Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ολοκληρωμένες οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Την τελική και ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού παρουσίασε ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, που συνεδρίασε χτες για το άρθρο 54 του Συντάγματος, που αφορά το εκλογικό σύστημα, τις εκλογικές περιφέρειες και τους βουλευτές Επικρατείας.

Αυτή ήταν και η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής. Στις 8 Νοέμβρη θα συνεδριάσει για να καταλήξει, με τη διαδικασία της ψηφοφορίας επί των προτάσεων των κομμάτων, στην τελική της πρόταση, την οποία θα καταθέσει στις 11 Νοέμβρη στην Ολομέλεια.


Ατέχνως click


Η σχετική πρόταση που κατέθεσε χτες η ΝΔ προβλέπει ότι «μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, όπως η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου, ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν». Ακόμα, πως «μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ελληνισμό της διασποράς. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την αρχική του πρόταση, που προβλέπει την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας σε 15, από τους οποίους 3 έως 12 θα εκλέγονται με τις ψήφους των αποδήμων, ανάλογα με το πόσοι θα εγγραφούν στους ειδικούς καταλόγους εξωτερικού, ενώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των αποδήμων δεν θα ενσωματώνεται στον γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων. Τις προτάσεις τους κατέθεσαν και τα υπόλοιπα κόμματα, με τις συζητήσεις πάντως να συνεχίζονται.

🔻🔻

Γιάννης Γκιόκας Giannis Ghiokas

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Οπως σημείωσε ο Γ. Γκιόκας, η πρόταση του ΚΚΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού που έχουν οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς με την Ελλάδα και προστατεύει από την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος με τη συμμετοχή όσων δεν έχουν ουσιαστικούς και πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα και δεν θα υφίστανται τις συνέπειες της ψήφου τους.

Παρουσιάζοντας τους τρεις βασικούς άξονες της πρότασης του ΚΚΕ, τόνισε πως,
Πρώτος είναι η ύπαρξη οικονομικών και κοινωνικών δεσμών και φορολογικών υποχρεώσεων, και όχι μόνο ο ψυχικός δεσμός, που υπάρχει και δεν αμφισβητείται.
Δεύτερος άξονας είναι το χρονικό όριο απουσίας από τη χώρα, για το οποίο αρχικά το ΚΚΕ είχε προτείνει τα 30 χρόνια, αλλά λόγω των πρακτικών δυσχερειών που προέκυψαν πρότεινε τελικά να αποδεικνύεται η παρουσία για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια.
Οπως είπε, το όριο αυτό καλύπτει όσους αναγκάστηκαν να φύγουν στην κρίση εξαιτίας των πολιτικών των μνημονίων και όσους δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν τα χρόνια της κρίσης.
Τρίτος άξονας είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα, που εγγυάται τόσο την εγκυρότητα όσο και την απόφαση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

✔️  Αυτές οι προϋποθέσεις, πρόσθεσε ο Γ. Γκιόκας, θα πρέπει να θωρακιστούν και συνταγματικά, ενώ «δεν συνιστούν ούτε περιορισμό ούτε απώλεια του εκλογικού δικαιώματος. Δεν χάνει κάποιος το εκλογικό δικαίωμα εξαιτίας αυτών των προϋποθέσεων. Είναι τρόποι, προϋποθέσεις διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος μέσω της ένταξης στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Οσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν σε αυτούς τους καταλόγους δεν σημαίνει ότι χάνουν το δικαίωμα ψήφου».

Χαρακτήρισε αναχρονιστικό το «δίκαιο του αίματος», με βάση το οποίο πολίτες άλλων χωρών μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, αρκεί να αποδείξουν ότι ένας μακρινός πρόγονός τους ήταν ελληνικής καταγωγής.
Σε αυτή την περίπτωση, σημείωσε, θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου χιλιάδες άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την πολιτική πραγματικότητα και διαμορφώνουν κριτήριο με βάση την πραγματικότητα στις κοινωνίες όπου ζουν, ή και από μηχανισμούς που μπορούν να παρεμβαίνουν σ’ αυτούς.
Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έλαβε υπόψη του τη διεθνή εμπειρία και πρακτική κάνοντας αναφορά στη Γερμανία, στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που θέτουν ακόμα πιο αυστηρές προϋποθέσεις.

