Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ολοκληρώνονται τα ενδοαστικά παζάρια με αντι-Νετανιάχου κυβέρνηση

Ολοκληρώνονται όπως φαίνεται τα ενδοαστικά παζάρια στο Ισραήλ για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνηση χωρίς το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου.

Ο πολιτικός αντίπαλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο το τέλος της εποχής του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ανακοινώνω ότι θα κάνω τα πάντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον φίλο μου Γιαΐρ Λαπίντ», δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ σε τηλεοπτικό του μήνυμα

Φανερό εκνευρισμό αποπνέει η ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, με την οποία κατακεραυνώνει τον Μπένετ, λέγοντας ότι «καλπάζει προς μια αριστερή κυβέρνηση με τη δικαιολογία να αποτρέψει νέες εκλογές».

«Το μόνο πράγμα που είναι συνεπές για τον Μπένετ είναι η εξαπάτηση των ψηφοφόρων του και των υπόλοιπων ψηφοφόρων της δεξιάς, και το πέταμα στα σκουπίδια των «αρχών» για τις οποίες μιλούσε, όλα προκειμένου να είναι πρωθυπουργός με κάθε τίμημα», σχολίασε το κόμμα του Νετανιάχου.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ ηγέτης του κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον), ο οποίος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις αρχές Μαΐου από τον πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν, μετά την αποτυχία του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση, ενέτεινε τις τελευταίες ημέρες τις διαπραγματεύσεις με τα κόμματα του ισραηλινού κοινοβουλίου με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης επί προγράμματος αντι-Νετανιάχου.

Η προθεσμία που συνοδεύει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λήγει την Τετάρτη.

Η απόφαση του Ναφτάλι Μπένετ ανοίγει τον δρόμο για τον Γιαΐρ Λαπίντ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα δεξιά, κεντρώα και αριστερά κόμματα της ισραηλινής Κνεσέτ οδηγώντας τον Νετανιάχου στην πρώτη του εκλογική ήττα από το 1999.

Το κεντρώο κόμμα Yesh Atid του Γιαΐρ Λαπίντ κατέλαβε την δεύτερη θέση στις εκλογές της 23ης Μαρτίου.

Οι προοπτικές σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού προϋποθέτει την συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος Yamina, που εξασφάλισε 6 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ, αναδεικνύοντας σε ρυθμιστή τον Ναφτάλι Μπένετ.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατανομής της εξουσίας, ο Ναφτάλι Μπένετ θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Νετανιάχου, ηγέτη του κόμματος Λικούντ, στην πρωθυπουργία, η οποία σε δεύτερο στάδιο θα περάσει στον Γιαΐρ Λαπίντ, υπό ένα σχήμα εναλλασσόμενης πρωθυπουργίας.

Το σενάριο προβλέπει « ή την διεξαγωγή μιας πέμπτης εκλογικής αναμέτρησης ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας», δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ εξηγώντας την απόφασή του να συνεργασθεί σε κυβέρνηση συνασπισμού με τον Γιαΐρ Λαπίντ.

Τα ισραηλινά κόμματα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού ενώνει η επιδίωξή τους να δώσουν τέλος στην 12ετή ηγεσία Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ενας συνασπισμός κατά του Νετανιάχου θα είναι εύθραυστος και θα χρειασθεί την στήριξη των αράβων βουλευτών του ισραηλινού κοινοβουλίου, οι οποίοι αντιτίθενται στην ατζέντα του Ναφτάλι Μπένετ , που περιλαμβάνει εντατικοποίηση της οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Οχθη και την μερική της προσάρτηση.

Η τελευταία προσπάθεια από τον Νετανιάχου

Νωρίτερα, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έπαιξε το τελευταίο του χαρτί προκειμένου να παραμείνει στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής, καταθέτοντας πρόταση τόσο στον Μπένετ, όσο και στον Γκίντεον Σααρ, αρχηγό του κόμματος «Νέα Ελπίδα», για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου προτείνει στους δύο πολιτικούς αρχηγούς να μοιραστούν την πρωθυπουργία «σπάζοντας» την θέση σε τρεις χρονικές περιόδους. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από πολλούς ως ένδειξη απόγνωσης, ενώ συνοδεύτηκε με τη γνωστή τρομολαγνεία περί κινδύνου να πέσει η χώρα στα χέρια της Αριστεράς.

Ο Σάαρ απέρριψε την πρόταση αυτή δηλώνοντας «έχουμε δεσμευθεί να αντικαταστήσουμε τον Νετανιάχου και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Αρκετοί ηγέτες δεξιών κομμάτων, επίσης, προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στους δύο συντηρητικούς πολιτικούς.

«Από τη θέλησή μας να βάλουμε στην άκρη τις προσωπικές διαφορές και να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ και σε μια τελευταία προσπάθεια να σταματήσουμε μια αριστερή κυβέρνηση που θα βάλει σε κίνδυνο τη χώρα, εμείς οι ηγέτες των δεξιών κομμάτων ζητάμε από τον Ναφταλία Μπένετ και τον Γκίντεον Σάαρ να αποδεχτούν την πρόταση του πρωθυπουργού και να διορίζουν έναν εκπρόσωπο της Δεξιάς στο υπουργείο Δικαιοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής