Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι φιλορώσοι καταγγέλλουν βομβαρδισμό ξενοδοχείου στη Χερσώνα με ΝΑΤΟική καθοδήγηση — Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Οι φιλο­ρω­σι­κές αρχές της Χερ­σώ­νας κατη­γό­ρη­σαν σήμε­ρα τις ουκρα­νι­κές δυνά­μεις ότι έπλη­ξαν με έναν πύραυ­λο ένα ξενο­δο­χείο στην κατε­χό­με­νη πόλη, στη νότια Ουκρα­νία, με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν δύο άνθρω­ποι. Το ένα από τα θύμα­τα ήταν πρώ­ην βουλευτής.

«Σήμε­ρα, γύρω στις 5.30 (τοπι­κή ώρα και ώρα Ελλά­δας) οι ουκρα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις εκτό­ξευ­σαν έναν πύραυ­λο στο ξενο­δο­χείο Play», ανέ­φε­ραν οι κατο­χι­κές δυνά­μεις. Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες, «δύο άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν σε αυτήν την τρο­μο­κρα­τι­κή ενέρ­γεια (…) οι δια­σώ­στες ανα­ζη­τούν ακό­μη θύμα­τα στα συντρίμ­μια», προ­στί­θε­ται στην ανακοίνωση.

Ένας αξιω­μα­τού­χος της τοπι­κής ρωσι­κής διοί­κη­σης, ο Κίριλ Στρε­μού­σοφ, είπε ότι μετα­ξύ των θυμά­των είναι και ένας “συμπα­θών” φιλο­ρώ­σος Ουκρα­νός πρώ­ην βου­λευ­τής, ο Ολέ­ξι Γιουράφκο.

Οι φιλο­ρω­σι­κές αρχές ανέ­φε­ραν επί­σης ότι στο ξενο­δο­χείο διέ­με­ναν δημο­σιο­γρά­φοι ρωσι­κών μέσων ενη­μέ­ρω­σης. Η ρωσι­κή τηλε­ό­ρα­ση RT μετέ­δω­σε πλά­να από το πλήγ­μα στα οποία, όπως υπο­στη­ρί­ζει, φαί­νε­ται η διά­σω­ση ενός εικο­νο­λή­πτη της από τα συντρίμμια.

Σύμ­φω­να με πηγή από τις αρχές της περιο­χής, που επι­κα­λεί­ται το πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων TASS, το ουκρα­νι­κό πλήγ­μα στο ξενο­δο­χείο έγι­νε μετά από καθο­δή­γη­ση το ΝΑΤΟ.

«Το ξενο­δο­χείο δέχτη­κε επί­θε­ση ξεκά­θα­ρα με τη βοή­θεια εκπρο­σώ­πων του ΝΑΤΟ, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας την πλη­ρο­φό­ρη­σή τους και κατό­πιν συμ­βου­λών τους», είπε η πηγή.

Η πόλη της Χερ­σώ­νας πέρα­σε στον έλεγ­χο των Ρώσων στα τέλη Φεβρουα­ρί­ου, λίγες ημέ­ρες μετά την εισβο­λή. Είναι η μία από τις τέσ­σε­ρις περιο­χές όπου από την Παρα­σκευή διε­ξά­γο­νται «δημο­ψη­φί­σμα­τα» για την ενσω­μά­τω­σή τους στη Ρωσία.

Μόσχα: Ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ζαπορίζια

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσί­ας ανέ­φε­ρε σήμε­ρα ότι οι ουκρα­νι­κές δυνά­μεις συνε­χί­ζουν τις επι­θέ­σεις γύρω από τον σταθ­μό πυρη­νι­κής ενέρ­γειας της Ζαπο­ρί­ζια και ότι εξα­πέ­λυ­σαν οκτώ «καμι­κά­ζι» μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη στο εργοστάσιο.

Οι ρωσι­κές δυνά­μεις τα κατέρ­ρι­ψαν όλα και τα επί­πε­δα ραδιε­νέρ­γειας στην περιο­χή παρα­μέ­νουν σε φυσιο­λο­γι­κά επί­πε­δα, πρό­σθε­σε το υπουργείο.

Νέες επιθέσεις στην Οδησσό με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής, καταγγέλλει ο ουκρανικός στρατός

Ο Οδησ­σός έγι­νε και πάλι στό­χος επί­θε­σης με μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη ιρα­νι­κής κατα­σκευ­ής, τα οποία χρη­σι­μο­ποιούν οι ρωσι­κές δυνά­μεις, ανέ­φε­ραν σήμε­ρα οι ουκρα­νι­κές στρα­τιω­τι­κές αρχές. Δεν ανα­φέρ­θη­καν θύματα.

Αυτή είναι η δεύ­τε­ρη ρωσι­κή επί­θε­ση με ιρα­νι­κά μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη μέσα σε δύο ημέ­ρες. Την Παρα­σκευή σκο­τώ­θη­καν δύο άνθρωποι.

«Η Οδησ­σός δέχτη­κε και πάλι επί­θε­ση από εχθρι­κά μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη-καμι­κά­ζι» που έπλη­ξαν τρεις φορές ένα κτί­ριο της διοί­κη­σης στο κέντρο της πόλης, ανέ­φε­ρε η νότια επι­χει­ρη­σια­κή διοί­κη­ση του ουκρα­νι­κού στρα­τού. Ένα τέτοιο αερο­σκά­φος καταρ­ρί­φθη­κε. Η εκπρό­σω­πος του στρα­τού Νατά­λια Χου­με­νιούκ δια­βε­βαί­ω­σε ότι επρό­κει­το για «ιρα­νι­κά» μη επαν­δρω­μέ­να αεροσκάφη.

Την Παρα­σκευή ο ουκρα­νι­κός στρα­τός ανα­κοί­νω­σε ότι κατέρ­ρι­ψε του­λά­χι­στον επτά τέτοια αερο­σκά­φη τύπου Shahed-136 και Mohajer‑6, στην ίδια περιο­χή. Η κυβέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε σε αντί­ποι­να να αφαι­ρέ­σει τη δια­πί­στευ­ση του Ιρα­νού πρε­σβευ­τή και να «μειώ­σει σημα­ντι­κά» τον αριθ­μό του διπλω­μα­τι­κού προ­σω­πι­κού της ιρα­νι­κής πρε­σβεί­ας στο Κίε­βο. Η Τεχε­ρά­νη από την πλευ­ρά της είπε ότι η από­φα­ση των Ουκρα­νών «στη­ρί­ζε­ται σε αβά­σι­μες πλη­ρο­φο­ρί­ες, τις οποί­ες δια­δί­δει η προ­πα­γάν­δα των ξένων μέσων ενη­μέ­ρω­σης» σε βάρος του Ιράν.

Συνεχίζονται τα δημοψηφίσματα

Στο μετα­ξύ, τα δημο­ψη­φί­σμα­τα για την έντα­ξη στη Ρωσία των περιο­χών που ελέγ­χουν οι φιλο­ρώ­σοι, τα οποία ξεκί­νη­σαν το πρωί της 23ης Σεπτεμ­βρί­ου, συνεχίζονται.

Στο Ντο­νέ­τσκ, έχουν ψηφί­σει πάνω από 850.000 άνθρω­ποι τις δύο πρώ­τες ημέ­ρες, με τη συμ­με­το­χή να φτά­νει το 55,05%, σύμ­φω­να με τα όσα δήλω­σε χθες Σάβ­βα­το ο πρό­ε­δρος της «Κεντρι­κής Εκλο­γι­κής Επι­τρο­πής», Βλα­ντι­μίρ Βισότσκι.

Στο Λου­γκάνσκ, η προ­σέ­λευ­ση των ψηφο­φό­ρων έχει φτά­σει το 45,86%, μετά τις δύο πρώ­τες μέρες, ποσο­στό που αντι­στοι­χεί σε 624.000 κατοί­κους, δήλω­σε η επι­κε­φα­λής της εκλο­γι­κής επι­τρο­πής, Έλε­να Κράβτσενκο.

Στη Χερ­σώ­να, η συμ­με­το­χή ανέρ­χε­ται μέχρι στιγ­μής σε 31,79%, σύμ­φω­να με την Μαρί­να Ζαχά­ρο­βα, πρό­ε­δρο της εκλο­γι­κής επι­τρο­πής, η οποία πρό­σθε­σε ότι στο δημο­ψή­φι­σμα συμ­με­τέ­χουν παρα­τη­ρη­τές από τη Γερ­μα­νία, τη Σερ­βία, την Τουρ­κία και τη Γαλλία.

Η ψηφο­φο­ρία συνε­χί­ζε­ται και στη Ζαπο­ρί­ζια, όπου το 93% όσων ψήφι­σαν την πρώ­τη ημέ­ρα του δημο­ψη­φί­σμα­τος για την έντα­ξη της περι­φέ­ρειας στη Ρωσι­κή Ομο­σπον­δία υπο­στή­ρι­ξαν την έντα­ξη στη Ρωσία, σύμ­φω­να με έξιτ πολ του «Κρι­μαϊ­κού Ινστι­τού­του Πολι­τι­κής και Κοι­νω­νιο­λο­γι­κής Έρευνας».

