Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο: Η φάκα και το τυράκι

Με «τυράκι» το «τέλος των μνημονίων και της επιτροπείας» προσπαθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να σερβίρει το νέο γύρο σκληρών μέτρων, ανάμεσά τους και την περιστολή του απεργιακού δικαιώματος που αποτελεί μια πάγια αξίωση του κεφαλαίου.

«Το 2018 είμαι βέβαιος ότι θα είναι για όλους μια χρονιά-ορόσημο, μια χρονιά-σταθμός. Ένα έτος γεμάτο προκλήσεις που για να μπορέσουν να υλοποιηθούν με το θετικότερο τρόπο χρειάζεται σκληρή δουλειά για να είναι και ένα έτος δικαίωσης του ελληνικού λαού», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήσαμε υπό γνωστές συνθήκες το καλοκαίρι του 2015. Και έτσι κλείνουμε έναν πολύ μεγάλο μακροχρόνιο κύκλο επιτροπείας που άνοιξε το Μάιο του 2010 όταν η χώρα μας αποκλείστηκε από τις αγορές χρήματος», πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκεται το πολυνομοσχέδιο με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Εκτός απροόπτου, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Μεταξύ των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που θα περιλαμβάνει είναι το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, το οποίο έρχεται για να διασφαλίσει διά πυρός και σιδήρου τη μετάβαση στη «νέα εποχή» της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Η αντιδραστική ρύθμιση της κυβέρνησης θα προβλέπει ότι για να αποφασίσει την προκήρυξη απεργίας ένα πρωτοβάθμιο συνδικάτο, θα απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Μεταξύ των προαπαιτούμενων που αναμένονται είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακόμη και για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι η τρίτη αξιολόγηση «κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα», υποστηρίζοντας ότι ποτέ άλλοτε δεν έχει ολοκληρωθεί τέτοια διαδικασία χωρίς να προστεθούν νέα μέτρα. Βέβαια, ήδη η συγκυβέρνηση έχει προνομοθετήσει νέες περικοπές στις συντάξεις και καρατόμηση του αφορολόγητου για το 2019 και το 2020 που τυπικά δεν θα υπάρχει μνημόνιο.

Επίσης, υπογράμμισε πως το καλοκαίρι του 2018 που τελειώνει το μνημόνιο είναι ένας «σταθμός σημαντικός» για την κυβέρνηση, αλλά «όχι το τέλος της διαδρομής», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. «Το 2018 η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις πολιτικές της αντιλήψεις και πρωτοβουλίες, κάνοντας ακόμα πιο σαφές το ταξικό της πρόσημο», πρόσθεσε, προσπαθώντας να παρουσιάσει ως «ταξική μεροληψία» την ανακύκλωση της φτώχειας.

Για το όνομα της ΠΓΔΜ τόνισε πως υπάρχει ένα «παράθυρο» για λύση, «στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχθεί ειλικρινής». Παράλληλα, συνέδεσε ευθέως την όποια λύση στο θέμα του ονόματος με την περιβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της Ελλάδας, σημειώνοντας πως εφόσον επιτευχθεί λύση «θα είναι προς όφελος μιας νέας δυναμικής της χώρας μας στην περιοχή».

Πηγή: 902.gr