Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι φωτιές και τα αποκαΐδια της «ενημέρωσης»…

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Για μία ακόμη χρονιά οι φλόγες καίνε όμορφες περιοχές της χώρας μας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές οικολογικές και όχι μόνο. Και όμως η βασική μέριμνα των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι να διαχειριστούν το θέμα όχι στην ουσία του (ούτε θέλουν , ούτε μπορούν λόγω του ταξικού τους χαρακτήρα υπέρ των ολίγων που έχουν) αλλά στο «φαίνεσθαι» στην λεγόμενη επικοινωνιακή του διαχείριση.

Με την άνοδο της Ν.Δ στην κυβέρνηση (και την βοήθεια των  ΜΜΕ που το προηγούμενο διάστημα έκαναν «αντιπολίτευση» στον ΣΥΡΙΖΑ) η τεράστια πυρκαγιά στην Εύβοια έχει μετατραπεί σε ένα σώου δημιουργίας εντυπώσεων και καλλιέργειας αυταπατών.

Η γύμνια του κρατικού μηχανισμού που συνεχίζεται, τώρα καλύπτεται από τον μανδύα του «καλύτερου συντονισμού», των υπουργών που «ξέρουν καλύτερα τη δουλειά τους», αλλά και την «παρουσία» (με τις κάμερες φυσικά των κυβερνητικών στελεχών, μαζί και του πρωθυπουργού) «κοντά στις περιοχές που επλήγησαν»…

Τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση πάνε να καλυφτούν με την προβολή (του ηρωικού πράγματι) αγώνα των πυροσβεστών προκειμένου να λειτουργήσει το θυμικό μόνο των τηλεθεατών και όχι το λογικό γιατί έτσι θα αποκαλύπτονταν οι ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, υποδομών, κατάλληλου μηχανολογικού και ατομικού εξοπλισμού στην Πυροσβεστική παραμένουν μεγάλες λόγω της υποχρηματοδότησης.

Πίσω από τα διάφορα σενάρια για τις αιτίες των πυρκαγιών αποκρύπτεται το ποιός τελικά «οπλίζει» τα χέρια των πιθανών όπου υπάρχουν εμπρηστών. Που δεν είναι άλλος από την πολιτική που μετατρέπει τη γη σε εμπόρευμα με κριτήριο το κέρδος και τα δάση βορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πίσω από τις «δακρύβρεχτες» δηλώσεις για τις συγκινητική βοήθεια-αλληλεγγύη  της Ε.Ε και κρατών της, αποκρύπτεται ότι η Ε.Ε π.χ για παρόμοια έργα ή μέσα, έχει βάλει με τη λογική του «δημοσιονομικού κόστους» , πολύ στενούς «κορσέδες»…

Απέναντι στο «επικοινωνιακό μπαράζ» των αστικών ΜΜΕ και της κυβέρνησης- που στηρίζεται στα αποκαΐδια δασών (και ας πανηγυρίζουν ότι «δεν θρηνήσαμε θύματα») αλλά και της ίδιας της ανάγκης για αντικειμενική , ουσιαστική πληροφόρηση που και αυτή «καίγεται» στο όνομα των παραπάνω επιδιώξεων – ο λαός δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε «καταναλωτή» της καλλιεργούμενης προπαγάνδας, παθητικό θεατή των όσων συμβαίνουν και φέτος…

Με την έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης σε όσους πλήγηκαν και τη διεκδίκηση πλήρους και άμεσης αποζημίωσης. Χρειάζεται παράλληλα να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην πολιτική και στο σύστημα που υπηρετούν το κεφάλαιο και τα κέρδη του, ρίχνοντας στην πυρά τις λαϊκές ανάγκες!