Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ολοκληρώθηκε ο Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός φιλοτέχνησης μνημείων για τη Μακρόνησο και τη Γυάρο – Οι βραβευθέντες

Η Επιτροπή Κρίσης του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού φιλοτέχνησης μνημείων για τη Μακρόνησο και τη Γυάρο ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε την κρίση της σχετικά με τη βράβευση των καταλληλότερων συμμετοχών.

Κατατέθηκαν συνολικά, και για τα δύο νησιά, είκοσι προτάσεις, οι οποίες ήταν στο σύνολό τους ολοκληρωμένες και αποτύπωναν το αίσθημα ευθύνης με το οποίο οι καλλιτέχνες προσέγγισαν το περιεχόμενο του διαγωνισμού. Όλοι οι καλλιτέχνες εργάστηκαν σύμφωνα με τους όρους και το πνεύμα της προκήρυξης, οι προτάσεις τους «συνομιλούσαν» με το χώρο, κάθε μία φώτιζε πλευρές του θέματος.

Όλες οι συμμετοχές ήταν προσεγμένες και αξιόλογες, γεγονός που εκφράστηκε με την τελική βράβευση περισσότερων, από τρεις, συμμετεχόντων για το κάθε μνημείο.

Η Επιτροπή, αφού εξέτασε λεπτομερώς όλες τις προτάσεις και συζήτησε επ’ αυτών στις τρεις πολύωρες συνεδριάσεις της, κατέληξε στην απονομή των βραβείων ως εξής:

Για τη Μακρόνησο

Το 1ο βραβείο: «Ανάθεση του έργου και συμβολική αμοιβή ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ» απονέμεται στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «Προμηθέας», πρόταση του γλύπτη Μάρκου Γεωργιλάκη.

Το 2ο βραβείο: «Συνδρομή δύο (2) χρόνων για όλες τις εκδόσεις της “Σύγχρονης Εποχής” αυτής της περιόδου» απονέμεται εξίσου στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «Μπαρμπα – Γούσιας», πρόταση του γλύπτη Κυριάκου Ρόκκου και στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «Μάνα», πρόταση του γλύπτη Βασίλη Δωρόπουλου.

Το 3ο βραβείο: «Συνδρομή ενός (1) χρόνου για όλες τις εκδόσεις της “Σύγχρονης Εποχής” αυτής της περιόδου» απονέμεται εξίσου στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «Προμηθέας», πρόταση του γλύπτη Κώστα Αργύρη και στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «Ωκεανός», πρόταση του γλύπτη Ευθύμη Σιάτρα.

Για τη Γυάρο

Το 1ο βραβείο: «Ανάθεση του έργου και συμβολική αμοιβή ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ» απονέμεται στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «Ρωγμή», πρόταση του γλύπτη Αντώνη Μυρωδιά.

Το 2ο βραβείο: «Συνδρομή δύο (2) χρόνων για όλες τις εκδόσεις της “Σύγχρονης Εποχής” αυτής της περιόδου» απονέμεται εξίσου στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «Χάλασμα» πρόταση του γλύπτη Άγγελου Βλάσση και στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «Ουρανός», πρόταση του γλύπτη Ευθύμη Σιάτρα.

Το 3ο βραβείο: «Συνδρομή ενός (1) χρόνου για όλες τις εκδόσεις της “Σύγχρονης Εποχής” αυτής της περιόδου» απονέμεται στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «Εξόριστοι», πρόταση του γλύπτη Βασίλη Δωρόπουλου.

Η Επιτροπή Κρίσης του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού φιλοτέχνησης μνημείων για τη Μακρόνησο και τη Γυάρο, στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους καλλιτέχνες που εμπνεόμενοι από τους αγώνες του λαού και την ιστορία του ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συνέβαλαν έτσι στην επιτυχία του διαγωνισμού.

Με δεδομένο το χαρακτήρα του διαγωνισμού ως καλλιτεχνικού, δικαίωμα ένστασης (γραπτώς) έχουν οι ενδιαφερόμενοι για τυπικούς και μόνο λόγους εντός πέντε (5) ημερών από την πρώτη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Η εξέταση των ενστάσεων θα γίνει από την Επιτροπή του άρθρου 3 της προκήρυξης.

Σύμφωνα με την αναλυτική προκήρυξη και με σκοπό την προβολή της όλης προσπάθειας των διαγωνισθέντων θα ακολουθήσει έκθεση με όλα τα στοιχεία των μελετών – συμμετοχών, σε χρόνο και τόπο που θα δημοσιευτεί στον Τύπο και θα κοινοποιηθεί στο ΕΕΤΕ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενημέρωση των μελών του.

Υπενθυμίζεται ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των διαγωνιζομένων που δεν βραβεύτηκαν, να εμφανισθούν στην έκθεση με το ψευδώνυμο ή με το πραγματικό τους όνομα. Για τους καλλιτέχνες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην έκθεση με το πραγματικό τους όνομα χρειάζεται να αποστείλουν ταχυδρομικώς επιστολή (στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ με την ένδειξη για τον Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό – 100 χρόνια ΚΚΕ), εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, στην οποία να δηλώνουν το ψευδώνυμο, το πραγματικό τους όνομα και την επιθυμία τους να εκτεθούν με αυτό. Για όσους δεν στείλουν τέτοια δήλωση, ως δεδομένη εκλαμβάνεται η επιθυμία τους να συμμετάσχουν στην έκθεση των μακετών με ψευδώνυμο».