Για την αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που αναγνώριζε το δικαίωμα ψήφου σε όλους που θα εκλέγουν έναν ορισμένο αριθμό βουλευτών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σημείωσε πως άνοιγε κερκόπορτα στο «δίκαιο του αίματος», ενώ αναφέρθηκε και στη στάση του ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, που ασκεί κριτική στη ΝΔ διότι υπαναχώρησε από το να δώσει δικαίωμα ψήφου σε όλους με βάση το αναχρονιστικό «δίκαιο του αίματος».

✔️   Υπογράμμισε ακόμα πως η τελική στάση του ΚΚΕ θα διαμορφωθεί με βάση την τελική πρόταση της κυβέρνησης και εφόσον υπάρξει συνταγματική θωράκιση.

Σχολιάζοντας τέλος τα περί ισοτιμίας της ψήφου, που επικαλούνται άλλα κόμματα, τόνισε ότι η επίκληση αυτή γίνεται επιλεκτικά, διότι ούτε σήμερα υπάρχει ισοτιμία ψήφου όταν υπάρχουν πλαφόν και μπόνους στον εκλογικό νόμο. Συμπλήρωσε ότι και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει ούτε το πλαφόν ούτε το μπόνους, αφού αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχει απόκλιση έως 10% στην κατανομή των εδρών από το εκλογικό αποτέλεσμα. Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι σταθερά υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής.


logo ΠΡΙΝ

«Συναίνεση σε εθνική βάση με κομματική ιδιοτέλεια» τιτλοφορείται το άρθρο με το οποίο το «Πριν» προσπαθεί να βάλει το ΚΚΕ στο κάδρο των παζαριών με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, για μια συμφωνία σχετικά με την ψήφο των αποδήμων που θα του εξασφαλίζει εκλογικά οφέλη, σύμφωνα με την εφημερίδα.

✔️  Το «Πριν» «κάνει γαργάρα» ότι το ΚΚΕ επανέλαβε στη Διακομματική Επιτροπή την πάγια και ολοκληρωμένη θέση του για την ψήφο των αποδήμων και τις κρίσιμες προϋποθέσεις (οικονομική και κοινωνική σχέση με τη χώρα, χρονικό όριο απουσίας, αυτοπρόσωπη ψήφο), όχι ως αντικείμενο παζαριού, αλλά ως μια συνεκτική και ενιαία λογική, με γνώμονα τη διευκόλυνση των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, ώστε να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους. Απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες διαφόρων κέντρων που ουσιαστικά οδηγούν στην αλλοίωση του εκλογικού σώματος.
✔️  Εξάλλου το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που έθεσε τη διαφωνία του στη χορήγηση ιθαγένειας και αντίστοιχα δικαιώματος ψήφου με βάση το «δίκαιο του αίματος».
Κρύβει επίσης το «Πριν» ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που συνέδεσε τη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων με τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να αλλάζει τον εκλογικό νόμο προς το χειρότερο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αύξηση του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
✔️  Οπως φάνηκε άλλωστε και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακομματικής, καμία «συνδιαλλαγή» δεν υπήρξε από την πλευρά του ΚΚΕ, το οποίο ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι καμία συμφωνία δεν υπάρχει και ότι θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο στην τελική του μορφή.

Η δράση των μελών, φίλων και οπαδών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα πάλης – στην επίσκεψη Πομπέο, στις κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, στο φοιτητικό κίνημα, στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς κ.α. – καταρρίπτει όλη τη φιλολογία περί συναίνεσης που αναπαράγει η εφημερίδα «Πριν».

✔️  Ολα αυτά είναι δημόσια ειπωμένα και πεπραγμένα από το ΚΚΕ, όχι μία αλλά πολλές φορές. Τόσο που να γεννιούνται σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα που κρύβει η προσπάθεια του «Πριν» να διαστρεβλώσει τις θέσεις του ΚΚΕ.