Οι ψηφο­φο­ρί­ες στις προ­α­να­φερ­θεί­σες περιο­χές θα συνε­χι­στούν έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

«Πλήρη προστασία» υποσχέθηκε ο Λαβρόφ σε οποιοδήποτε έδαφος προσαρτηθεί από την Ρωσία

Ο Ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ δήλω­σε χθες, Σάβ­βα­το, ότι οι περιο­χές της Ουκρα­νί­ας στις οποί­ες διε­ξά­γο­νται δημο­ψη­φί­σμα­τα θα τελούν υπό την «πλή­ρη προ­στα­σία» της Ρωσί­ας αν προ­σαρ­τη­θούν από την Μόσχα, εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία μπο­ρεί να κλι­μα­κώ­σει περαι­τέ­ρω την σύγκρου­ση και να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει ακό­μη και πυρη­νι­κά όπλα.

«Μετά τα δημο­ψη­φί­σμα­τα αυτά, η Ρωσία βεβαί­ως θα σεβα­στεί την έκφρα­ση της βού­λη­σης αυτών των ανθρώ­πων που για πολ­λά χρό­νια υπο­φέ­ρουν από τις κατα­χρή­σεις του νεο­να­ζι­στι­κού καθε­στώ­τος», δήλω­σε ο Λαβρόφ στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε μετά την ομι­λία του στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών.

Στην ερώ­τη­ση αν η Ρωσία θα είχε λόγους να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει πυρη­νι­κά όπλα για να υπε­ρα­σπι­στεί προ­σαρ­τη­μέ­νες περιο­χές της Ουκρα­νί­ας, ο Λαβρόφ απά­ντη­σε ότι το ρωσι­κό έδα­φος, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου εδά­φους «που θα κατο­χυ­ρω­θεί περαι­τέ­ρω» στο Σύνταγ­μα της Ρωσί­ας στο μέλ­λον «τελεί υπό την πλή­ρη προ­στα­σία του κράτους».

«Όλοι οι νόμοι, τα δόγ­μα­τα, οι αντι­λή­ψεις και οι στρα­τη­γι­κές της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας θα εφαρ­μό­ζο­νται σε όλη την επι­κρά­τειά της», σημεί­ω­σε, ανα­φε­ρό­με­νος επί­σης ειδι­κά στο δόγ­μα της Ρωσί­ας για τη χρή­ση πυρη­νι­κών όπλων.

Οι δηλώ­σεις αυτές έγι­ναν μετά την ρητή προει­δο­ποί­η­ση την Πέμ­πτη του πρώ­ην προ­έ­δρου της Ρωσί­ας Ντμί­τρι Μεντ­βέ­ντεφ, συμ­μά­χου του Ρώσου προ­έ­δρου Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, ότι οποιο­δή­πο­τε όπλο στο οπλο­στά­σιο της Μόσχας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των στρα­τη­γι­κών πυρη­νι­κών όπλων, θα μπο­ρού­σε να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για την υπε­ρά­σπι­ση εδα­φών που ενσω­μα­τώ­νο­νται στη Ρωσία.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Ουκρα­νί­ας Ντμί­τρο Κου­λέ­μπα δήλω­σε ότι τα σχό­λια του Λαβρόφ και η προη­γού­με­νη δήλω­ση του Πού­τιν, όταν είπε ότι δεν μπλο­φά­ρει για τη χρή­ση πυρη­νι­κών όπλων, είναι «ανεύ­θυ­να» και «απο­λύ­τως απαράδεκτα».

«Η Ουκρα­νία δεν θα υπο­χω­ρή­σει. Καλού­με όλες τις πυρη­νι­κές δυνά­μεις να μιλή­σουν τώρα και να κατα­στή­σουν σαφές στη Ρωσία ότι τέτοιου είδους ρητο­ρι­κές θέτουν τον κόσμο σε κίν­δυ­νο και δεν θα γίνουν ανε­κτές», έγρα­ψε στο Twitter ο Κουλέμπα.

Η Ρωσία κατη­γο­ρεί τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ότι είναι μέρη της σύγκρου­σης επει­δή απο­στέλ­λουν όπλα για να βοη­θή­σουν την Ουκρα­νία να υπε­ρα­σπι­στεί τον εαυ­τό της. Η πιθα­νή προ­σάρ­τη­ση ουκρα­νι­κού εδά­φους εγεί­ρει το ερώ­τη­μα πώς η Ρωσία μπο­ρεί να αντα­πο­κρι­θεί στη χρή­ση δυτι­κών όπλων σε αυτές τις περιοχές.

Η Ουκρα­νία ζήτη­σε επί­σης την σύγκλη­ση έκτα­κτης συνό­δου του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ για τα δημο­ψη­φί­σμα­τα αυτά, αιτού­με­νη η Ρωσία να «λογο­δο­τή­σει για τις περαι­τέ­ρω προ­σπά­θειές της να αλλά­ξει τα διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­να σύνο­ρα της Ουκρα­νί­ας κατά παρά­βα­ση του Χάρ­τη του ΟΗΕ», όπως σημεί­ω­σε στο Twitter ο εκπρό­σω­πος του ουκρα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Όλεγκ Νικολένκο.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο