Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ομικρον: Φορτώνει στους εμβολιασμένους το κόστος για rapid –  ΚΚΕ: Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ και αναγκαία μέτρα προστασίας

Νέα χαράτσια προς τον λαό σχεδιάζει η κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής καθολικού testing μέσα στις γιορτές, δηλαδή rapid test ακόμα και για τους εμβολιασμένους. Στο ερώτημα ποιος θα επιβαρύνεται το rapid test απάντησε: «Αν κριθεί απαραίτητο να ληφθεί αυτό το μέτρο, θα το επιβαρύνεται ο πολίτης».

Μιλώντας αργότερα σε τηλεοπτικό σταθμό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί ένα υποχρεωτικό rapid τεστ και για τους εμβολιασμένους, για την είσοδο σε κατάστημα εστίασης, για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας σημειώνει:

«Αντί να εξασφαλίσει δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλο τον πληθυσμό και να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας, ενόψει μάλιστα και του κινδύνου της μετάλλαξης “Όμικρον”, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα χαράτσια και τεστ επί πληρωμή.

Μια ακόμη απόδειξη ότι η διαχείριση της πανδημίας αποκλειστικά με βάση την ατομική ευθύνη και τη λογική “κόστους – οφέλους” είναι αυτή που έχει οδηγήσει στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα».

«Αυξημένη» η μεταδοτικότητα της «Ο», αλλά κανένα μέτρο προστασίας

Την ίδια ώρα που η παραλλαγή «Όμικρον» δημιουργεί ανησυχία, η κυβέρνηση αρνείται να πάρει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας. Το μόνο «μέτρο προστασίας» είναι ο σχεδιασμός να επιβαρυνθούν και οι εμβολιασμένοι με το κόστος του rapid test την περίοδο των γιορτών, όπως άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μ. Θεοδωρίδου, σημείωσε στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, την ικανότητα της παραλλαγής «Ομικρον» να διαφεύγει από τους αμυντικούς μηχανισμούς των εμβολιασμένων, καθώς «έγιναν πολλές μελέτες από ερευνητικά κέντρα και τα αποτελέσματα συγκλίνουν». Η ίδια υπογράμμισε πως πρόκειται για παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τον αριθμό κρουσμάτων κάθε δύο μέρες, «στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, που νοσούν αλλά ηπιότερα». Σχετικά με τα άτομα που έχουν νοσήσει, είπε πως έχουν 5,4 φορές πιο αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης.

Αν και τα δεδομένα είναι περιορισμένα για την βαρύτητα της νόσου, «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία από τα στοιχεία που έρχονται από τη Ν. Αφρική», καθώς όπως αναφέρθηκε, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος, αλλά όσοι εισάγονται σε γενική καλή κατάσταση, η διάρκεια νοσηλείας τους μειώθηκε στις 2,5 μέρες αντί για 8 και η θνητότητα είναι χαμηλότερη 6,6% από 17%. Το 90% είναι ανεμβολίαστοι. Ωστόσο ερωτηματικό βάζουν ότι το δείγμα από τη Ν. Αφρική ήταν κάτω των 50 ετών και ο βαθμός της φυσικής ανοσίας στη Ν. Αφρική είναι εξαιρετικά υψηλός. «Αν πάρουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, στις 25 εβδομάδες η αποτελεσματικότητα έναντι της «Ο» είναι 35%, ενώ ήταν 64% για τη «Δ». Μετά την τρίτη δόση η προστασία απέναντι στην «Ο» ανέρχεται στο 76% και πάνω από 90% για τη Δ», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Πάντως, ακόμη και ο αναγκαίος εμβολιασμός εξακολουθεί να σέρνεται με ευθύνη της κυβέρνησης, αφού πάνω από το 30% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο. Μόλις το 67,5% έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις και το 70% με μια δόση, ένα χρόνο μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Μεταξύ αυτών χιλιάδες άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σχεδόν 20.000 άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ή/και ψυχικές ασθένειες δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση. Από τις 60 χιλιάδες αιτήσεις, σύμφωνα με τον γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, έχουν εμβολιαστεί 43.000 εκ των οποίων οι 20.000 αφορούν την πρώτη δόση. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την αναμνηστική δόση, καθώς έχει εμβολιαστεί μόνο το 50% των δικαιούχων και 23% έχει προγραμματίσει το ραντεβού. Στα παιδιά, έχουν κλείσει ραντεβού 40.000 και πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί.

Η Μ. Θεοδωρίδου δήλωσε πως είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου στα παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών, επικαλούμενη αποτελέσματα από τις ΗΠΑ.

Για πολύ μικρό αριθμό σοβαρών ανεπιθύμητων αντιδράσεων σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε το CDC για τις ΗΠΑ, έκανε λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο