Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι συντάξεις των Ελλήνων μεταναστών της Σουηδίας κινδυνεύουν από την ΕΕ

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Χωρίς την “κατώτατη εγγυημένη σύνταξη” που λαμβάνουν από την Σουηδία κινδυνεύουν να μείνουν 43.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και 1.451 Έλληνες, που έχουν επιστρέψει και ζουν στην Ελλάδα. Θίγονται αυτοί που πήραν την μικρή, κατώτατη σύνταξη, την τάχα εγγυημένη, που διαμορφώνεται ανάλογα με τα χρόνια παραμονής και δίνεται μόνον όταν είναι πολύ χαμηλή η σύνταξη που δικαιούται κανείς βάσει εισοδήματος και των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών.

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο γνωμοδότησε ότι πρόκειται για κοινωνική/προνομιακή παροχή που κακώς χορηγείται σε ανθρώπους που έφυγαν και ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς να προσδιορίζει αν θα συνέχιζαν να παίρνουν την σύνταξη αν έμεναν στην Σουηδία! Η απόφαση θα ισχύσει από το 2020.

Η Σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή την επεξεργασία νέας ρύθμισης για το θέμα. Δηλώνει πως θα χορηγήσει τις συντάξεις και το 2019, για να μην υπάρξουν απότομες αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων που θίγονται. Στην Σουηδία παίρνει κανείς ολόκληρη σύνταξη όταν έχει συμπληρώσει 40 χρόνια δουλειάς στα 65 με δικαίωμα πια να συνεχίσει μέχρι τα 69(!). Ιδιαίτερα για τους μετανάστες και άλλες ευπαθείς κατηγορίες των εργαζομένων πάντα η σύνταξη είναι μειωμένη επειδή συνήθως είναι αδύνατο να συμπληρώσουν τα 40 χρόνια. Παίρνουν κατ ελάχιστον την “εγγυημένη”.

Όμως ούτε αυτή γλιτώνει πια από την αναλγησία και την σκληρότητα του καπιταλισμού της ΕΕ.

Δεν χρειάζονται από ό,τι φαίνεται μνημόνια για να πάρουν πίσω τις λαϊκές κατακτήσεις.

Από το 2020 που θα ισχύσει η καινούργια πρόταση είναι άγνωστο τι θα συμβεί…

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.