Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι φασίστες της Ουκρανίας εκπαιδεύουν τους νεοναζί των ΗΠΑ

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του FBI λευκοί ακροδεξιοί Αμερικάνοι εκπαιδεύονται από το τάγμα Αζόφ των νεοναζί της Ουκρανίας, το οποίο παίρνει χρηματοδότηση από την σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, καθώς και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το τάγμα Αζόφ έχει πάρει όπλα από την ισραηλινή κυβέρνηση γράφει το Mintpress. Το τάγμα είναι υπεύθυνο σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCR) για εγκλήματα πολέμου, όπως μαζική λεηλασία, χρήση βασανιστηρίων, ξυλοδαρμούς αμάχων, απαγωγές δημοσιογράφων, ηλεκτροπληξία και εικονικούς πνιγμούς.

Αρχικά το τάγμα ήταν μια παραστρατιωτική ομάδα από Ουκρανούς εθνικιστές που συνδέονταν με την ναζιστική “Εθνικοσοσιαλιστική Συνέλευση”. Κατόπιν ενσωματώθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας σαν τμήμα της εθνικής φρουράς της χώρας. Ο ιδρυτής του τάγματος Andrey Bilitsky, που είναι σήμερα μέλος του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, είπε κάποτε ότι «η ιστορική αποστολή του έθνους μας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι να οδηγήσει την λευκή φυλή του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία για την επιβίωσή της».

Παρά τη συγχώνευση του Τάγματος του Αζόφ με την Ουκρανική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ συνεχίζει να στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στό όνομα της «ασφάλειας, μέσω προγραμματισμού, και τεχνικής βοήθεια,» σε μεγάλο βαθμό, στο όνομα της καταπολέμησης της «Ρωσικής επιθετικότητας»

Η συνεργασία μεταξύ του στρατού των ΗΠΑ και του Τάγματος έχει αναφερθεί πολλές φορές από το 2015, όπως όταν ένα μέλος του Τάγματος δήλωσε στην Daily Beast το 2015 για την «εμπειρία του Τάγματος με τους εκπαιδευτές και τους εθελοντές των ΗΠΑ, και ανέφερε ακόμη τους εθελοντές μηχανικούς και γιατρούς των ΗΠΑ που εξακολουθούν να τους βοηθούν»

Όταν οι ειδήσεις αυτής της στενής συνεργασίας με τους φασίστες προκάλεσε κατακραυγή στις ΗΠΑ, η διοίκηση του Ομπάμα προσπάθησε να μειώσει την βοήθεια στο Κογκρέσο. Η Αμερικάνικη βοήθεια για το Τάγμα του Αζόφ απαγορεύθηκε μόνο για ένα χρόνο.

neonazi

Μέλη του RAM σε ρατσιστική διαδήλωση

Η έκθεση-κατηγορητήριο του FBI, που κατατέθηκε στο Λος Άντζελες, τον περασμένο μήνα, αναφέρει ότι τέσσερα  μέλη του ρατσιστικού κινήματος (RAM) συμμετείχαν σε «βίαιες επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών», σε αρκετές λευκές εθνικιστικές και ρατσιστικές εκδηλώσεις σε όλη την ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της εκδήλωσης των ακροδεξιών για «Ενώση για το δίκαιο» στην Charlottesville πέρυσι όπου σκοτώθηκε μια διαδηλώτρια. Σημειωτέον πως τότε τους νεοναζί κάλυψε πλήρως με τις δηλώσεις του ο Τραμπ.

Έγγραφα της προανάκρισης του Δικαστηρίου αναφέρονται στο RAM ως μια «λευκή εξτρεμιστική ομάδα» που αυτοπαρουσιάζεται σαν «ομάδα ενός νέου εθνικιστικού κινήματος για την υπεροχή της λευκής ταυτότητας, έτοιμη για μάχη»

Το κατηγορητήριο δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις πιο πρόσφατες δραστηριότητες του αρχηγού της ομάδας ιδιαίτερα στο ταξίδι του στην Ευρώπη όπου ταξίδεψε στην Γερμανία, Ουκρανία, και την Ιταλία «για να συναντηθεί με μέλη των εξτρεμιστικών ευρωπαϊκών ομάδων λευκής υπεροχής» Το FBI διαπιστώνει ότι ένα από τα άτομα με τα οποία συναντήθηκε σε αυτό το ταξίδι ήταν ο Olena Semenyaka, υπεύθυνος του Διεθνούς τμήματος της Εθνικοσοσιαλιστικής Συνέλευσης του ουκρανικού ναζιστικού κόμματος τμήμα του οποίου είναι το Τάγμα. Στη συνέχεια, προσθέτει η έκθεση ότι το Τάγμα του Αζόφ, συμμετείχε στην εκπαίδευση και την κατάρτηση των ρατσιστικών οργανώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών «λευκής υπεροχής»  όπως το RAM.

Ότι σπέρνεις θα θερίσεις

U.S. Senator John McCain, center, speaks as Democratic senator from the state of Connecticut, Chris Murphy, second left, and Opposition leader Oleh Tyahnybok, right, stand around him during a Pro-European Union rally in Independence Square in Kiev, Ukraine, Sunday, Dec. 15, 2013. Ukrainian national symbol is in the foreground. About 200,000 anti-government demonstrators converged on the central square of Ukraine’s capital Sunday, a dramatic demonstration that the opposition’s morale remains strong after nearly four weeks of daily protests. (AP Photo/Dmitry Lovetsky)

Ο John McCain σε ένα συλλαλητήριο με με τον Tyahnybok, ηγέτη του εθνικιστικού Κόμματος Svoboda στο Κίεβο, Ουκρανία, 15 Δεκεμβρίου 2013.

Η ικανότητα του Τάγματος του Αζόφ να παρέχει εκπαίδευση και κατάρτιση στις ακροδεξιές ομάδες των ΗΠΑ είναι μια απόδειξη για την εξέχουσα θέση που κατέχει στην ακροδεξιά και στους κύκλους των νεοναζί.

Ωστόσο η εξέχουσα θέση των νεοναζιστών της Ουκρανίας  είναι το άμεσο αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Οι φασίστες του τάγματος συνεχίζουν να παίρνουν όπλα από τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ. Όπως ο δημοσιογράφος Max Blumenthal έχει γράψει στο παρελθόν, το Ισραήλ έχει «ιστορία να λειτουργεί σαν ένα είδος διαμεσολαβητή για τις ΗΠΑ όταν πρόκειται να οπλίσει δυνάμεις που διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή που είναι φασιστικές.»

Το κατηγορητήριο εναντίον μελών του RAM δείχνει, πως η βοήθεια που έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν οι ΗΠΑ στους φασίστες της Ουκρανίας επιστρέφει στην φωλιά της με την μορφή εκπαίδευσης και κατάρτησης των εγχώριων φασιστών που πιστευουν στην ανωτερότητα της λευκής φυλής.

Αυτή η συνέπεια παίρνει μια ακόμη πιο ανησυχητική διάσταση, δεδομένου ότι η διοίκηση του Τραμπ έχει μειώσει την χρηματοδότηση για την αναχαίτιση εσωτερικών απειλών τρόμου, όπως αυτές των λευκών ρατσιστών, αντίθετα εστιάζει την προσοχή σχεδόν αποκλειστικά στον Ισλαμικό εξτρεμισμό και στους μετανάστες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός οπλίζει φασιστικές, ναζιστικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων του στον διεθνή αναταγωνισμό. Το φίδι που εκκόλαψε επιστρέφει και δαγκώνει το χέρι που το τάισε.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία