Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι συντάξεις του τζόγου της Σουηδίας που εμπνέουν την Ελληνική κυβέρνηση!

 

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η γενική σύνταξη στην Σουηδία που όλοι δικαιούνται εξαρτάται από τα χρόνια που έχεις δουλέψει. Η πλήρης δίνεται όταν έχεις δουλέψει 40 χρόνια. Αλλιώς παίρνεις ποσοστά όσα είναι και τα χρόνια που δούλεψες. Η σύνταξη προκύπτει από την παρακράτηση 12% του μισθού.

Ο μέσος όρος της γενικής σύνταξης είναι 1000 ευρώ και μαζί με το δεύτερο κομμάτι σύνταξης που βασίζεται στο ύψος των συνολικών απολαβών όσο εργαζόταν κανείς, αν υπάρχει, φτάνει, τα 1400 ευρώ μετά τους φόρους στην 4η πιο ακριβή χώρα της ΕΕ με τους μεγαλύτερους φόρους και λογαριασμούς (ρεύμα, απορρίμματα, παιδικοί σταθμοί, φόρος ακινήτων κ.α) σύμφωνα με τα στοιχεία της GO Banking Rates. Το σύνολο των φόρων μαζί με τους λογαριασμούς φτάνει το 62% του εισοδήματος σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Από τους 2,3 εκατομμύρια συνταξιούχους της Σουηδίας οι 691 χιλιάδες (στοιχεία Κρατικής Υπηρεσίας Συντάξεων), «οι φτωχοί συνταξιούχοι» όπως τους ονομάζουν οι Σουηδοί, παίρνει συντάξεις πείνας, εγγυημένη σύνταξη, περί τα 600 ευρώ και 290 χιλιάδες (ίδια πηγή) καταφεύγουν στα στεγαστικά επιδόματα για να πληρώσουν το νοίκι τους ή την δόση του στεγαστικού δανείου.

Τα κεφάλαια των συντάξεων τζογάρονται στο Χρηματιστήριο από τα Δημόσια Ταμεία Επενδυτικών κεφαλαίων Συντάξεων που είναι 7 τον αριθμό. Επενδύονται τα χρήματα των συντάξεων σε μετοχές και σε χρηματιστηριακά κόλπα.

Ένα κομμάτι το 2,5% από την παρακράτηση 12% πηγαίνει για επενδύσεις σε εταιρείες που είναι εκτός Χρηματιστηρίου στο Ταμείο νρ 7.

Τα αποτελέσματα αυτών των επενδύσεων παρόλο που πρέπει να είναι διαφανή δεν μπορεί κανείς να τα παρακολουθήσει μέσα από τον δαίδαλο των πακέτων μετοχών που παίζονται.

-Θα εγγυηθούν τις συντάξεις του μέλλοντος λένε οι κυβερνώντες. Ότι ακριβώς λέει η κυβέρνηση της ΝΔ που πατάει πάνω στα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ για ιδιωτικοποίηση των συντάξεων.

Πόσα είναι αυτά τα κεφάλαια των 7 Ταμείων που παίζονται στο Χρηματιστήριο και αποτελούν κεφάλαια δανεισμού και επιδομάτων στις μεγάλες επιχειρήσεις;

Άκουσον άκουσον! Η συνολική αξία αγοράς είναι 165 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το συσσωρευμένο κεφάλαιο είναι 240 δις!!!

Μόνο το 7ο Ταμείο διαχειρίζεται 72 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο 7 ταμείο δίνεται η δυνατότητα ο ίδιος ο συνταξιούχος να αποφασίσει σε ποιες επενδύσεις μπορούν να πηγαίνουν τα λεφτά της σύνταξής του. Ποιος συνταξιούχος έχει αυτές τις γνώσεις;

Πως διατίθενται και επενδύονται αυτά τα ποσά το ξέρουν μόνο η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των Ταμείων που διορίζονται από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στις θέσεις του ΚΚ Σουηδίας:

«Η μεταρρύθμιση των συντάξεων στην Σουηδία (την δεκαετία του 50) απάλλαξε τις οικογένειες από την φροντίδα των ηλικιωμένων και οι ηλικιωμένοι έγιναν πιο ανεξάρτητοι, οικονομικά. Ταυτόχρονα έδωσε την δυνατότητα στους συνταξιούχους να καταναλώσουν. Τα Ταμεία των Επενδυτικών Κεφαλαίων Συντάξεων έπαιξαν και παίζουν σε πρωτοφανή έκταση έναν τεράστιο ρόλο διοχέτευσης των κρατικών κεφαλαίων στο ιδιωτικό κεφάλαιο».

Η κυβέρνηση αποφασίζει πόσο ποσοστό από τις συντάξεις θα καταλήξει σε επενδύσεις εκτός Χρηματιστηρίου που φυσικά είναι και οι πιο σκοτεινές επενδύσεις. Παραδείγματος χάριν ισχυρίζονται τα Ταμεία πως τα χρήματα δεν θα επενδύονται σε εταιρείες πετρελαίου για καθαρότερο περιβάλλον ενώ στην πραγματικότητα επενδύουν στις 66 από τις 200 μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών στον κόσμο.

Κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό της σύνταξης που θα πάρει αφού “παίζει” από χρόνο σε χρόνο κάποια ποσοστά.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως μαζί με το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης που βασίζεται στα εισοδήματα που είχε κανείς τα χρόνια που δούλευε δεν ξεπερνούν το 50-55% του μισθού του.

Σε αυτή την πραγματικότητα του τζόγου και της ανυποληψίας, στην ουσία στην ιδιωτικοποίηση θέλουν οι δικοί μας κυβερνώντες να οδηγήσουν τις 11 φορές κουτσουρεμένες έως ανύπαρκτες συντάξεις που υπάρχουν στην χώρα μας.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;