Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των ΠΝΠ για τα υγειονομικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού

🔻 Αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ο λαός μας να βγει όρθιος και δυνατός από αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία.
🔻 Όρθιος και δυνατός προστατεύοντας τη ζωή του, τη ζωή των παιδιών του.
🔻 Όρθιος και δυνατός και μέσα στους τόπους δουλειάς, προστατεύοντας τα δικαιώματά του 🔻🔻

Προ­στα­τεύ­ου­με τους εαυ­τούς μας, τους συναν­θρώ­πους μας, για να μεί­νου­με δυνα­τοί, δεν μένου­με όμως σιω­πη­λοί. Κι ακρι­βώς επει­δή δεν μένου­με σιω­πη­λοί κι απ’ αυτό το βήμα της Βου­λής σας λέμε ότι ιδιαί­τε­ρα τώρα που με αφορ­μή την παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού, βάζε­τε σε καρα­ντί­να τα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα ακό­μα κι αυτό της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης, έχει σήμε­ρα μια επώ­νυ­μη καταγ­γε­λία ο Ριζο­σπά­στης για συγκε­κρι­μέ­νη επι­χεί­ρη­ση, μόνο και μόνο για να στη­ρί­ξε­τε μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.

Μιλά­τε για δήθεν προ­στα­σία των θέσε­ων εργα­σί­ας, χωρίς να ακυ­ρώ­νε­ται πρα­κτι­κά τις πάνω από 100.000 απο­λύ­σεις του μήνα Μάρτη.
Την ίδια στιγ­μή που συμ­βαί­νει αυτό μάλι­στα, δίνε­τε νέα εργα­λεία προς την μεγά­λη εργο­δο­σία για να ποδο­πα­τή­σει όποιο εργα­σια­κό δικαί­ω­μα είχε απο­μεί­νει και να απαλ­λα­γεί από χιλιά­δες θέσεις εργασίας.
Ακό­μα και το δώρο του Πάσχα, που είναι δεδου­λευ­μέ­να των εργα­ζο­μέ­νων και που υπο­χρε­ού­ται να κατα­βά­λει η εργο­δο­σία, θα καλύ­ψε­τε κατά πολύ μεγά­λο μέρος με κρα­τι­κό χρή­μα. Κρα­τι­κό χρή­μα που και αυτό είναι χρή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, των λαϊ­κών στρωμάτων.

Μία είναι η λύση αυτή τη στιγ­μή. Να παγώ­σουν όλα τα αντερ­γα­τι­κά σχέ­δια αμέ­σως. Να παγώ­σουν για παρά­δειγ­μα, τα σχέ­δια για τη ΛΑΡΚΟ, για άλλες σχε­τι­κές επι­χει­ρή­σεις. Να στη­ρι­χτεί η ΛΑΡΚΟ αυτή τη στιγμή.
Να μην τολ­μή­σε­τε να προ­χω­ρή­σε­τε σε καμία μεί­ω­ση προ­σω­πι­κού, σε καμία μεί­ω­ση μισθών. Να παρ­θούν τα απα­ραί­τη­τα μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας μέσα στις επιχειρήσεις.

Συνεχίζετε, την κοροϊδία για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες – βιοτέχνες — εμπόρους και χιλιάδες επιστήμονες με μπλοκάκι…

Καθώς αρκε­τές κατη­γο­ρί­ες αυτών, δεν εντάσ­σο­νται άμε­σα, για το δίμη­νο Μάρ­τη – Απρί­λη, στους δικαιού­χους του έκτα­κτου επι­δό­μα­τος των 800 ευρώ…
Ενώ ταυ­τό­χρο­να, δεν προ­βλέ­πο­νται μέτρα ουσια­στι­κής ανα­κού­φι­σης, όπως η έντα­ξη στο αφο­ρο­λό­γη­το, η κατάρ­γη­ση του τέλους επι­τη­δεύ­μα­τος, η απαλ­λα­γή από τις ατο­μι­κές εισφο­ρές ασφά­λι­σης για το επό­με­νο τετράμηνο.
Εξα­κο­λου­θεί­τε να μην παίρ­νε­τε στοι­χειώ­δη μέτρα ανα­κού­φι­σης για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, όπως η μεί­ω­ση τιμο­λο­γί­ων του ρεύ­μα­τος, του νερού, η ανα­στο­λή απο­πλη­ρω­μής δανεί­ων προς τις τρά­πε­ζες, που πρέ­πει να ισχύ­σει για όλους και όχι μόνο για τους λεγό­με­νους “συνε­πείς” δανειολήπτες.
Σε καρα­ντί­να, όμως, επι­διώ­κε­τε να βάλε­τε και την ενη­μέ­ρω­ση, στο όνο­μα της ατο­μι­κής ευθύ­νης, φιμώ­νο­ντας κάθε δια­φο­ρε­τι­κή φωνή που ανα­δει­κνύ­ει την αλή­θεια και μάχε­ται για τα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα, είτε αυτή αφο­ρά πολι­τι­κά κόμ­μα­τα, όπως το ΚΚΕ, είτε τους υγειο­νο­μι­κούς, τους εργα­ζό­με­νους που ανα­δει­κνύ­ουν τις μεγά­λες ελλεί­ψεις σε προ­σω­πι­κό, μέτρα και μέσα προστασίας.

Κυρί­ες και κύριοι

Ξέρετε ότι δεν αρνούμαστε την ατομική ευθύνη.

Την ευθύ­νη του καθέ­να και της καθε­μιάς να αυτο­προ­στα­τευ­τεί και να προ­στα­τέ­ψει, η οποία εμπε­δώ­νε­ται όταν συμ­βα­δί­ζει με τη συλ­λο­γι­κή ευθύ­νη για δρά­ση και διεκ­δί­κη­ση, ώστε με ευθύ­νη του κρά­τους να λυθούν τα άμε­σα και επεί­γο­ντα ζητή­μα­τα που αφο­ρούν στην αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.
Εδώ πραγ­μα­τι­κά μπο­ρεί να εκφρα­στεί η ομο­ψυ­χία της εργα­τι­κής τάξης, του λαού απέ­να­ντι στις πολι­τι­κές της ΕΕ, του κεφα­λαί­ου και των κυβερ­νή­σε­ών τους που βάζουν σε κίν­δυ­νο τη ζωή του, τη ζωή των παι­διών του.

Η ατο­μι­κή ευθύ­νη εμπε­δώ­νε­ται όταν ένα κρά­τος, μια κυβέρ­νη­ση, που έχει την πρω­ταρ­χι­κή και κύρια ευθύ­νη, λύνει εδώ και τώρα τα επεί­γο­ντα ζητή­μα­τα που αφο­ρούν την προ­στα­σία της υγεί­ας και των δικαιω­μά­των του λαού.
Και με την ευκαι­ρία: Στα­μα­τή­στε να κου­νά­τε μονό­το­να το δάχτυ­λο της ατο­μι­κής ευθύ­νης στο λαό. Αφή­στε αυτό το ύφος, όπως κάνα­τε με αφορ­μή και τις ουρές στις τρά­πε­ζες, λες και δεν ξέρε­τε πως οι συντα­ξιού­χοι και οι εργα­ζό­με­νοι είναι ανα­γκα­σμέ­νοι να στέ­κο­νται στις ουρές…
Λες και δεν ξέρε­τε πως οι τρα­πε­ζί­τες έκλει­σαν υπο­κα­τα­στή­μα­τα, απέ­λυ­σαν εργα­ζό­με­νους, με απο­τέ­λε­σμα να μην μπο­ρούν να εξυ­πη­ρε­τη­θούν απο­τε­λε­σμα­τι­κά οι πολίτες.

Δική σας είναι η ευθύνη να μην ξεροσταλιάζει ο κόσμος έξω από τις τράπεζες.

Πάρ­τε, λοι­πόν, τώρα μέτρα για πάγω­μα των οφει­λών στην εφο­ρία, ανα­στο­λή των πλη­ρω­μών σε ΔΕΚΟ, ρύθ­μι­σης των δόσε­ων των δανεί­ων, προ­στα­σί­ας της πρώ­της κατοικίας.
Και θα δεί­τε πώς αμέ­σως θα στα­μα­τή­σει ο συνω­στι­σμός και οι ουρές…
Όπως, επί­σης, ξέρε­τε πολύ καλά πως η μεγά­λη πλειο­ψη­φία των εργα­ζο­μέ­νων πει­θαρ­χούν και στα περιο­ρι­στι­κά μέτρα, μένουν σπίτι.
Μένουν σπί­τι τους, αλλά δεν βλέ­πουν όμως να ανοί­γουν ΜΕΘ επαρ­κώς, να γίνο­νται μαζι­κές προ­σλή­ψεις των για­τρών, των νοση­λευ­τών που απαιτούνται.

Η στρα­τη­γι­κή σας να τα ανά­γε­τε όλα στην «ατο­μι­κή ευθύ­νη» στό­χο έχει να κρύ­ψει από το λαό τη μεγά­λη αλή­θεια: τις τερά­στιες ελλεί­ψεις στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, για τις οποί­ες ευθύ­νε­ται η πολι­τι­κή συνο­λι­κά της ΕΕ, της υπο­βάθ­μι­σης της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης την οποία υιο­θε­τή­σα­τε κατά γράμ­μα όλοι σας, μηδε­νώς εξαι­ρού­με­νου κύριοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Η διά­λυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, προς όφε­λος βέβαια του ιδιω­τι­κού τομέα ο οποί­ος γιγα­ντώ­θη­κε τα προη­γού­με­να χρό­νια έχει τη σφρα­γί­δα όλων σας.
Η σμπα­ρα­λια­σμέ­νη έως και ανύ­παρ­κτη Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας παντού σε όλη τη χώρα είναι δικό σας έργο.
Τα μεγά­λα νοσο­κο­μεία που χρό­νια τώρα λει­τουρ­γούν στα όρια ασφα­λεί­ας χωρίς το απα­ραί­τη­το ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, χωρίς τα ανα­γκαία μέσα και υπο­δο­μές είναι δικό σας έργο.

  • Ποιος έκλει­σε νοσο­κο­μεία; Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ.
  • Ποιος τα κρά­τη­σε κλει­στά; Η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ποιος μεί­ω­νε συνε­χώς τα κον­δύ­λια για την Υγεία; Οι κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Ποιος τα μεί­ω­σε ακό­μα περισ­σό­τε­ρο; Η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Κανείς σας δεν προ­χώ­ρη­σε στις ανα­γκαί­ες προ­σλή­ψεις, παρά τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες, τις εκκλή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων στα κέντρα υγεί­ας, στα νοσο­κο­μεία, στις δομές υγεί­ας που χρό­νια τώρα κρού­ουν τον «κώδω­να του κινδύνου».

 

Και βέβαια όλοι σας, λέτε στο λαό ότι ο ιδιω­τι­κός επι­χει­ρη­μα­τι­κός τομέ­ας μπο­ρεί να συμ­βά­λει στην «ανα­βάθ­μι­ση» του δημό­σιου τομέα Υγείας.

  • Ανα­βάθ­μι­ση λέτε εσείς τις περί­που 800 κλί­νες ΜΕΘ που σήμε­ρα είναι δια­θέ­σι­μες, όταν σε άλλες συν­θή­κες, χωρίς παν­δη­μία χρειά­ζο­νται πάνω από 3.500;
  • Ανα­βάθ­μι­ση λέτε εσείς την έλλει­ψη βασι­κών ιατρι­κών ειδι­κο­τή­των στα νοσο­κο­μεία της χώρας;
  • Ανα­βάθ­μι­ση λέτε εσείς την έλλει­ψη ακό­μα και στοι­χειω­δών μέτρων προ­στα­σί­ας των υγειο­νο­μι­κών που τους στέλ­νε­τε στον πόλε­μο χωρίς όπλα και κάθε μέρα για το λόγο αυτό βγά­ζουν φωνές αγω­νί­ας και ευθύ­νης για το έργο που επιτελούν;

Θα έλε­γα ότι εδώ μέσα και σήμε­ρα περίσ­σε­ψαν και τα συγ­χα­ρη­τή­ρια και τα χει­ρο­κρο­τή­μα­τα για τους υγειο­νο­μι­κούς μας, όμως, τα καλύ­τε­ρα συγ­χα­ρη­τή­ρια και χει­ρο­κρο­τή­μα­τα θα ήταν να λύσε­τε όλες αυτές τις ελλεί­ψεις, όλα αυτά τα προ­βλή­μα­τα, τα αιτή­μα­τα που οι ίδιοι ξέρο­ντας καλύ­τε­ρα την κατά­στα­ση από μέσα σας λένε και σας προβάλλουν.

Ο μύθος, ότι μπο­ρούν να συνυ­πάρ­χουν αρμο­νι­κά ο δημό­σιος με τον ιδιω­τι­κό τομέα και να συμ­βά­λουν έτσι πραγ­μα­τι­κά στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας – που είναι θέση κοι­νή όλων σας εδώ μέσα, εκτός ΚΚΕ — έχει ήδη απο­κα­λυ­φτεί μπρο­στά στην κερ­δο­σκο­πία των ιδιω­τι­κών κέντρων με τα τεστ για τον ιό, τα οποία όχι μόνο είναι προ­σι­τά μόνο σε όποιον έχει να τα πλη­ρώ­σει, αλλά στε­ρούν από τον κρα­τι­κό σχε­δια­σμό πολύ­τι­μους πόρους, ενώ ταυ­τό­χρο­να αυξά­νουν και τον κίν­δυ­νο διασποράς.

  • Απο­κα­λύ­πτε­ται από το ίδιο το γεγο­νός ότι το κρά­τος εξαρ­τά­ται για την προ­μή­θεια βασι­κών υλι­κών και φαρ­μά­κων από τον «πόλε­μο» που διε­ξά­γε­ται στην παγκό­σμια αγο­ρά, από τις μεγά­λες εται­ρεί­ες, που βρή­καν ευκαι­ρία να κάνουν χρυ­σές μπίζνες.
  • Ανα­δει­κνύ­ε­ται με δρα­μα­τι­κό τρό­πο η ανα­γκαιό­τη­τα ενός απο­κλει­στι­κά δημό­σιου και δωρε­άν συστή­μα­τος Υγεί­ας, με κατάρ­γη­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δράσης.
  • Ακό­μα και τώρα που όλα τα μάτια είναι στραμ­μέ­να στο Δημό­σιο Σύστη­μα Υγεί­ας, οι προ­σλή­ψεις υγειο­νο­μι­κών που ανα­κοι­νώ­σα­τε κι ακό­μα δεν έχουν προ­χω­ρή­σει, δεν επαρ­κούν για να καλύ­ψουν ούτε καν τις στοι­χειώ­δεις ανά­γκες, σε άλλες, κανο­νι­κές συν­θή­κες, πόσο μάλ­λον σε συν­θή­κες πανδημίας.
  • Ακό­μα και τώρα που η αγω­νία του λαού κορυ­φώ­νε­ται, αν κατα­φέ­ρει το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας να αντα­πο­κρι­θεί στην κορύ­φω­ση της παν­δη­μί­ας, εσείς επι­λέ­γε­τε να δώσε­τε νέα δώρα στους κλι­νι­κάρ­χες, στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους του χώρου της υγεί­ας, ύψους 30 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ.

 

Και για να μην αφή­σε­τε παρα­πο­νού­με­νους άλλους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τί­ες, δώσα­τε και τα δωρά­κια σας σε κανα­λάρ­χες και σε εργο­λά­βους των διοδίων.

  • Η συμ­φω­νία σας με τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες στο χώρο της Υγεί­ας εκτι­νάσ­σει το ύψος της απο­ζη­μί­ω­σης, που θα παίρ­νουν από τον ΕΟΠΥΥ, δηλα­δή από τις ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές των εργαζομένων.
  • Για κάθε νοση­λεία κρού­σμα­τος κορω­ναϊ­ού σε κρε­βά­τι ΜΕΘ σε ιδιω­τι­κή κλι­νι­κή, ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ιδιο­κτή­τη της κλι­νι­κής απο­ζη­μί­ω­ση 1.600 ευρώ τη μέρα, αντί για 800 ευρώ που έδι­νε μέχρι σήμερα.
  • Αντί­στοι­χα δώρα βέβαια έχε­τε προ­βλέ­ψει και για τη διε­νέρ­γεια των δια­γνω­στι­κών τεστ για τον κορωναϊό.
  • Με αυτόν τον τρό­πο τελι­κά ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας όχι μόνο δεν υπη­ρε­τεί το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, αλλά συνε­χί­ζει να το αρμέ­γει, αφού όχι μόνο δεν επι­τάσ­σε­ται αλλά επι­δο­τεί­ται και από τον ΕΟΠΥΥ, από χρή­μα­τα δηλα­δή που έχουν πλη­ρώ­σει πάλι οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι.

Η προστασία της υγείας του λαού, σε αυτές τις συνθήκες απαιτεί:

  • Να προ­χω­ρή­σει άμε­σα η επί­τα­ξη των ιδιω­τι­κών μονά­δων και η έντα­ξή τους στον κεντρι­κό κρα­τι­κό σχε­δια­σμό. Και όταν λέμε επί­τα­ξη, εννο­ού­με επίταξη.
  • Να επι­τα­χθούν νοση­λευ­τι­κά κρε­βά­τια, χει­ρουρ­γεία, εργα­στή­ρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιω­τι­κού τομέα, μαζί με το προ­σω­πι­κό τους, και να τεθούν σε πλή­ρη κρα­τι­κό έλεγχο.
  • Να επι­τα­χθούν οι μεγά­λες δια­γνω­στι­κές μονά­δες του ιδιω­τι­κού τομέα. Τα δια­γνω­στι­κά τεστ για τον κορω­νο­ϊό να γίνο­νται σύμ­φω­να με τα επι­στη­μο­νι­κά κρι­τή­ρια και τις κρα­τι­κές κατευθύνσεις.
  • Να εντα­χθούν υπο­χρε­ω­τι­κά οι ιδιώ­τες για­τροί και ιδιαί­τε­ρα των ειδι­κο­τή­των Πνευ­μο­νο­λο­γί­ας και Παθο­λο­γί­ας, στο σχέ­διο ενί­σχυ­σης των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων και των Κέντρων Υγεί­ας. Να αξιο­ποι­η­θούν για τη δωρε­άν περί­θαλ­ψη του λαού — που δεν απαι­τεί­ται νοση­λεία — στα ιατρεία τους και με κατ’ οίκον επισκέψεις.
  • Να επι­τα­χθούν όλα τα ανα­γκαία υλι­κά υγιει­νής, προ­στα­σί­ας, τεχνο­λο­γι­κού εξο­πλι­σμού, για την ενί­σχυ­ση των δημό­σιων μονά­δων Υγεί­ας και των υγειονομικών.
  • Να προ­μη­θευ­τούν τα νοσο­κο­μεία με όλα τα ανα­γκαία μέσα που ζητά­νε οι ίδιοι οι υγειο­νο­μι­κοί που γνω­ρί­ζουν καλύ­τε­ρα από τον καθέ­να τι χρειά­ζε­ται εδώ και τώρα.
  • Να ανοί­ξουν όλες οι ΜΕΘ.
  • Να γίνουν οι προ­σλή­ψεις όλου του ανα­γκαί­ου υγειο­νο­μι­κού προσωπικού.
  • Αυτή είναι η απα­ραί­τη­τη αυτή τη στιγ­μή δέσμη προτάσεων.
  • Στη­ρί­ζου­με με όλες μας τις δυνά­μεις των πανελ­λα­δι­κή μέρα δρά­σης για την υγεία που προ­κή­ρυ­ξε η ΟΕΝΓΕ την Τρί­τη 7 Απρίλη.

 

Και επει­δή κάθε τρεις και λίγο μιλά­τε για το αρνη­τι­κό παρά­δειγ­μα της Ιτα­λί­ας και πώς εμείς θα το απο­τρέ­ψου­με, σας λέμε:

  • Πάρ­τε τώρα μέτρα προ­στα­σί­ας της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων, όλα τα μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας στα εργο­στά­σια, στους τόπους δου­λειάς, εκεί που οι εργά­τες συνω­στί­ζο­νται, χωρίς μέτρα προ­στα­σί­ας χωρίς καν να τηρού­νται απ’ την εργο­δο­σία οι απα­ραί­τη­τες κατευ­θύν­σεις των υγειο­νο­μι­κών επι­στη­μό­νων που είναι και κρα­τι­κές κατευ­θύν­σεις αυτή τη στιγμή.
  • Πάρ­τε μέτρα στα νοσο­κο­μεία, στα σού­περ μάρ­κετ, στα μέσα μετα­φο­ράς, για να απο­τρα­πεί ο συνωστισμός.
  • Πάρ­τε μέτρα προ­στα­σί­ας των στρα­τευ­μέ­νων, των μόνι­μων στε­λε­χών των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, των εφέ­δρων μας, που συνω­στί­ζο­νται στα στρα­τό­πε­δα με τερά­στιες ελλεί­ψεις και μεγά­λα προ­βλή­μα­τα. Υλο­ποιεί­στε τις 11 προ­τά­σεις του ΚΚΕ και αξιο­ποι­ή­στε τις 37 ερω­τή­σεις που κατέ­θε­σε το ΚΚΕ για το θέμα. Δεν θέλω να πω ανα­λυ­τι­κά, είναι κατα­γραμ­μέ­να στα πρα­κτι­κά της Βουλής.

 

Κυρί­ες και κύριοι

Γνω­ρί­ζε­τε ότι υπάρ­χουν σοβα­ρό­τα­τα προ­βλή­μα­τα με τη λει­τουρ­γία του Πανελ­λή­νιου Σχο­λι­κού Δικτύ­ου, με απο­τέ­λε­σμα να καθυ­στε­ρούν πάρα πολύ οι εγγρα­φές εκπαι­δευ­τι­κών, γονιών, μαθητών.
Για­τί ταυ­τό­χρο­να με όλα τα υπό­λοι­πα παρα­κο­λου­θού­με στε­νά όσα συμ­βαί­νουν στην εκπαί­δευ­ση, στα σχο­λεία, τα πανεπιστήμια.
Νιώ­θου­με την αγω­νία των χιλιά­δων παι­διών που προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για τις πανελ­λή­νιες εξε­τά­σεις, την αγω­νία των οικο­γε­νειών τους.
Ακό­μα και η δια­δι­κα­σία της ασύγ­χρο­νης διδα­σκα­λί­ας προ­χω­ρά με δυσκο­λί­ες. Για τη σύγ­χρο­νη δε, τα προ­βλή­μα­τα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Κι επει­δή αρκε­τοί από μας στην οικο­γέ­νειά μας έχου­με εκπαι­δευ­τι­κούς ξέρου­με τι τρα­βά­νε καθη­με­ρι­νά σε όλη αυτή τη δια­δι­κα­σία, αλλά και τι περισ­σό­τε­ρο τρα­βά­νε τα παι­διά απ’ τα σπί­τια τους.

Σοβα­ρό πρό­βλη­μα υπάρ­χει με τους μαθη­τές και συνο­λι­κό­τε­ρα με τις οικο­γέ­νειες που δεν έχουν τα τεχνι­κά μέσα για την ισό­τι­μη συμ­με­το­χή τους στην εξ απο­στά­σε­ως εκπαί­δευ­ση (γρή­γο­ρο Ιnternet, ηλε­κτρο­νι­κός υπο­λο­γι­στής, tablet κ.ά.).
Γι αυτό απαι­τού­με να παρ­θούν άμε­σα μέτρα που θα εξα­σφα­λί­σουν την όσο το δυνα­τόν ισό­τι­μη συμ­με­το­χή στην εξ απο­στά­σε­ως εκπαί­δευ­ση όλων των φορέ­ων της εκπαί­δευ­σης, δεδο­μέ­νων των έκτα­κτων συν­θη­κών που υπάρ­χουν και βεβαί­ως αυτό να αφο­ρά απο­κλει­στι­κά και μόνο το δίμη­νο περί­που αυτό που τα σχο­λεία παρα­μέ­νουν κλειστά.

Αυτό πρα­κτι­κά σημαί­νει: Δωρε­άν σύν­δε­ση γρή­γο­ρου internet και εξα­σφά­λι­ση Η/Υ ή tablet για τους μαθη­τές και τους εκπαι­δευ­τι­κούς που δεν έχουν.

Δια­φο­ρε­τι­κά, είναι σαν να απο­κλεί­ο­νται ακό­μα περισ­σό­τε­ρο από την — τρό­πος του λέγειν — ισό­τι­μη συμ­με­το­χή στις πανελ­λα­δι­κές, χιλιά­δες μαθη­τές που δεν έχουν την απα­ραί­τη­τη οικο­νο­μι­κή δυνατότητα.

  • Να στη­ρι­χτεί το έργο των εκπαι­δευ­τι­κών με δημιουρ­γία κεντρι­κής ομά­δας τεχνι­κής υπο­στή­ρι­ξης στο υπουρ­γείο Παιδείας.
  • Δημιουρ­γία Κεντρι­κής Ψηφια­κής Πλατ­φόρ­μας Διδα­κτι­κού Υλι­κού από το υπουρ­γείο, στην οποία θα έχουν πρό­σβα­ση όλοι οι μαθη­τές και οι εκπαι­δευ­τι­κοί και θα περι­λαμ­βά­νει δρα­στη­ριό­τη­τες και ύλη για όλες τις ηλικίες.

 

Και ως προς το ζήτη­μα των φετι­νών πανελ­λα­δι­κών εξετάσεων:

  • Ζητά­με άμε­σα το Υπουρ­γείο Παι­δεί­ας να ανα­κοι­νώ­σει μειω­μέ­νη εξε­τα­στέα ύλη για τις πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις και όσο το δυνα­τόν πιο γρή­γο­ρα να τοπο­θε­τη­θεί με τον πλέ­ον επί­ση­μο τρό­πο για την ημε­ρο­μη­νία διε­ξα­γω­γής των πανελ­λα­δι­κών, απο­κλεί­ο­ντας κάθε­τα το ενδε­χό­με­νο του Σεπτεμ­βρί­ου. Να μπει τέλος στην αγω­νία των παιδιών.

 

Όλοι εσείς κύριοι της κυβέρ­νη­σης που πριν πανη­γυ­ρί­ζα­τε για τους υψη­λούς ρυθ­μούς ανά­πτυ­ξης και για “επι­στρο­φή στην κανο­νι­κό­τη­τα», τώρα είστε ανα­γκα­σμέ­νοι να παρα­δε­χτεί­τε ότι και η ελλη­νι­κή οικο­νο­μία μπαί­νει σε βαθιά ύφεση.
Έχει φυσι­κά προη­γη­θεί η επι­βρά­δυν­ση της οικο­νο­μί­ας στην ΕΕ και σε άλλες μεγά­λες καπι­τα­λι­στι­κές οικο­νο­μί­ες, μεγα­λώ­νο­ντας τον κίν­δυ­νο εκδή­λω­σης μιας νέας καπι­τα­λι­στι­κής κρίσης.

Φυσι­κά, η παν­δη­μία που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη δεν είναι η κύρια αιτία της αλλά μόνον ο κατα­λύ­της.

Είναι δεδο­μέ­νο ότι η ελλη­νι­κή οικο­νο­μία θα πλη­γεί και λόγω της κατά­στα­σης στον Του­ρι­σμό, γενι­κά όλες οι εξω­στρε­φείς οικο­νο­μί­ες για τις οποί­ες πανη­γυ­ρί­ζα­τε θα πλη­γούν, και βεβαί­ως χρό­νια τώρα όλοι σας, και οι της ΝΔ και οι του ΣΥΡΙΖΑ, δια­φη­μί­ζα­τε ως ατμο­μη­χα­νή της ελλη­νι­κής οικονομίας.

Τα μέτρα που παίρ­νουν στην ΕΕ και οι κυβερ­νή­σεις των κρα­τών — μελών της, οι οποί­ες προ­χω­ρούν σε μέτρα προ­στα­τευ­τι­σμού, κλεί­νουν σύνο­ρα, χρη­μα­το­δο­τούν με πακέ­τα «στή­ρι­ξης» δικούς τους μονο­πω­λια­κούς ομί­λους, δεν πρό­κει­ται να ανα­κό­ψουν αυτήν την πορεία.

Αυτήν την κρα­τι­κή κεϋν­σια­νού τύπου παρέμ­βα­ση (που εκθειά­ζε­τε μαζί πλέ­ον φιλε­λεύ­θε­ροι και σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), μαζί με την πολυ­δια­φη­μι­ζό­με­νη δημο­σιο­νο­μι­κή χαλά­ρω­ση, για να στη­ρι­χτεί η καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία, δυστυ­χώς, θα την πλη­ρώ­σουν πάλι οι εργα­ζό­με­νοι, τα μόνι­μα υπο­ζύ­για, οι οποί­οι θα κλη­θούν να καλύ­ψουν τα νέα δημο­σιο­νο­μι­κά κενά και τις νέες δανειο­δο­τή­σεις, για­τί είτε με το ευρω­ο­μό­λο­γο είτε με το κορο­νο­ο­μό­λο­γο, όπως το έλε­γε η κυρία Γεν­νη­μα­τά για το οποίο μάλι­στα και ο κ. Τσί­πρας έδω­σε συγ­χα­ρη­τή­ρια σήμε­ρα στον κ. Μητσο­τά­κη ότι συντά­χτη­κε με τη σωστή πλευ­ρά στην ΕΕ, είτε με δάνεια απ’ τον ESM, πάλι θα την πλη­ρώ­σουν οι εργα­ζό­με­νοι, ο ελλη­νι­κός λαός, οι λαοί της Ευρώ­πης στη συνέ­χεια και με νέα μέτρα. Εδώ είμα­στε και θα τα δού­με, σας τα λέγα­με κι άλλες φορές πριν και κατά τη διάρ­κεια των μνη­μο­νί­ων, επα­λη­θευ­τή­κα­με δυστυ­χώς για μια ακό­μα φορά θα τα δού­με. Άρα, κρα­τή­στε μικρό καλά­θι και μην πανη­γυ­ρί­ζε­τε ούτε για ευρω­ο­μό­λο­γα, ούτε για διά­φο­ρες αστι­κές μορ­φές δια­χεί­ρι­σης που θα μας οδη­γή­σουν ως λαό, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, δεν εννοώ τους μεγά­λους ομί­λους σε χει­ρό­τε­ρη κατά­στα­ση ακό­μα κι απ’ τη σημερινή.

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση της δήθεν προ­στα­σί­ας και ασφά­λειας, της «αλλη­λεγ­γύ­ης» έχει πια απο­κα­λυ­φθεί. Αυτό όσο πιο αργά το συνει­δη­το­ποιεί­τε όλοι και όσο πιο αργά το συνει­δη­το­ποιεί δυστυ­χώς και ο ελλη­νι­κός λαός και με ευθύ­νη όλων των άλλων πολι­τι­κών δυνά­με­ων θα την πλη­ρώ­νου­με ως χώρα, ως λαός.

  • Για ποια ευρω­παϊ­κή ασφά­λεια μπο­ρεί να μιλή­σει κανείς όταν χρό­νια τώρα η υγεία των λαών θυσιά­ζε­ται μπρο­στά στα κέρ­δη των μονο­πω­λί­ων στο χώρο υγεί­ας με απο­τέ­λε­σμα την υπο­βάθ­μι­ση, την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της δημό­σιας υγείας;
  • Για ποια ευρω­παϊ­κή αλλη­λεγ­γύη μπο­ρεί να μιλή­σει κανείς όταν η Γερ­μα­νία και η Γαλ­λία απα­γο­ρεύ­ουν ακό­μα και τις εξα­γω­γές υγειο­νο­μι­κού υλι­κού σε άλλες χώρες και καθέ­νας ακο­λου­θεί τη λογι­κή ο «σώζων εαυ­τόν σωθήτω»;

 

Όσοι, τόσα χρό­νια μιλού­σαν, για δήθεν απο­μό­νω­ση του λαού της Ελλά­δας, έξω από την ΕΕ, τώρα μπρο­στά στην πραγ­μα­τι­κή απο­μό­νω­ση που ζουν οι λαοί στη μάχη που δίνουν για την επι­βί­ω­ση τους μέσα στην ΕΕ, έχουν κατα­πιεί τη γλώσ­σα τους.

Για­τί σήμε­ρα ο ιτα­λι­κός λαός, ο ισπα­νι­κός λαός, ο γαλ­λι­κός λαός, ο κάθε λαός, μόνος του δίνει τη μάχη να επι­βιώ­σει απ’ αυτή την πανδημία.

Απο­δει­κνύ­ε­ται και με αυτόν τον τρό­πο, και μάλι­στα μέσα σε τρα­γι­κές στιγ­μές για τους λαούς της Ευρώ­πης, ότι η ΕΕ δεν είναι ένω­ση για το συμ­φέ­ρον των λαών, αλλά είναι, όπως θέλε­τε πέστε την, «λυκο­συμ­μα­χία» το λέμε εμείς, «λάκ­κο των λεό­ντων», το έλε­γαν οι παλιό­τε­ροι αρι­στε­ροί προ­δι­κτα­το­ρι­κά, της ΕΔΑ και μετά με το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπαν­δρέ­ου, είναι για να τα λέμε και επι­στη­μο­νι­κά με βάση τους όρους της πολι­τι­κής οικο­νο­μί­ας, ιμπε­ρια­λι­στι­κή καπι­τα­λι­στι­κή ένω­ση κρα­τών κι αυτό τα λέει από μόνο του όλα.

Γι αυτό και η ελπίδα βρίσκεται μόνο στην αφύπνιση της μόνης πραγματικής υπερδύναμης που είναι οι ίδιοι οι λαοί. Η πανδημία ας αποτελέσει την αφετηρία για μια συνολική ανατρεπτική πορεία σε όφελος των λαών.

Κι αυτό μόνο είναι το αισιόδοξο μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο