Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι φοιτητές θα νικήσουν!

Πριν από 5 μήνες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, δήλωνε ότι «εντός Ιανουαρίου θα είναι νόμος του κράτους τα μη κρατικά (βλ. ιδιωτικά) πανεπιστήμια». Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με τους μεγαλειώδεις αγώνες τους κουρέλιασαν για μήνες το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης της Παιδείας και συνεχίζουν τη διεκδίκηση για αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, επαρκή κρατική χρηματοδότηση, αναβαθμισμένες σπουδές, πτυχία με αξία.

Πριν από 5 μέρες ο ίδιος πρωθυπουργός, θορυβημένος από τις μεγάλες ολονύχτιες φοιτητικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και καταδίκης της στήριξης του δολοφονικού ισραηλινού κράτους από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκή Ενωση, κουνούσε το δάχτυλο απειλώντας πως «αν νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν (…) να επαναλάβουν αυτά τα οποία μπορεί να είδαν σε άλλες χώρες και να καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, να στήνουν αντίσκηνα και να τα κάνουν γης Μαδιάμ, είναι βαθιά γελασμένοι».

Και κάπως έτσι, αντί για ύμνους στο Κολούμπια και το Γέιλ, εύχεται να μη γίνουμε σαν αυτά!

Οι φοιτητικοί αγώνες από «ελληνική εξαίρεση» γίνονται παγκόσμιο φαινόμενο και γεμίζουν ελπίδα τους λαούς όλου του κόσμου! Γιατί αποδεικνύουν ότι οι λαοί έχουν τη δύναμη να αμφισβητήσουν την πολιτική των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, η φωνή τους να ακουστεί πάνω από τα τύμπανα του πολέμου, της καταστολής, τις απαγορεύσεις, όπως έγινε ακόμα και στην Eurovision. Να ακουστεί δυνατά η απαίτηση για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, που βαθαίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων. Για να αποχωρήσει η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα, που έχει ήδη κοστίσει στον λαό και τη νεολαία 30 εκατ. ευρώ!

Αυτή η φωνή της νεολαίας μπορεί και πρέπει να ακουστεί δυνατά και καθαρά εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις – στην Ευρωβουλή – και εκεί που ανατρέπονται – στον δρόμο του αγώνα.

Ετσι, λοιπόν, στις 9 Ιούνη, στις ευρωεκλογές, η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να ρίξει χαστούκι στην Ευρωπαϊκή Ενωση του πολέμου, να «κοντύνει» το 41% της ΝΔ και να βουλιάξει τα όνειρα όσων θέλουν να γίνουν «Μητσοτάκηδες» στη θέση του Μητσοτάκη. Να επιστρέψει στον λαό με πιο αποφασιστικούς αγώνες την επόμενη μέρα.

Ομως, οι φοιτητές έχουν ακόμη μια μεγάλη ευκαιρία να στείλουν ηχηρό μήνυμα τιμωρίας της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, μήνυμα ελπίδας και διεκδίκησης στις φοιτητικές εκλογές, αύριο, 22 Μάη.

Να μιλήσει η πλειοψηφία των φοιτητών, που απορρίπτει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που έχει όνειρα για τις σπουδές και το μέλλον και δεν δέχεται να τα θυσιάσει για τα κέρδη των λίγων.

Η πλειοψηφία, που δεν κλείνει τα μάτια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και ενώνεται με τους φοιτητές όλου του πλανήτη ενάντια στο κράτος – δολοφόνο Ισραήλ και στους συμμάχους του, τις ΗΠΑ, την – κατά τον ΣΥΡΙΖΑ – «ιερή αμυντική συμμαχία» του ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που βαφτίζουν «αυτοάμυνα» τη γενοκτονία.

Η πλειοψηφία, που έδωσε όρκο πως το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί και δεν θα επαναληφθεί με τα «νέα Τέμπη» της εγκληματικής πολιτικής που μας κυκλώνουν.

Αυτά εκφράζει το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας», στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες αγωνιστές φοιτητές σε όλη τη χώρα.

Η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής», το 2022 και το 2023, γκρεμίζοντας την κυβερνητική ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, έδωσε νέα πνοή στο φοιτητικό κίνημα, αποτυπώθηκε σε μεγάλους αγώνες και σημαντικές κατακτήσεις για τους φοιτητές και τις ανάγκες τους, σε αναζωογόνηση της συλλογικής λειτουργίας πολλών φοιτητικών συλλόγων.

Με πρώτη δύναμη ξανά την «Πανσπουδαστική», το σίγουρο είναι ότι θα κόψουμε τη φόρα της κυβέρνησης της ΝΔ, που επιχειρεί να εμφανιστεί «δικαιωμένη» ενισχύοντας με κάθε μέσο τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και ποντάροντας στην αποχή. Θα εκλεγούν περισσότεροι αγωνιστές φοιτητές στα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων, ώστε να είναι στήριγμα των φοιτητών και όχι πλασιέ των κυβερνήσεων.

Οι φοιτητές τη φετινή χρονιά μαζί μάθανε να παλεύουνε, όλοι μαζί ξέρουμε να νικάμε! Ετσι και στις 22 Μάη η νίκη θα είναι των φοιτητών με πρώτη δύναμη την «Πανσπουδαστική»!

Αναδημοσιεύεται από την «Εφημερίδα των Συντακτών»

Θοδωρής ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ
Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook _ Twitter

 

 

 

 

Μοιραστείτε το: