Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οι 10 πιο ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο

Σύμφωνα με το Ethnologue, υπάρχουν περίπου 7.097 διαφορετικές γλώσσες στον πλανήτη μας.

Στον κόσμο υπάρχουν «άπειρες» γλώσσες όπως και πολιτισμοί … μεταξύ αυτών γλώσσες που θεωρούνται επίσημες, όπως τα αγγλικά σε 59 χώρες, τα γαλλικά σε 29, τα αραβικά σε 27, τα ισπανικά σε 20 και τα πορτογαλικά σε 10 έθνη.

🆘 ⚠️  Αν και φαίνεται απίστευτο, το περιοδικό προειδοποίησε ότι το 2020, ~2.926 γλώσσες (41% των ζωντανών γλωσσών) κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.


ℹ️  Υπάρχουν και χώρες όπως η Ισπανία και η Παπούα Νέα Γουινέα που καταγράφουν πολλές «ομοεπίσημες»,  αλλά οι περισσότερες γλώσσες στον πλανήτη μας είναι οι –λεγόμενες, ανεπίσημες

2926 languages endangered as of 2020 – 41 of all living languages

ℹ️  Απαντώντας όμως στην ερώτηση σχετικά με το «ποιες είναι οι γλώσσες με τους πιο φυσικούς ομιλητές», πρέπει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες μελέτες που καταγράφηκαν από το προαναφερθέν περιοδικό σχετικά με το θέμα, τα Κινέζικα -Μανδαρινικά έχουν περίπου 909 εκατομμύρια, τα Ισπανικά ~442, τα Αγγλικά ~378, τα Αραβικά ~315 και τα Χίντι ~260!

Η λίστα με τις 10 πιο ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο, σύμφωνα με το Ethnologue έχει ως εξής:

  1. Κινέζικα – Mandarin

Εκτιμάται ότι ένας στους έξι ανθρώπους στη Γη μιλά αυτή τη γλώσσα ασιατικής καταγωγής, η οποία έχει περίπου ένα δισεκατομμύριο χρήστες, εκ των οποίων, όπως αναφέραμε παραπάνω, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο μιλούν.

  1. Ισπανικά

Αυτή η μυθιστορηματική γλώσσα, από τα Λατινικά, που προέρχεται από το μεσαιωνικό βασίλειο της Ιβηρικής Χερσονήσου, δεν μιλιέται μόνο στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής και σε άλλα γεωγραφικά πλάτη παγκοσμίως, έτσι αφορά περίπου 400 εκατομμύρια ισπανόφωνων

Idiomas Idiomas Castellana

  1. Αγγλικά

Τα αγγλικά θεωρείται μία από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες σε σχέση με συνολικό αριθμό κατοίκων, επιπλέον, είναι εύκολη για εκμάθηση, σε σύγκριση με τα κινέζικα, για παράδειγμα. Αυτή η γλώσσα, που προέρχεται από τα αγγλοσαξονικά βασίλεια, έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη τόσο πολύ, που υπολογίζεται ότι κάπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν αγγλικά ως μητρική τους γλώσσα και άλλα 500 εκατομμύρια τη χρησιμοποιούν ως δεύτερη γλώσσα.

  1. Χίντι

Τα Χίντι είναι η τέταρτη πιο ευρέως διαδεδομένη γλώσσα στον κόσμο, σύμφωνα με τον αριθμό των γηγενών ομιλητών μετά τα Μανδαρινικά και τα Ισπανικά, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό αριθμό των ομιλητών μετά τα Μανδαρινικά και τα Αγγλικά, είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη γλώσσα.
Οι περισσότερες από τις είκοσι γλώσσες που ομιλούνται στην Ινδία προέρχονται από τα Χίντι. Επιπλέον, συνδέεται με την γλώσσα Ουρντού, και με την Hindustani, που περιλαμβάνεται μεταξύ των Χίντι διαλέκτων.

  1. Αραβικά

Επειδή τα Αραβικά ενσωματώνουν πολλές γλώσσες, γεγονός που την καθιστά μια μακροοικονομική γλώσσα όπως τα Κινέζικα, δεν συνιστάται να εμπιστεύεστε πλήρως τις μορφές της. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν αυτήν την επίσημη γλώσσα σε είκοσι χώρες και «συν-επίσημα» σε τουλάχιστον έξι άλλες, και μία από τις έξι επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).Idiomas arabo

  1. Πορτογαλικά

Η κύρια γλώσσα της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας, της Αγκόλας, της Γουινέας-Μπισάου, της Μοζαμβίκης, του Πράσινου Ακρωτηρίου, του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και του Ανατολικού Τιμόρ, άρχισε να επεκτείνεται μετά την ανεξαρτησία (το 1139) της Πορτογαλίας και τη διαδικασία των κατακτητικών πολέμων και του αποικισμού που ασκήθηκε από αυτή την ευρωπαϊκή χώρα που άπλωσε τη γλώσσα της σε πολλά μέρη όπου γης, έχοντας αυτήν τη στιγμή περίπου 215 εκατομμύρια να την μιλούν.

  1. Μπενγκάλι (Bengalí)

200 εκατομμύρια στην περιοχή της Νότιας Ασίας, η οποία περιλαμβάνει το Μπαγκλαντές και τις ινδικές πολιτείες της Δυτικής Βεγγάλης και της Τριπούρα, μιλούν Μπενγκάλι, μια γλώσσα που χαρακτηρίζεται από ένα συλλαβικό σύστημα γραφής, η καταγωγή του οποίου χρονολογείται από το 1100 π.Χ. (Proto-Bengali), και αυτό έχει μια ιδιαίτερη αίσθηση γραφής από αριστερά προς τα δεξιά.

  1. Ρωσικά

Τα ρωσικά, που ομιλούνται ως μητρική γλώσσα από 170 εκατομμύρια (στοιχεία 2010), έχουν εξαπλωθεί και αποτελούν μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι η κύρια γλώσσα Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζακστάν, Κιργιστάν, η de facto συν-επίσημη στην Κριμαία, τη Σεβαστούπολη, το Ουζμπεκιστάν και την Ουκρανία και σε 16 άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βόρειας Ευρασίας.

  1. Ιαπωνικά

Η ιαπωνική ή γιαπωνέζικα της Ανατολικής Ασίας μιλιέται από περίπου 130 εκατομμύρια ως πρώτη τους γλώσσα, συγκεντρωμένη κυρίως στην Ιαπωνία, αν και υπάρχουν πολλοί που τη χρησιμοποιούν  σε άλλα έθνη: τα ιαπωνικά θεωρούνται απομονωμένη γλώσσα, καθώς δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί συγγένεια με άλλες γλώσσες και οι μελετητές δεν συμφωνούν για την προέλευσή της.

Idiomas Japon

  1. Παντζάμπι (Panyabí)

Μιλιέται από 100 εκατομμύρια κόσμο, κυρίως στην Ινδία και το Πακιστάν. Όπως τα Χίντι, η Παντζάμπι έχει χρησιμοποιηθεί ως γλώσσα στον κινηματογράφο του Bollywood.


Με πληροφορίες από Ethnologue & telesurtv.net