τζέκινς Χαν) που γράφτηκε (αν είχε γραφτεί) πριν από μία (σχεδόν) χιλιετία, αυτό το «κάτι» πολύ δύσκολα ταιριάζει στο σήμερα, χώρια που κινδυνεύει να κατηγορηθεί για… σκύλευση νεκρού. Υπάρχουν πιο σύγχρονοι, των οποίων ρήσεις θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει η κα Σώτη. Ενδεικτικά αναφέρω, τους Χίτλερ, Νετανιάχου, τον δικό μας Τζήμερο και άλλους, με τους οποίους οι απόψεις της περί «αλλοεθνών»  φαίνεται (σε πολύ κόσμο) να ταιριάζουν.

Στο φαινόμενο Σώτη δεν μπορώ να επεκταθώ. Χρήζει γνώσεων που, ως απλός μηχανικός, δεν διαθέτω. Επίσης, δεν θα ασχοληθώ με αγοραίους χαρακτηρισμούς όπως  «ημίτρελη», «σχιζοφρενής», «σούρα» που για κάποιους λογίζονται ως υβριστικοί και για άλλους απλώς ως περιγραφικοί μιας πάσχουσας κατάστασης.

Υπάρχει και ο Παναγιώτης Δημητράς από το «Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων». Τον οποίο και αγνοούσα εντελώς.

Ο οποίος εμήνυσε την Κα Σώτη. Αναρωτιέμαι σοβαρά, που διαχείμαζε, έως σήμερα ο εν λόγω κύριος ή αν ευρισκόμενος εν χρονία νάρκη ή κώμα, αφυπνίστηκε ξαφνικά και λίγο πριν την, περί ης ο λόγος, φράση. Διότι, όπως και να το κάνουμε κι ανεξαρτήτως από τι έπασχε η πρότερη αντιληπτικότητά του έχει χάσει πολλά και σοβαρότερα επεισόδια ισλαμοφοβίας και ρατσισμού. Στα οποία και φαίνεται να κώφευσε, τουλάχιστον.

Από κει και πέρα, το πράγμα έμπλεξε. Στρατεύθηκαν υπέρ της κας Σώτης,  αδιανόητοι διανοούμενοι, καθώς και άλλοι – της διανόησης του… σεληνόφωτος αυτοί,  διάφοροι αργόσχολοι και άλλοι κρατικοδίαιτοι των αγραμμάτων και των ατέχνων, σουλατσαδόροι του ανύπαρκτου και ένδοξοι θαμώνες των μπαρ. Κι όλοι υπηρέτες και γλείφτες του καπιταλισμού, άλλοι απλώς φαιδροί κι άλλοι ελάχιστοι τόσο, που δεν τους παίρνεις και στα σοβαρά. Τέτοιος είναι ο συρφετός, που εξ αντανακλάσεως κινδυνεύεις να αποδεχτείς την πράξη του κου Δημητρά, που δεν είναι και για να την παινεύεται και δαύτος.

Παραδόξως, και η κα Σώτη και ο κος Δημητράς, φαίνεται να πάσχουν από παρεμφερή… στένωση του οπτικού η αντιληπτικού, εν γένει, πεδίου τους. Δεν δύνανται,  η πρώτη να διακρίνει τον φανατισμό άλλων δογμάτων και πολιτικών και τα νήματα που καλλιεργούν και κινούν γενικώς και ο δεύτερος, πως κυκλοφορούν γύρω του πολλοί άλλοι φασίστες και ρατσιστές, τους οποίους ένας… θεός και το παπαδαριό του γνωρίζει, γιατί ο ίδιος αγνοεί.