Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι τελευταίες στιγμές του Κώστα Βάρναλη… (Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του)

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //

Ο μεγάλος ποιητής του λαού μας, Κώστας Βάρναλης, πέθανε πλήρης ημερών, στις 16/12/1974. Την μέρα εκείνη η ΕΣΗΕΑ πραγματοποιούσε τιμητική εκδήλωση, στη οποία όμως δεν παραβρέθηκε. Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ την επόμενη μέρα έχει πρωτοσέλιδα την ανακοίνωση του θανάτου του, καθώς και τις τελευταίες στιγμές του. Γράφει σχετικά:

«Στο μεταξύ έγιναν γνωστές οι παρακάτω λεπτομέρειες για το θάνατο του Βάρναλη:

Είχε τελειώσει η εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ κι οι εκπρόσωποι της τον επισκέφτηκαν στο σπιτιού και του επέδωσαν το μετάλλιο.

Λίγες στιγμές αργότερα ο ποιητής άρχισε να συζητεί με φιλικά πρόσωπα για την εκδήλωση που είχε γίνει το απόγευμα.

– Το ποίημα του Ρίτσου «ήταν πολύ καλό» είπε σε κάποια στιγμή ο Βάρναλης.

Σε παρατήρηση της κυρίας Γαρίτη ότι «ο Βρεττάκος μίλησε πολύ καλά» απάντησε πως «Το περίμενα». Αυτά ήταν και τα τελευταία λόγια του. Λίγα λεπτά αργότερα αισθάνθηκε αδιαθεσία και παρακάλεσε τη νοσοκόμο, την κ.Γαρίτη και τον άνδρα της υιοθετημένης κόρης του Ελένης να τον αφήσουν μόνο για να ξεκουραστεί επειδή όπως κατά λέξη είπε,»Είμαι πολύ κουρασμένος».

Μία ώρα αργότερα η νοσοκόμα τον βρήκε πεσμένο στη τουαλέτα. Ο σφυγμός του είχε σταματήσει κι ήταν κάθιδρος. Αμέσως κλήθηκε ο γιατρός κ. Β. Σπανός που έφτασε λίγα λεπτά αργότερα. Διαπίστωσε εμφραγματική δύσπνοια με όλα τα σχετικά συμπτώματα. Κάλεσε αυτοκίνητο του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών με οξυγόνο. Στις 9.45 μεταφέρθηκε στη Γενική Κλινική Αθηνών στους Αμπελόκηπους, όπου παρά τις προσπάθειες του γιατρού (μασάζ, τεχνητή αναπνοή, οξυγόνο) η καρδιά του έπαψε να χτυπά στις 9.50’ ακριβώς. Βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο όπου νοσηλευόταν πρόσφατα. Ήταν το δωμάτιο 610 του 6οθυ ορόφου της Γενικής Κλινικής.

Χθες το πρωί, που τον μετέφεραν από την κλινική στο σπίτι του, ήταν χαρούμενος και ακμαίος. Ευχαρίστησε τις νοσοκόμες και ζήτησε συγνώμη που τις είχε κουράσει…».

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 6 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοιραστείτε το: