Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι συμμορίες της Στοκχόλμης επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρο προάστιο

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Το απόγευμα στις 25 Αυγούστου πριν από 2 μήνες η Αστυνομία στην περιοχή Tensta στην Στοκχόλμη διαπίστωσε πως ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Η αιτία ανακοινώθηκε από την ίδια την Αστυνομία στην Σουηδική τηλεόραση 4 στις 16 Οκτωβρίου. Μέλη συμμοριών ενημέρωνε τους κατοίκους της περιοχής ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα. Η ενημέρωση συνοδευόταν με απειλές για βία αν δεν υπακούσουν.

Η Tensta είναι περιοχή στα βόρεια της Στοκχόλμης με περίπου 20.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με δηλώσεις στην Σουηδική τηλεόραση του Amir Rostami αστυνομικού και αναπληρωτή καθηγητή Εγκληματολογίας η αιτία της πρωτοφανούς απαγόρευσης μπορεί να ήταν κάποια προγραμματισμένη (εγκληματική) ενέργεια των συμμοριών που δεν ήθελαν να γίνει αντιληπτή από πολλούς ανθρώπους. Μπορεί ακόμη να είναι μια επίδειξη δύναμης αλλά τότε θα ήταν μια ενέργεια που θα είχε επαναληφθεί, λέει ο καθηγητής. Άρα πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός για κάτι που συνέβει την συγκεκριμένη ημερομηνία, συμπληρώνει.

Ο Amir Rostami ερνημεύει την ενέργεια της απαγόρευσης σαν απόδειξη της δύναμης που διαθέτουν οι συμμορίες και της συνειδητοποίησης από την πλευρά τους ότι την διαθέτουν χωρίς καν να τιμωρηθούν για αυτό.

-Σε εθνικό επίπεδο δεν έχει κάποια επιρροή η ενέργεια αυτή αλλά σε τοπικό έχει τεράστια σημασία. Δεν υπάρχουν γρήγορες αστυνομικές λύσεις προσθέτει.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας δηλώνει πως δεν είχε γνώση για το συμβάν και συμπληρώνει πως δεν είναι οι συμμορίες που θα επιβάλλουν τον νόμο τους.

Η Tensta χαρακτηρίζεται από την Αστυνομία σαν μία από τις Ιδιαίτερα Εκτεθειμένες στην εγκληματικότητα περιοχές με 4 δολοφονίες και 8 απόπειρες τους τελευταίους μήνες. Οι περιοχές που υπάρχουν στην Σουηδία με τον παραπάνω χαρακτηρισμό και τον πιο ήπιο χαρακτηρισμό Εκτεθειμένες περιοχές είναι προάστια μεγάλων πόλεων ή περιοχές μέσα στην πόλη όπου επικρατούν άσχημες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες με κατοίκους στην πλειοψηφία φτωχούς μετανάστες ή ξένης καταγωγής και εγκληματική επιρροή των συμμοριών.

Στην περιοχή Tensta που συχνά χαρακτηρίζεται σαν «γκέτο» το 60% των κατοίκων είναι γεννημένοι έξω από την Σουηδία και το 88,1% έχουν ξένη οικογενειακή καταγωγή.

BANNER panos3Η εγκληματική δράση των συμμοριών είναι το εμπόριο ναρκωτικών, η «προστασία» και ταυτόχρονα ο νόμος της σιωπής για μάρτυρες και θύματα. Από στοιχεία της ίδιας της Αστυνομίας για το 2019 οι περιοχές μεγάλης εγκληματικότητας ήταν 60 συνολικά σε όλη την Σουηδία εκ των οποίων οι 28 είναι απλά Εκτεθειμένες. Σε αυτές τις περιοχές ζούσαν το 2017, 566.000 άνθρωποι ή το 5,4% του πληθυσμού τις χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία δημοσκόπησης του 2014 το 30% των κατοίκων στην Tensta δήλωναν πως αισθάνονται φόβο και εκτεθειμένοι στην εγκληματικότητα.

Σήμερα μετά από όλες αυτές τις ενέργειες δεν είναι σίγουρο πόσο είναι το ποσοστό των φοβισμένων αλλά το σίγουρο είναι πως η παρακμή και η σαπίλα της αστικής κοινωνίας συνεχίζει να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, ακόμη και σε «πλούσιες» και «αναπτυγμένες» χώρες του καπιταλισμού.