Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ολομέλεια Βουλής: Πώς τοποθετήθηκε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

«Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά ζητήματα των διεμφυλικών ατόμων και μεσοφυλικών παιδιών θα υιοθετούσε την επιστημονικά τεκμηριωμένη και βαθιά ανθρώπινη θέση του ΚΚΕ για την ολόπλευρη προστασία τους και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής. Όπως σημείωσε, το κόμμα του αναγνωρίζει το δικαίωμα ενός διεμφυλικού ατόμου για αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου του στα νομικά του έγγραφα για τις περιπτώσεις εκείνες που για βιολογικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους ένα άτομο βιώνει έντονη εσωτερική σύγκρουση.

«Αυτή, όμως, η ατομική επιλογή χρειάζεται να βασίζεται σε αντικειμενικά, επιστημονικά κριτήρια, γιατί για να μπορέσει ένα διεμφυλικό άτομο να αντιμετωπίσει αυτήν τη ασυμβατότητα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, χρειάζεται να έχει γνώση όλων των παραμέτρων και όλων των συνεπειών που συνοδεύουν την ατομική του απόφαση και αυτή η γνώση πρέπει να έρθει με επιστημονική και κοινωνική στήριξη και δεν αρκεί η ατομική εμπειρία. Δηλαδή χρειάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση και κοινωνικά θεσμοθετημένη γνωμοδότηση, χωρίς να είναι απαραίτητη, φυσικά, η ιατρική επέμβαση. Αυτή είναι η θέση μας» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και εξήγησε ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Τόνισε ότι όλες αυτές τις σχεδόν αυτονόητες και λογικές προϋποθέσεις, οι οποίες τέθηκαν και από επιστημονικούς φορείς, η κυβέρνηση τις αγνοεί και τις προσπερνά ως μη απαραίτητα στο νομοσχέδιο. Τα αποδέχεται μερικώς για τις ηλικίες των 15 και 16 ετών. Την ίδια στιγμή κατηγορεί για «ιατρικοποίηση» όποιον τολμά να μιλήσει για την επιστημονική αντιμετώπιση ενός ζητήματος ιδιαίτερα σύνθετου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «από τη στιγμή που αρνείστε και τις ελάχιστες κοινωνικές προϋποθέσεις, υποβαθμίζετε σχεδόν τελείως την ανάγκη για μέτρα κοινωνικής στήριξης του ατόμου πριν και μετά την όποια επιλογή του. Γιατί τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα διεμφυλικό άτομο ή ένα μεσοφυλικό παιδί λόγω του ρατσισμού, της προσβλητικής συμπεριφοράς δεν αντιμετωπίζονται ουσιαστικά με μια απλή δικαστική ή διοικητική πράξη. Ούτε εξασφαλίζεται η ουσιαστική επίλυση της ασυμβατότητας, η στήριξη από το οικογενειακό, συγγενικό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για τον τυχοδιωκτικό τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα και δίνει πάσα για να αναδειχθούν οι πιο αντιδραστικές απόψεις όπως αυτές που εκφράζει η φασιστική Χρυσή Αυγή. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται σαν προοδευτική δύναμη όταν ετοιμάζεται να στερήσει από τους εργαζόμενους το δικαίωμα στην απεργία και πως δεν εξαιρούνται τα διεμφυλικά άτομα από την επίθεση που έχει εξαπολύσει στα εργασιακά δικαιώματα. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση υποκριτικά παρουσιάζεται σαν υπερασπιστής των ατομικών δικαιωμάτων και έκανε λόγο για φτηνό εμπόριο δικαιωμάτων για να δώσει άλλοθι στην αντιλαϊκή επιλογή.

Ανέφερε πως η κυβέρνηση γίνεται και επίσημα πλασιέ των αντιεπιστημονικών θεωριών περί κοινωνικού φύλου που αμφισβητούν το φυλετικό διαχωρισμό άνδρας- γυναίκα ως αντικειμενικό γεγονός. «Και αυτές οι θεωρίες της μετανεωτερικότητας που ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ως επιστημονική εξέλιξη και πάνω στις οποίες βασίζεται το πνεύμα του νομοσχεδίου» έχουν τις ευλογίες της ΕΕ, των ΗΠΑ. Συνέχισε αναδεικνύοντας ότι δεν αφορούν μόνο τον προσδιορισμό του φύλου, αλλά όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής, σημειώνοντας: Υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό, κοινωνικό κριτήριο για να προσδιορίσει το άτομο τη θέση του στην κοινωνία. Μόνο το κριτήριο της υποκειμενικής άποψης. Και τόνισε ότι έτσι η κυβέρνηση βάζει το δικό της λιθαράκι για να εμπεδώνεται η αναζήτηση ατομικής λύσης στα κοινωνικά προβλήματα και στα αδιέξοδα της καπιταλιστικής κοινωνίας.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ για τη «Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου»