Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Οκτωβριανή Επανάσταση: Πραγματικός φάρος

Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. 100 χρόνια μετά και με τη Σοβιετική Ένωση να έχει διαλυθεί, η τιμή σε ένα τόσο κοσμοϊστορικό για τους λαούς γεγονός, δεν μπορεί να περιορίζεται σε «μουσειακές» αναφορές και λογικές «βιτρίνας».

Δεν μπορεί να γίνεται επίκληση της Επανάστασης, αλλά παράλληλα να απορρίπτεται ή να υποβαθμίζεται η προσφορά του σοσιαλισμού είτε με υιοθέτηση (μερικώς ή πλήρως) της αστικής προπαγάνδας είτε με μοιρολατρία για την αντεπανάσταση και την παλινόρθωση του καπιταλισμού.

Η μελέτη των λαθών και των εγκλημάτων εις βάρος του σοσιαλισμού (ιδιαίτερα μετά το 1956 σε επίπεδο οικονομικής βάσης) αποτελεί προϋπόθεση για να μην πέφτουμε σε παγίδες. Ο Οκτώβρης του 1917 δεν τιμάται απλά με εκδηλώσεις σε αίθουσες και ανακοινώσεις.

Ούτε με συνθήματα που βρίσκονται απέναντι από το μήνυμα του Κόκκινου Οκτώβρη. Τιμάται με καθημερινούς ταξικούς αγώνες τόσο για υπεράσπιση κατακτήσεων όσο και για προετοιμασία της επαναστατικής διαδικασίας για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Γκάνταλφ / Χαραυγή